pytanko z fizyki
jak wyglonda lole grafitacyjne przy powieszchni ziemi a jak wokul ziemi?
Odpowiedzi: 20
jeszcze jedno pytanki.Jakie sa roznice i podobienstwa miedzy polem centralnym a jednorodnym??
sorki ale cos mi sie porypalo dzieki za wzor. Wzor jest wporzo 8) .
>>>>>Dzieki wrzystkim za pomoc i pozdro.<<<<<
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
>>>>>Dzieki wrzystkim za pomoc i pozdro.<<<<<
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
o_O
a na co wzor napisalem wyzej? :D
a na co wzor napisalem wyzej? :D
F=GMm/R
napewno ten wzór jest dobry?????
bo to mial byc wzor na obliczenia ciezaru ciala na nieznanej planecie znajac jej promień i mase!!!
:) :)
napewno ten wzór jest dobry?????
bo to mial byc wzor na obliczenia ciezaru ciala na nieznanej planecie znajac jej promień i mase!!!
:) :)
jaczek:W jaki sposób, drodzy forumowi przyjaciele, mogę obliczyć cięźar ciała o masie m na planecie innej niź ziemia, której promień R i masę M mam podaną? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za kłopoty.
tak na ziemi, jak i na kazdej innej planecie cięźar to: F=gm
gdzie g=GM / R
[G – stała grawitacji, 6,67 * 10 ^–11]
tak więc ostatecznie cięźar tego ciała na danej planecie to:
F=GMm/R
jusz ci odpowiadam :
nie mam podrencznik ale ten podrencznik jest tak tempy :twisted: ze niema nawet tam podstawowych wzorów,
a co dopiero regułki :wink: :!:
nie mam podrencznik ale ten podrencznik jest tak tempy :twisted: ze niema nawet tam podstawowych wzorów,
a co dopiero regułki :wink: :!:
Ja mam rowniez pytanie – zgubiles podrecznik do fizyki ?
sorki jeszcze jedno mam pytanie !
w jaki sposOb obliczamy ciezar na nieznanej planecie znajac jej r i mase???????
w jaki sposOb obliczamy ciezar na nieznanej planecie znajac jej r i mase???????
Czytając to co tu wypisujecie ubawiłem po pachy. Jednak fizyka a raczeja agro–fizyka to pocieszna dziedzina :lol:
WaGonik:EL NINO:Kupilem wczoraj worek ziemi do kfiatkoof i specjalnie sie teraz przygladalem, ale wokol to nic nie bylo widac. Moze jutro w swietle dziennym cos zobacze, to Ci powiem zaraz. A przy ziemi ? To zalezy z jakiej wysokosci pierdykniesz i czy ziemia jest udeptana czy nie. Jesli twarda i walniesz z 2 metrow, to mozna powiedziec ze pole jest fest mocne – full gites. A przy mietkiej i powiedzmy 20 cm, to se mozesz walic gębą na glebe i nic, czyli pole jest do dupy.jaczek:jak wygloda pole grafitacyjne wokol ziemi ,a przy ziemi.??
Bardzo fajnie sklecona wypowiedz ale czy te kartofle były duźe czy małe chyba jeszcze zaleźy od odmiany kartofla :D
jakie kartofle???toć to ziemia do kwiatów!!!! i wez tu nie zwróć uwagi na pisownię jak tu piszą takie słowa.
Skad Tys wzial te kartofle ? Wykopki dopiero we wrzesniu beda :mrgreen: .WaGonik:czy te kartofle były duźe czy małe
EL NINO:Kupilem wczoraj worek ziemi do kfiatkoof i specjalnie sie teraz przygladalem, ale wokol to nic nie bylo widac. Moze jutro w swietle dziennym cos zobacze, to Ci powiem zaraz. A przy ziemi ? To zalezy z jakiej wysokosci pierdykniesz i czy ziemia jest udeptana czy nie. Jesli twarda i walniesz z 2 metrow, to mozna powiedziec ze pole jest fest mocne – full gites. A przy mietkiej i powiedzmy 20 cm, to se mozesz walic gębą na glebe i nic, czyli pole jest do dupy.jaczek:jak wygloda pole grafitacyjne wokol ziemi ,a przy ziemi.??
Bardzo fajnie sklecona wypowiedz ale czy te kartofle były duźe czy małe chyba jeszcze zaleźy od odmiany kartofla :D
gusioo:I czepiał sie bedę dopóki:
– Ktoś z "funkcyjnych" uwagi mi nie zwróci, iź moje postępowanie jest nie własciwe, z racji mojego "statusu" na forum.– Nie skończysz produkować postów typu "coś se napisze" .
Słowo grafitacja IMHO nie nastręcza problemów z domyśleniem sie "o co loto" , widziałem gorsze posty, więc Twoja uwaga była nie na miejscu.
To się czuj "zwrócony".
I czepiał sie bedę dopóki:
– Ktoś z "funkcyjnych" uwagi mi nie zwróci, iź moje postępowanie jest nie własciwe, z racji mojego "statusu" na forum.
– Nie skończysz produkować postów typu "coś se napisze" .
Słowo grafitacja IMHO nie nastręcza problemów z domyśleniem sie "o co loto" , widziałem gorsze posty, więc Twoja uwaga była nie na miejscu.
– Ktoś z "funkcyjnych" uwagi mi nie zwróci, iź moje postępowanie jest nie własciwe, z racji mojego "statusu" na forum.
– Nie skończysz produkować postów typu "coś se napisze" .
1 co to jest przemieszczenie grafitacyjne?????
Zmiana odległości od źródła pola. Przy bardziej skomplikowanych polach (np. od dwóch ciał) trzeba to liczyć ze wzorów, ale 1.tobie się raczej nie przydadzą, 2.mi się nie chce ich szukać:)
2 jak obliczamy mase ziemi wiedząc ze jej gestosc to5 gr do3 a r 6400 km?????
M=d*V (d–gęstość)
wzór na objętość kuli – V=4/3*Pi*r^3
Te wzorki to powinieneś znać!!
Tylko źe "gestosc to5 gr do3" chyba powinna być w gr/cm^3 tak przynajmniej się ją zwykle podaje.
4 w jaki sposob obliczamy przyspieszenie grafitacjne od odleglosci ziemi???????????
a=G*M/(R^2) (G–stała grawitcji, R–odległość od ziemi)
3 w jaki sposob obliczamy ciezar ciala na nieznanej planecie?????
Q=m/a
Ewentualnie moźe jeszcze chodzić o dodanie do tego Siły odśrodkowej, ale to juź jest za długie.
Zmiana odległości od źródła pola. Przy bardziej skomplikowanych polach (np. od dwóch ciał) trzeba to liczyć ze wzorów, ale 1.tobie się raczej nie przydadzą, 2.mi się nie chce ich szukać:)
2 jak obliczamy mase ziemi wiedząc ze jej gestosc to5 gr do3 a r 6400 km?????
M=d*V (d–gęstość)
wzór na objętość kuli – V=4/3*Pi*r^3
Te wzorki to powinieneś znać!!
Tylko źe "gestosc to5 gr do3" chyba powinna być w gr/cm^3 tak przynajmniej się ją zwykle podaje.
4 w jaki sposob obliczamy przyspieszenie grafitacjne od odleglosci ziemi???????????
a=G*M/(R^2) (G–stała grawitcji, R–odległość od ziemi)
3 w jaki sposob obliczamy ciezar ciala na nieznanej planecie?????
Q=m/a
Ewentualnie moźe jeszcze chodzić o dodanie do tego Siły odśrodkowej, ale to juź jest za długie.
Damianos:no i o to sie pytałem a gusioo ma jakies bunty (jak zawsze zresztą)
To Twój 3 post w tym topicu, a w źadnym nie moźna się niczego konkretnego dopatrzeć. No moźe jednaego – jakichś przemyśleń(?) na temat niesprawiedliwości świata.
Skońćz tego typu radosną twórczość, bo ...... inni skończą ją za Ciebie.
PS.
Za OT Autora topicu przepraszam, a odpowiedzi na powyźszą uwagę ,innej niź zmiana podejścia do forum, od Damianosa nie oczekuję.
no i o to sie pytałem a gusioo ma jakies bunty (jak zawsze zresztą)
Chodzi grawitacje
jestem dyslektykiem i jak piszew to nie zwracam uwagi na blendy!
jestem dyslektykiem i jak piszew to nie zwracam uwagi na blendy!