Pytanie o legalność oprogramowania
Witam.
Mam pytanie w imieniu kolegi.
Kolega posiada oryginalnego windowsa xp. Zaraz po zakupie przegrał go (zrobił kopię bezpieczestwa).
Windows chodzi bez zarzutu, jednak kolega zmienil płytę główną no i wiadomo system nie startuje.
Problem jest w tym, że oryginalna płyta z windowsa jest strasznie porysowana i w czasie instalacji wyskakują błedy. Pytanie jest następujace. Czy majac dowod zakupu (a nawet fakturę vat), oryginalny klucz, naklejke na komputer itd. to instalacja z tej kopii bezpieczestwa (czyli przegranego windowsa) bedzie legalna ? no i czy dokona się aktywacja. Pytam ponieważ, kolega nie ryzykowal jeszcze i nie probowal instalować. Czy przegrany windows z oryginalnym key`em będzie działać ?
Komputer jest w firmie i jak wiadomo, musi wszysytko być oryginalne.
Odpowiedzi: 4
Dzieki Rebe.
Pisząc PIP mialem na uwadze wszyskie te "organizacje" ktore chodzą po firmach i węszą za co tu jakąś kare dać. A pip mi się tak utrwalił od tego ja kolega powiedział, że gdy byli ostatnim razem to przyczepili się, "Czy kafelki na podłodze mają atest antypoślizgowy."
Pozdrawiam
Paweł
Wymienić nosnik to żaden kłopot - koło 100zł to kosztuje w MS, ale cąły czas sprawa obraca się wokół przyczyny wymiany płyty i ograniczeń licencyjnych z OEM-em związanych.
Niech ten Tój kolega przestanie kombinowac i wybeceluje te niespełna 500zł na nową licencję - przestanie mieć pełne portki.
PS
Dlaczego akurat PIP ma dokonać audytu oproagrmaowania zostaje dla mnie tajemnicą niezgłębioną.
A takie uszkodzenie nosnika jest pretekstem do wymiany ? Chodzi właśnie o to by było wszystko 100% legalne, żeby np. PIP w czasie kontroli nie miał się do czego przyczepić (chociaż oni zawsze coś znajdą). Myślisz Rebe, że aktywacja po instalcji z tego nośnika przejdzie ? czy mogą być problemy z tym ?
Ps. na naklejce jest napis: Microsoft Windows XP Professional OEM Software
To tylko nosnik, więc bez znaczenia - liczy się klucz wyłącznie, ale..... - Zawsze jest jakieś "ale" - jezeli system jest w wersji OEM, a wymiana płyty nie nastąpiła w ramach gwarancji to nawet jeżeli aktywacja przejdzie ( nawet MS nei jest doskonały w tym względzie), to używanie tej kopii systemu nie spełni warunku legalności ( gdyby ktoś chciął się temu mocno przyglądać ).
Strona 1 / 1