Pytanie w sprawie legalizacji Windows XP
Witam serdecznie!
Mam trochę niecodzienny problem z systemem Microsoftu i nie wiem, czy ktoś zechce mi pomóc, jednak bardzo na to liczę. Otóż cała sprawa wygląda tak, że chciałbym zalegalizować mój Windows XP. Ostatnio natknąłem się nawet na stronę play-fair.pl, gdzie wybrać można jedną z dwóch opcji legalizacji. I tu właśnie nie bardzo wiem, co robić. Na moim komputerze znajduje się wersja Professional, która po pierwsze nie jest mi koniecznie potrzebna do życia, a po drugie jej zestaw legalizacyjny jest dla mnie "odrobinę" za drogi (ponad pół tysiąca). Dlatego też nastawiłem się na kupno zestawu dla wersji Home, tańszego o około 250 zł. Jednak nie chcę też wyrzucić pieniędzy w błoto, stąd ten temat. Nie wiem jednej istotnej rzeczy: czy jeśli faktycznie kupię zestaw legalizacyjny do wersji Home i zastosuję go na moim komputerze z Professional, to cały proces się powiedzie (na zasadzie, no nie wiem, downgrade'u?) i będę mógł korzystać legalnie z Home'a? Czy też konieczne jest, w moim przypadku przepłacanie, za Professional? ](*,) Jeśli znajdzie się osoba, która wie chociaż trochę na ten temat, to bardzo gorąco proszę o pomoc!
Ale zanim co, chciałbym prosić o dwie rzeczy:
1) żeby podejść do mojej sytuacji z powagą i rzetelnie, a nie, ot, kpić sobie; staram się mieć dobre intencje i mam nadzieję, że ktoś wyrozumiały mi pomoże.
2) też dosyć ważna sprawa: nie proponujcie mi proszę zakupu nowszych wersji Windows, typu Vista czy Siódemka, ponieważ zależy mi wyłącznie na XP.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
RodeoDrive
Odpowiedzi: 2
Sugeruję drugą opcję [b]Veersa[/b] i zakup legalnej wersji systemu - już wedle uznania, czy to będzie Home czy Pro, OEM czy BOX.
W myśl regulaminu - ukradłeś - martw się sam.
Nawet jeśli chodzi tu o sprowadzenie się na "uczciwą drogę".
Dlatego pozwalam sobie zamknąć ten wątek i proszę o nie tworzenie nowych - na tę modłę.
Nie bardzo chce mi się przeglądać wskazaną stronę, więc powiem tyle co wiem na ten temat:
Pakiet legalizacyjny w twoim przypadku nie wchodzi w rachubę (a przynajmniej nie wprost - o czym za moment), gdyż zakłada on zakup legalnego klucza do posiadanej wersji systemu operacyjnego (w tym przypadku wersji Proffesional).
Mógłbyś co prawda usunąć posiadaną obecnie piracką wersję Win XP Pro, i zastąpić ją .... piracką wersją Win XP Home i do niej zakupić pakiet legalizacyjny ... ale to trochę pokrętna droga.
Druga możliwość - to zakup wersji OEM Windowsa XP Home - i jego instalacja po uprzednim usunięciu pirata XP Pro.
Strona 1 / 1