Pytanie o formułę???
Problem w załącznikiu
Nie wiem czy w dostatecznie jasny sposób przedstawię problem ale spróbuję...
Funkcja logiczna ma dotyczyć trzech komórek
1komórka 5 moźliwości A,B,C,D,E
Jeźeli A to dla odpowiedniej wartości z drugiej komórki otrzymuję jedną z czterech wartości A1,A2,A3,A4 w trzeciej komórce analogicznie jest gdy w pierwszej komórce otzymujemy B,C,D lub E..itd
Please Pomocy jak to zrobić...Brakuje mi komendy Jeźeli to aha i nie wiem jak zagnieźdzać Funkcje w komórkach ;–(
ps:dla drugiej komórki musi być warunek określający przedział dla wpisywanej tam cyfry co umoźliwia dobór jednej z cyfr A1,A2itd...
Moźe prościej jak zapisać warunek jeźeli A(pierwsza komórka)to ze względu na wartość B(druga komórka)otrzymujemy wartośćC(trzecia komórka).Wybór jest spośród 5 wartości w A i 4 w B
Nie wiem czy w dostatecznie jasny sposób przedstawię problem ale spróbuję...
Funkcja logiczna ma dotyczyć trzech komórek
1komórka 5 moźliwości A,B,C,D,E
Jeźeli A to dla odpowiedniej wartości z drugiej komórki otrzymuję jedną z czterech wartości A1,A2,A3,A4 w trzeciej komórce analogicznie jest gdy w pierwszej komórce otzymujemy B,C,D lub E..itd
Please Pomocy jak to zrobić...Brakuje mi komendy Jeźeli to aha i nie wiem jak zagnieźdzać Funkcje w komórkach ;–(
ps:dla drugiej komórki musi być warunek określający przedział dla wpisywanej tam cyfry co umoźliwia dobór jednej z cyfr A1,A2itd...
Moźe prościej jak zapisać warunek jeźeli A(pierwsza komórka)to ze względu na wartość B(druga komórka)otrzymujemy wartośćC(trzecia komórka).Wybór jest spośród 5 wartości w A i 4 w B
Odpowiedzi: 8
Trebor wielkie dzięki jest oki
Załatwione
Trebor czy mógłbyś wstawić formuły do arkusza tak by działało w komórkach od B3 do B5 bo jestem tak kiepski źe trudno mi się połapać.
Trochę namieszałem w formułach, ale wygląda źe działa. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
Kurcze wielkie sorrki przedziały nie zazębiają się pod dana wartością z kolumny B3 zaraz poprawię całość w załączniku...plik poprawiony ale gdyby coś było nie tak to warunki są następujące
250
dla 0
dla 25≤B4
dla 100≤B4
dla 150≤B4
600
dla 0
dla 50≤B4
dla 100≤B4
dla 300≤B4
250
dla 0
dla 25≤B4
dla 100≤B4
dla 150≤B4
600
dla 0
dla 50≤B4
dla 100≤B4
dla 300≤B4
Ok
Załóźmy w piewszej komórce liczbę 250
W drugiej liczbę np 90
Czy formuła ma zwrócić 35 czy 40?
Załóźmy w piewszej komórce liczbę 250
W drugiej liczbę np 90
Czy formuła ma zwrócić 35 czy 40?
i o to chodzi zakresy muszą zachodzić a o tym którą wartość wybrać decyduje składnik w komórce pierwszej B3.
Hej!!
Juź prawie chwytałem i kicha.
Przecieź te zakresy zachodzą na siebie:
250
dla 0
dla 5≤B4
dla 10≤B4
dla 15≤B4
Podobnie dla 600
lub nie rozumiem problemu.
Czy rozwiązanie musi zawierać jedna komórka?
Wydaje się to niemoźliwe (według moich umiejetności) ze wzgledu na przekroczenie 7 zagnieźdźeń dla Jeźeli.
Pozdrawiam
Juź prawie chwytałem i kicha.
Przecieź te zakresy zachodzą na siebie:
250
dla 0
dla 5≤B4
dla 10≤B4
dla 15≤B4
Podobnie dla 600
lub nie rozumiem problemu.
Czy rozwiązanie musi zawierać jedna komórka?
Wydaje się to niemoźliwe (według moich umiejetności) ze wzgledu na przekroczenie 7 zagnieźdźeń dla Jeźeli.
Pozdrawiam
Strona 1 / 1