Pytanie o legalność oprogramowania

Witam. Mam pytanie w imieniu kolegi. Kolega posiada oryginalnego windowsa xp. Zaraz po zakupie przegrał go (zrobił kopię bezpieczestwa). Windows chodzi bez zarzutu, jednak kolega zmienil płytę główną no i wiadomo system nie startuje. Problem jest w tym, że oryginalna płyta z windowsa jest strasznie porysowana i w czasie instalacji wyskakują błedy. Pytanie jest następujace. Czy majac dowod zakupu (a nawet fakturę vat), oryginalny klucz, naklejke na komputer itd. to instalacja z tej kopii bezpieczestwa (czyli przegranego windowsa) bedzie legalna ? no i czy dokona się aktywacja. Pytam ponieważ, kolega nie ryzykowal jeszcze i nie probowal instalować. Czy przegrany windows z oryginalnym key`em będzie działać ? Komputer jest w firmie i jak wiadomo, musi wszysytko być oryginalne.

Odpowiedzi: 4

Dzieki Rebe. Pisząc PIP mialem na uwadze wszyskie te "organizacje" ktore chodzą po firmach i węszą za co tu jakąś kare dać. A pip mi się tak utrwalił od tego ja kolega powiedział, że gdy byli ostatnim razem to przyczepili się, "Czy kafelki na podłodze mają atest antypoślizgowy." Pozdrawiam Paweł
Pablo_18Kce
Dodano
20.11.2007 10:30:30
Wymienić nosnik to żaden kłopot - koło 100zł to kosztuje w MS, ale cąły czas sprawa obraca się wokół przyczyny wymiany płyty i ograniczeń licencyjnych z OEM-em związanych. Niech ten Tój kolega przestanie kombinowac i wybeceluje te niespełna 500zł na nową licencję - przestanie mieć pełne portki. PS Dlaczego akurat PIP ma dokonać audytu oproagrmaowania zostaje dla mnie tajemnicą niezgłębioną.
Rebe
Dodano
20.11.2007 10:15:36
A takie uszkodzenie nosnika jest pretekstem do wymiany ? Chodzi właśnie o to by było wszystko 100% legalne, żeby np. PIP w czasie kontroli nie miał się do czego przyczepić (chociaż oni zawsze coś znajdą). Myślisz Rebe, że aktywacja po instalcji z tego nośnika przejdzie ? czy mogą być problemy z tym ? Ps. na naklejce jest napis: Microsoft Windows XP Professional OEM Software
Pablo_18Kce
Dodano
20.11.2007 10:05:25
To tylko nosnik, więc bez znaczenia - liczy się klucz wyłącznie, ale..... - Zawsze jest jakieś "ale" - jezeli system jest w wersji OEM, a wymiana płyty nie nastąpiła w ramach gwarancji to nawet jeżeli aktywacja przejdzie ( nawet MS nei jest doskonały w tym względzie), to używanie tej kopii systemu nie spełni warunku legalności ( gdyby ktoś chciął się temu mocno przyglądać ).
Rebe
Dodano
20.11.2007 09:46:12
Pablo_18Kce
Dodano:
20.11.2007 09:24:35
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1