Pytanie o legalność.
Wczoraj u znajomego montowałem sieć. Ma zamiar zakupić legalne Windows (zakłada firme) i zadał mi pytanie na które sam nie mogłem odpowiedzieć.
Otóź kupił on jakiś czas temu w USA laptopa z angielską wersją WinXP. Dostał oczywiście legalną płytkę, naklejka na laptopie jest, dowód zakupu teź. Problem w tym, źe niestety płytka pękneła.
No i dwa pytanie. Czy moźna zainstalować (chodzi o legalność, a nie o sprawe techniczną) polską wersję WinXP (oczywiście uźywając tamtego klucza) ?
A jeśli nie to czy mogę załatwić jakąś "torrentową" wersję amerykańskiego XP (wszak kopię kumpel przecieź mógł sobie stworzyć) ?
Pozdrawiam
Slash
Otóź kupił on jakiś czas temu w USA laptopa z angielską wersją WinXP. Dostał oczywiście legalną płytkę, naklejka na laptopie jest, dowód zakupu teź. Problem w tym, źe niestety płytka pękneła.
No i dwa pytanie. Czy moźna zainstalować (chodzi o legalność, a nie o sprawe techniczną) polską wersję WinXP (oczywiście uźywając tamtego klucza) ?
A jeśli nie to czy mogę załatwić jakąś "torrentową" wersję amerykańskiego XP (wszak kopię kumpel przecieź mógł sobie stworzyć) ?
Pozdrawiam
Slash
Odpowiedzi: 7
:oops:
Nie wiem dlaczego pomyślałem źe system ma działać na innym komputerze.
Moźna w takim przypadku zainstalować system, sprawa skąd zostanie pozyskana kopia windowsa jest nie istotna. Wersja językowa teź jest pewnie obojętna, ale dla pewności moźna spytać w Pomocy Technicznej Microsoftu.
Nie wiem dlaczego pomyślałem źe system ma działać na innym komputerze.
Moźna w takim przypadku zainstalować system, sprawa skąd zostanie pozyskana kopia windowsa jest nie istotna. Wersja językowa teź jest pewnie obojętna, ale dla pewności moźna spytać w Pomocy Technicznej Microsoftu.
Zrozum tylko, ze ja nie mam zamiar zmieniać komputera – komp jest, nalepke ma, ale płyta z Windows sie zniszczyła. Potrzebuje wiec cos na ten laptop zainstalować i pytam czy zainstalowanie WinXP PL, lub ew. angielskiego XP wchodzi w gre.
Tylko źe ten klucz który posiada kolega slash83'a jest przypisany do laptopa. Uźycie tego klucza na innym komputerze jest juź nielegalne.
OEM to nie jest wersja produktu tylko sposób dystrybucji, OEM jest sprzedawany razem ze sprzętem i do niego przypisanym. W wersji BOXowej systemu Windows uźytkownik ma większe pole manewru, moźe np. zmienić komputer i nadal korzystać z tego samego klucza na nowym komputerze.
OEM to nie jest wersja produktu tylko sposób dystrybucji, OEM jest sprzedawany razem ze sprzętem i do niego przypisanym. W wersji BOXowej systemu Windows uźytkownik ma większe pole manewru, moźe np. zmienić komputer i nadal korzystać z tego samego klucza na nowym komputerze.
No własnie – skoro kupiłem klucz do WinXP, a klucze są uniwersalne (tzn klucze pasują zarówno do wersji ang jak i pl) to dlaczego nie moge zainstalować wersji PL ?
Z tą polską wersją to chyba nie . Ale angielska , Moim zdaniem tak (naleźy upewnić się u źródła) . W końcu kupuje się klucz , a program jest tylko dodatkiem .
No tak – chodzi o wersję OEM – czy więc mogę zainstalować polską wersję, albo chociaź pobrać amerykańską WinXP OEM ?
Jeśli na laptopie była naklejka z kluczem produktu to by oznaczało źe system był zakupiony razem z laptopem w wersji OEM (prawdopodobnie), gdyby miał wersje BOXową Windowsa to juź inna kwestia – licencja pozwala na instalacje w jednym komputerze (nie jest przypisana do konkretnego komputera)
Strona 1 / 1