Pytanie – punkt kontrolny systemu

Mam takie pytanie – dlaczego w narzędziu "Przywracanie systemu" mam pogrubione tylko te daty, w których instalowałem jakieś oprogramowanie, a nie kaźdy dzień ? Przecieź ponoć XP tworzy punkt kontrolny systemu kaźdego dnia i powinna być moźliwość jego przywrócenia nawet, gdy nie jest instalowany nowy soft.

Odpowiedzi: 9

Moźesz równieź zaplanowac codzienne tworzenie punktu przywracania systemu poprzez "Zaplanowane zadania"
wojtt
Dodano
03.01.2006 00:28:11
Zamiast czekać te 10 minut to lepiej samemu sobie utworzyć ten punkt przywracania :D
QDE
Dodano
03.01.2006 00:06:30
Komputer musi być bezczynny przez kilka minut, zanim program Przywracanie systemu utworzy zaplanowany punkt przywracania.

Jak wynika z Twojego cytatu Rostov, komputer musi byc przez kilka minut bezczynny. Dla mnie kilka to max 10 takźe wydaje mi sie źe dłuźej chyba nie trzeba czekac.

Zmiana odstępów między tworzeniem punktów przywracania

Ustawienia Przywracania systemu są przechowywane w Rejestrze, w kluczu HKLM\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\SystemRestore. Większość wartości, które się tam znajdują, moźna zmieniać w bezpieczny i łatwy sposób za pomocą karty Przywracanie systemu w oknie Właściwości systemu.
Niektóre z wartości moźna jednak zmieniać tylko bezpośrednio w Edytorze Rejestru.
W normalnych warunkach Przywracanie systemu tworzy punkt przywracania co 24 godziny. Aby zmienić ten odstęp, zmień wartości RPGlobalInterval z domyślnej wartości 86400 sekund (24 godzin). Jeźeli punkty przywracania mają być tworzone dwa razy dziennie, podziel te wartości przez dwa i wpisz 43200. Jeźeli
punkt ma powstawać co trzy dni, wpisz potrojona wartość 259200.
Domyślnie Przywracanie systemu usuwa punkty przywracania po 90 dniach od ich ustawienia. Aby zmienić ten okres, zmień wartość RPLifeInterval z domyślnej liczby 7776000 sekund (90 dni). Okres 2592000 sekund (30 dni) powinien być wystarczający.

Jest to cytat z tej ksiaźki

Moźesz pokombinować
wojtt
Dodano
02.01.2006 23:58:48
System wykonuje punkty przywracania codziennie. Warunkiem jest jednak pozostawienie go w spokoju na czas jakis, jak juz wspomnial wojtt. Ile ? Nie wiem. Sprobuj z pol godziny.
IMO grzebanie w rejestrze nic nie da, bo i tam mozna ustawic wieksza czestotliwosc robienia punktow.
EL NINO
Dodano
02.01.2006 23:28:24
EL NINO:
Jesli wczoraj zainstalowales program i zostal utworzony punkt przywracania, a dzisiaj nic nie zmieniales, po co system ma tworzyc identyczny punkt ? Potrzebny Ci drugi taki sam ? Jesli tak, zrob go sam.

Juz mowie o co biega – czesto wirusy i spyware wprowadzaja zmiany w plikach systemowych lub ustawieniach i przydaloby sie wtedy przywrocic stan sprzed infekcji. W Win 98 SE było przywracanie kopii rejestru, gdzie system kaźdego dnia wykonywał aktualną kopię rejestru, w XP tego brakuje. Codzień dokonuje sie róznych zmian w ustawieniach uzytkownika (ktore nawet nieswiadomie prowadza do zmian w rejestrze) – chociazby uklad skrotow na pulpicie a przywrocenie punktu sprzed miesiaca (jezeli np. wtedy byl instalowany ostatni soft) moze wprowadzic pewien nielad.

Da sie jakos tak zrobic zeby system codziennie wykonywal jeden punkt kontrolny systemu ?
Rostov
Dodano
02.01.2006 20:32:05
Rostov:
dlaczego w narzędziu "Przywracanie systemu" mam pogrubione tylko te daty, w których instalowałem jakieś oprogramowanie, a nie kaźdy dzień ?
Jesli wczoraj zainstalowales program i zostal utworzony punkt przywracania, a dzisiaj nic nie zmieniales, po co system ma tworzyc identyczny punkt ? Potrzebny Ci drugi taki sam ? Jesli tak, zrob go sam.
EL NINO
Dodano
02.01.2006 19:51:16
Sorry, moja wina, zasugerowałem sie własnymi doświadczeniami. :oops:
A to, źe nie tworzy byc moze jest spowodowane tym ze aby komputer utworzył punkt przywracania komputer musi byc przez kilka minut bezczynny.
wojtt
Dodano
02.01.2006 12:38:15
Program Przywracanie systemu regularnie tworzy punkty przywracania, nawet jeźeli nie zostały wprowadzone zmiany w systemie. Program Przywracanie systemu automatycznie tworzy następujące punkty przywracania:

– co 24 godziny, zgodnie z czasem kalendarza
lub

– co 24 godziny, licząc czas, gdy komputer jest włączony

Jeźeli komputer jest wyłączony przez ponad 24 godziny, program Przywracanie systemu utworzy punkt przywracania po następnym uruchomieniu komputera. Komputer musi być bezczynny przez kilka minut, zanim program Przywracanie systemu utworzy zaplanowany punkt przywracania.

Wybranie takiego punktu przywraca system Windows XP Professional i zainstalowane programy do stanu z chwili utworzenia danego punktu. Pliki z rozszerzeniami nazw plików danych (takimi jak .doc, .htm itd.) i wszystkie pliki w folderze Moje dokumenty nie zostaną przywrócone.

Cytat z Centrum pomocy i obsługi technicznej systemu Windows :)
Rostov
Dodano
02.01.2006 12:20:20
Windows XP nie tworzy punktów przywracania kaźdego dnia. Niektóre programy w chwili ich instalowania tworza taki punkt lub teź uzytkownik moźe taki punkt utworzyc.
wojtt
Dodano
02.01.2006 11:59:07
Rostov
Dodano:
02.01.2006 09:42:13
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1