Pytanie raczej o hardware
Mam problem chce zainstalować na nowo windowsa, ale musze poprzepinać dyski ale nie wiem jak. Na IDE Primary Master jest seagate, IDE Primary Slave jest maxtor, IDE Secondary Master dvd-rom, IDE Secondary Slave jest cd-rom. Chciałbym zeby cd-rom był na primary master tak zebym mogł zainstalować system na seagate. Proszę o pomoc
Odpowiedzi: 1
a co ma wspólnego jak jest podłączony cd-rom do tego na którym dysku chcesz mieć system.Przecież jak instalujesz system to się pyta na którym dysku chcesz instalować.
Strona 1 / 1
ale musze poprzepinać dyski inaczej nie chce mi sie plyta z winem bootować<br>
Może źle myślę, ale z tego co piszesz, to sprawdź czy aby w Biosie masz ustawiony napęd bootowalny dla tego napędu, z którego chcesz instalować WIN. Być może masz ustawione bootowanie na np. DVD, a próbujesz instalować Windows z CD - oczywiście instalka nie ruszy, gdyż nie widzi tego napędu. W Biosie możesz wybrać zarówno napęd CD jak i DVD - sprawdź to. Nie trzeba wówczas przełączać taśmami dysków i napędów, no bo i po co?<br>
A nie łatwiej wrzucić płytę do dvd romu? <br />Byle się upewnić czy bootowanie z napędu optycznego jest wogóle włączone i ustawione przed dyskiem twardym.