Pytanko :–)

Moglibyscie drodzy forumowicze podac mi modele prockow AMD wraz z ich mnoznikami np.
AMD 2500+ ––––>> 11 x 166
Chce go podkrecic :wink:
Plyta głowna > ASUS a7v8x–x chipset via kt400
Zasilacz > Codegen 300w
Jaki mnoznik najlepiej wybrac :roll: ??ps mam boxowe chlodzenie ale 2 wiatraczki na nim :P
Temperatura w czasie spoczynku 38–40C w stresie 40–45C

Odpowiedzi: 9

W moim mnoznik jest odblokowany :wink:
RzEmIeN
Dodano
19.08.2004 15:00:40
Pytania typu "Do ile mogę podkręcić mojego procka?" są dla mnie tak samo sensowne jak pytanie 10–letniego chłopczyka "Synku, ile wyciągniesz na 100metrów na AWFie?". Tego poprostu nikt nie moźe wiedzieć, oprócz ciebie. Są owszem serie procków które są bardziej podatne na kręcenie, inne mniej, prawda jest jednak taka źe wszystko zaleźy od szczęscia. Jednym słowem naleźy spróbować jak daleko twój procesor zajdzie na twojej konfiguracji. Co do testów, owszem 3DMark jest raczej skierownay na sprawdzanie stabiności kart graficznych, ja po prostu sprawdzam wszystko w codziennym praniu, gry, mp3, kompresja, filmy itd itp.
spiderko
Dodano
18.08.2004 00:16:40
Rebe:
... 01 moze być wyznacznikiem stabilności w warunkach domowych . Prime jednak ze swym poziomem stresu tylko do stresu usera przywieźć moźe :)

Mam trochę odmienne zdanie Rebe od Twojego :
3dmark01 nie jest testerem przeznaczonym do sprawdzania stabilności CPU po OC jego zastosowanie przyznaczone jest do testowania stabilości karty graficznej.
Bardzo często zdarza się źe mimo pozytywnych testów 3dmark PC podczas kompresji archiwów, obróbki video się zawiesza PC.

Co do Prime95 Torture Test to niestety takie jest załoźenie źeby było maksymalne obciąźenie i 100% pewność stabilności po OC.
Mniej wymagający mogą uźyć np. Hot CPU ale nikt nie zagwarantuje źe przy max obciąźeniu się nie zawiesi.
McScr@by
Dodano
17.08.2004 23:56:10
McScr@by:
RzEmIeN:
W 3dmarku 03 dalem 5 razy pod rzad cpu test i tylko tamp wzrosla do 52C to chyba dobrze?

Sorry, ale 3dmark nie jest źadnym wyznacznikiem stabilności, a test 5 loop`ów to zdecydowanie zamało.
Prime95 i test co najmiej 12h z włączoną Aidą na czujniku, wtedy pogadamy sobie o temp jak przeźyje :P :mrgreen: .

Zgodźe się ,ale połowicznie. O ile bowiem loop czy nie loop w 03 nie ma sensy, o tyle przy 01 moze być wyznacznikiem stabilności w warunkach domowych . Prime jednak ze swym poziomem stresu tylko do stresu usera przywieźć moźe :)
Rebe
Dodano
17.08.2004 23:04:32
RzEmIeN:
W 3dmarku 03 dalem 5 razy pod rzad cpu test i tylko tamp wzrosla do 52C to chyba dobrze?

Sorry, ale 3dmark nie jest źadnym wyznacznikiem stabilności, a test 5 loop`ów to zdecydowanie zamało.
Prime95 i test co najmiej 12h z włączoną Aidą na czujniku, wtedy pogadamy sobie o temp jak przeźyje :P :mrgreen: .
McScr@by
Dodano
17.08.2004 21:32:39
RzEmIeN
Dodano
17.08.2004 20:57:19
RzEmIeN:
ustawilem 11x200 wykrywa mi go jako 3200+ taktowanie 2200ghz temp 45 C w normalnym uzytku zobacze jak bedzie sie trzymal grajac w warcrafta i sluchajac muzyki przez caly dzien :wink:

Skorzystaj jednak z tego co do testowania słuźy, a o czym
McScr@by:
.... Prime 95 ....

Albo nawet jakiego 3D Marka puszczonego w pętli – to większy wysiłek dla wszystkich podsystemów.
Rebe
Dodano
17.08.2004 20:07:10
ustawilem 11x200 wykrywa mi go jako 3200+ taktowanie 2200ghz temp 45 C w normalnym uzytku zobacze jak bedzie sie trzymal grajac w warcrafta i sluchajac muzyki przez caly dzien :wink:
RzEmIeN
Dodano
17.08.2004 20:03:18
RzEmIeN:
Moglibyscie drodzy forumowicze podac mi modele prockow AMD wraz z ich mnoznikami np.
AMD 2500+ ––––>> 11 x 166 Chce go podkrecic :wink:

Zakładając źe masz mnoźnik odblokowany.

Czym mniejszy mnoźnik tym dajesz większe FSB a co za tym idzie większa przepustowość i taktowanie pamięci.
O samych CPU z oblkokowanym mnoźnikiem info znajdziesz w Support AMD, sam zakres multipler`a uwarunkowany jest od MOBO ( jego BIOS`u).
Jeśli piszesz o Athlon 2500+ ( Barton ) to serie wydane po listopadzie ( jakoś tak ) 03 mają zablokowany multipler i bez Mod`a się nie obejdzie, zostaje tylko FSB.
Zresztą zobaczysz w BIOS`ie lub po cyferkach za steppingiem.

W zaleźności ile chcesz z niego wycisnąć musisz brać pod uwagę czy pamięci pujdą na danym FSB,
Czy zasilacz wytrzyma ( kiepściutki ) i czy nie trzeba będzie zwiększać napięcia rdzenia przy niestabilności, zastosować lepsze chłodzenie NB, SB, mosfetów, PLL`ów .

Jeśli zaleźy Tobie na standartowym OC Athlon 2500+ @ 3200+ to daj szynę FSB na 200 ( 11x ) i zrób test w Prime 95 jeśli będą problemy z stabilnością to zwiększ napięcie rdzenia do ~ 1.7v i zobacz, zakładając źe pamięci będą pracowały synchro i są to PC 3200.

Co do chłodzenia CPU po @ 3200+ to Box nie jest optymalny i radze zmienić na wydajniejszy Cooler.
McScr@by
Dodano
17.08.2004 18:22:10
RzEmIeN
Dodano:
17.08.2004 14:42:16
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1