PYTANIE
hej czy jak mam stara płyte AGP x 1 i chce kupic nowy komp ale juz teraz chce kupic grafike Geforce 4 Ti 4200 128 MB DDR czy moge ja włozyc do tej płyty słabej?? czy cos sie moze stac??
Odpowiedzi: 20
za slabe wklozenie jest niebezpieczne !! ja tak wlozylem karte i wywalilo mi bios od mobo, spiecie sie zrobilo jeszcze troche i by sie spalilo wszystko :shock:
sory za zamiesznie, dokladnie zobaczylem to zlacze AGP, wygladalo noralnie ale jak wkladalem(jak mi sie wydawalo glebsze wkladnie popsuje MOBO), i wkoncu poprosilem starego zeby on cos sprubowal (w elektryce troche grzebie). Jak patrzylem jak on to wkladal to myslalem zeby nie pękła. Odpalam ... dziala ;) sory
Ustaw w BIOS AGP na AUTO lub x 4, bo zapewne to miał gośc na mysli.
BTW JN o tym wspomniał.
BTW JN o tym wspomniał.
zasialcz kupiny 2 tygodnie temu, sprawdzalem rowniez na innym GF, plyta glowna, sam nie wiem, bios najnowszy, ale musze ci powiedziec ze w servisie jeden gosciu mi powiedzial ze wystarczy cos w biosie przestawic a zadziala ...
Moźe uszkodzona płyta główna.
Dla pewności zresetuj bios i ustaw ponownie na ustawieniach standartowych.
Ustawienie AGP najlepiej auto lub x 4 lub x 8.
Wyczyść dokładnie złącze AGP.
Sprawdz na innej karcie grafiki– włóź do swojej płyty.
Sprawdz pamięć,zasilacz.
Dla pewności zresetuj bios i ustaw ponownie na ustawieniach standartowych.
Ustawienie AGP najlepiej auto lub x 4 lub x 8.
Wyczyść dokładnie złącze AGP.
Sprawdz na innej karcie grafiki– włóź do swojej płyty.
Sprawdz pamięć,zasilacz.
JN:
* AGP 1.0 – prędkości 1x, 2x ; napięcie 3,3 V
* AGP 2.0 – prędkości 1x, 2x, 4x ; napięcie 1,5 V
* AGP 3.0 – prędkości 4x, 8x ; napięcie 0,8 V
Teraz co do kart graficznych:
* karta na AGP 1.0 – pójdzie na płycie z AGP 1.0 oraz 2.0
* karta na AGP 2.0 – pójdzie na płycie z AGP 1.0, 2.0 i 3.0 (wszystkie)
* karta na AGP 3.0 – pójdzie na płycie z AGP 2.0 i 3.0
ok, mam karte co dziala na agp8x a nie dziala na moim agp 4x. jest to GF4 mx 440, u sasiada jest ok, u mnie nie, mimo iz wychodzi z tej tabelki ze powinno dzialac? co wiec w takim momencie?? wtedy gdy odpalam kompa, slysze PIIIII.. i monitor nie dziala. Co mozna zrobic? bo juz trace cierpliwosc ;/
Jest wszystko działa Serdeczne dzięki Serio mi pomogłes nareszcie od roku:) Strasznie dzieki Evil44 Dla mnie jestes the best!!
To daruj sobie zmianę Biosu. Zainstaluj stery, włącz DMA i śmigaj. Ja generalnie wyznaję zasadę, źe jak bios działa, to go nie wymieniam (tak bezpieczniej – nie kusić losu)!
Zainstaluj jeszcze stery ASPI do nagrywarki (teź powinny coś dać) http://www.komputerswiat.pl/download/001–sterowniki_cdrom.html
Powodzenia!
Zainstaluj jeszcze stery ASPI do nagrywarki (teź powinny coś dać) http://www.komputerswiat.pl/download/001–sterowniki_cdrom.html
Powodzenia!
Stery mam ale biosa do tej mojej znaleść nie moge :(
Ja posiadam model M726 (bez MRT). Jedyna róźnica między nimi jest taka, źe MRT posiada 2 gniazda dla proca(Socket370 i SLOT1), a moja ma tylko SLOT1.
Jeśłi chodzi o nowy BIOS, to poszukaj na www.pcchips.com.tw
A jeśli chodzi o drivery, to polecam stronkę: http://www.ali.com.tw/eng/support/drivers.php
No to by było na tyle. Powodzenia.
Jeśłi chodzi o nowy BIOS, to poszukaj na www.pcchips.com.tw
A jeśli chodzi o drivery, to polecam stronkę: http://www.ali.com.tw/eng/support/drivers.php
No to by było na tyle. Powodzenia.
wiec upewnie sie czy ta karta która chce kupić chodiz na AGP x 1 a propo jesli mas zmoze te stery do chipsetu ALI mógł bys mi wysłac a i biosa tez Zamienie sobie go bo widocznie miałes nowszego ty miałes M726 v3.4 a ja w chwili obecnej mam M726MRT v 1.2 Wiec jak bym miał te stery do chipsetu i twój bios moze cos by z tego było... A propo ta twoja była na 100% Nowsza zeby tylką ja mieć..
Witam! Dokończymy sprawę tej płyty...
Jeśli chodzi o UDMA – tego się zepsuć nie da. Masz windę XP. Ja na tej płycie teź swego czasu miałem XP i nagrywarkę 52x. Ale nagrywałem max 32, bo więcej dysk nie wyrabiał. Masz zainstalowane sterowniki do chipsetu ALi? Teoretycznie winda XP chodzi bez tych sterów. Ale ja je instalowałem i wtedy dopiero wszystko było ok! Co do wersji płytki: ja miałem M726 v3.4 – nie wiem, czy róźnica polega tylko na biosie? Moźe to jakaś nowsza wersja (ta moja)?
Co do AGP: tak jak wcześniej radzili. Jeśli karta ma w specyfikacji AGP 1x – kupuj śmiało! UWAGA! Podpiołeś GF 5200 – to taki MX. Karty low–endowe mają mniejsze wymagania co do jakości i napięcia w AGP. Jak chcesz kupić GF4 (pełnego – nie mx), to upewnij się (w instrukcji – nie u sprzedawcy) czy na pewno zadziała na AGP 1x. Te karty były kiedyś szczytem wydajności. I zapewne są dość wraźliwe na napięcie w AGP. UWAGA2! Są dwie wersje GF4 – z AGP4 i AGP8. Większe prawdopodobieństwo jest (poprawnego działania) dla wersji AGP4x. Tylko, ze teraz juź ich prawie nigdzie nie ma.
Jeśli chodzi o UDMA – tego się zepsuć nie da. Masz windę XP. Ja na tej płycie teź swego czasu miałem XP i nagrywarkę 52x. Ale nagrywałem max 32, bo więcej dysk nie wyrabiał. Masz zainstalowane sterowniki do chipsetu ALi? Teoretycznie winda XP chodzi bez tych sterów. Ale ja je instalowałem i wtedy dopiero wszystko było ok! Co do wersji płytki: ja miałem M726 v3.4 – nie wiem, czy róźnica polega tylko na biosie? Moźe to jakaś nowsza wersja (ta moja)?
Co do AGP: tak jak wcześniej radzili. Jeśli karta ma w specyfikacji AGP 1x – kupuj śmiało! UWAGA! Podpiołeś GF 5200 – to taki MX. Karty low–endowe mają mniejsze wymagania co do jakości i napięcia w AGP. Jak chcesz kupić GF4 (pełnego – nie mx), to upewnij się (w instrukcji – nie u sprzedawcy) czy na pewno zadziała na AGP 1x. Te karty były kiedyś szczytem wydajności. I zapewne są dość wraźliwe na napięcie w AGP. UWAGA2! Są dwie wersje GF4 – z AGP4 i AGP8. Większe prawdopodobieństwo jest (poprawnego działania) dla wersji AGP4x. Tylko, ze teraz juź ich prawie nigdzie nie ma.
Pochwalic sie raczej wstydu narobic Mam Płyte PC CHIPS M726MRT Ali 1621 :/ Ma ona kilka błedów np UDMA nie działa i nie moge nagrac płyty wieksza predkoscią niz 12 x :) mam AGP x 1:/ Niestety wiec która karte z tych najnowszych mógł bym włozyc bez ryzyka??
Moźe gdybyś pochwalił się jaki masz model płyty to byśmy się zorientowali źe płytka ma trzy tryby zasilania kart AGP (3,3V i 1,5V oraz 0,8V) W sumie z poziomu 1,5V do 0,8V niedaleko więc moźliwość działania karty FX5200 na twojej płycie moźe okazać się krótkotrwała i kosztowna.
To są informacje teoretyczne. W praktyce bywa... zupełnie inaczej Smile. Są karty AGP 3.0 działające we wszystkich trybach, np. niektóre produkty ATI z serii Radeon – 9700 i 9200.
Co nie znaczy źe za godzine,dzień lub miesiąc nie pójdzie z dymem.
Ryzykujesz sam – twoja kasa.
Co nie znaczy źe za godzine,dzień lub miesiąc nie pójdzie z dymem.
Ryzykujesz sam – twoja kasa.
To jak wytłumaczysz Włozyłem FX 5200 128 Mb i nic sie nie stało??
Jak byś raczył otworzyć link i przeczytać byś wszystko wiedział:
To są informacje teoretyczne. W praktyce bywa... zupełnie inaczej :). Są karty AGP 3.0 działające we wszystkich trybach, np. niektóre produkty ATI z serii Radeon – 9700 i 9200.
Na koniec jeśli karty są AGP 3.0 a wkładasz na AGP 1.0 to ryzykujesz,mogą ulec spaleniu.
To są informacje teoretyczne. W praktyce bywa... zupełnie inaczej :). Są karty AGP 3.0 działające we wszystkich trybach, np. niektóre produkty ATI z serii Radeon – 9700 i 9200.
Na koniec jeśli karty są AGP 3.0 a wkładasz na AGP 1.0 to ryzykujesz,mogą ulec spaleniu.
No czy spale Nie wiem FX 5200 tez włozyłem i nic sie nie stało :] czy ktos by mógł mi odp na to pytanie raz a pozadne ?? bo jedni mówia tak drudzy nie i kogo słuchac :)??
Na agpx1 spalisz geforce 4 ti
Wrzuć do gogli karty i poczytaj – szczególnie o napięciach zasilających ,a w ksiąźce płyty głównej poczytaj czy slot AGP umoźliwia zasilanie nowych kart.
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
http://www.faq.enter.net.pl/faq.php#rodzaje_agp
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl
http://www.faq.enter.net.pl/faq.php#rodzaje_agp