Pytanie o akfarystyke

Dlaczego w akfarium woda mi metnieje, mimo dosc czestej wymiany. Zastosowalem raz preparat przeciwko pierwotniakowi. Zalorzylem filtr weglowy bylo ok ale po pewnym czasie znow to samo :(

Odpowiedzi: 12

No i widzisz! Jeśli rybki są dorosłe, wystarczy im karmienie 2 razy dziennie. A niektórzy to nawet stosują 1 dzień w tygodniu głodówki (dla rybek, sami to się tak nie poswięcają) :D

A jak juź zarzucisz ten koc, nie zapomnij o tym, źe masz akwarium. :wink: Rybek nie słychać!

I uwaga, trudne słowo, fotosynteza. Nie zapomnij o dobrej filtracji i napowietrzaniu.
sebastian16
Dodano
01.08.2005 14:37:29
Zrobie ta metode, ale wychodzi ze problemem bylo zbyd duza ilosc pokarmu dla rybek :wink:
Ukey
Dodano
01.08.2005 14:31:16
Przykryj akwarium na 4 dni kocem tak źeby nawet na ułamek sekundy nie dostało się do niego światło, oświetlenie wewnętrzne teź naturalnie wyłącz. Po czterech dniach efekt będzie piorunujący. Brak światła zabije wszystkie pierwotniaki, rybom nic nie grozi, roślinki teź jakoś to zdzierźą, ale woda będzie krystaliczna. Daję 100% gwarancję powodzenia tej metody.
arcymag
Dodano
01.08.2005 11:59:24
Seeker:
Ukey:
Dlaczego w akfarium woda mi metnieje, mimo dosc czestej wymiany. Zastosowalem raz preparat przeciwko pierwotniakowi. Zalorzylem filtr weglowy bylo ok ale po pewnym czasie znow to samo :(

1. Zmień podłoźe – powinien to być czysty źwirek , nawet ten kupiony warto przepłukać kilka razy
2. Jeśli akwarium jest naraźone na światło słoneczne przestaw je tam gdzie jest go mnije lub wcale
3. Zastosuj lepsze napowietrzanie
4. Po napuszczeniu świerzej wody przed wsadzeniem roślin i ryb odkaź preparatem dostępnym w sklepie

Juz tak robilem i dalej nic :( . Wszystko zrobie jeszcze raz tylko jak tu teraz 200l wylac :P (bedzie biegania :)
twój sun szczodrze dzieli się mleczkiem z rybkami jak tata niewidzi, albo kolega walnął bruderszft z sumem

W wieku 16 chyba syna nie mam.. Ale popytam sie ojca moze on ie czyms z rybkami dzieli :P

a ja miałem glonojada i skubaniec jadł wszystko
Ehh nie glonojad tylko ZBROJOWNIK. I ine nie jedzia glonow tylko filtruja wode i wylawiaja z nij jakies tam substancje :)
Ukey
Dodano
28.07.2005 17:23:20
Ukey:

1. Zmień podłoźe – powinien to być czysty źwirek , nawet ten kupiony warto przepłukać kilka razy
2. Jeśli akwarium jest naraźone na światło słoneczne przestaw je tam gdzie jest go mnije lub wcale
3. Zastosuj lepsze napowietrzanie
4. Po napuszczeniu świerzej wody przed wsadzeniem roślin i ryb odkaź preparatem dostępnym w sklepie
Seeker
Dodano
28.07.2005 15:27:11
adik154:
a ja miałem glonojada i skubaniec jadł wszystko :wink:

Mój teź :) , skalary i mieczyki mi powpierniczał :mrgreen:
maq123
Dodano
28.07.2005 13:23:25
skojarzyło mi sie jakoś :wink: glonojadek :P
adik154
Dodano
28.07.2005 03:24:39
A tam odrazu bakterie. Czy czasem nie pomieszkujesz z jakimś "mąciwodą" :wink:
np. twój sun szczodrze dzieli się mleczkiem z rybkami jak tata niewidzi, albo kolega walnął bruderszft z sumem. Czasem szukamy jakichś zawiłych, uwaga trudne słowo – nitryfikacja a tu normalnie tak ot bez kombinowania sprawa się wyjaśni. :D
Pan i pastuch
Dodano
28.07.2005 01:34:56
A ja mam kilka innych rybek, co ma ten biedny glonojadek wspólnego ze stanem wody? Oj, Adik... :? A te bakterie i normowanie się wody to, uwaga, trudne słowo – nitryfikacja.
sebastian16
Dodano
28.07.2005 01:09:37
a ja miałem glonojada i skubaniec jadł wszystko :wink:
adik154
Dodano
28.07.2005 01:02:27
woda musi postac a zanim odpowiednie bakterie sie rozwina troche to potrwa wiec wlacz zeby filtr chodzil 24/7 zeby sie w nim rozwinely pewne bakterie odpowiedzialne za czysta wode :)
Przemeksik
Dodano
28.07.2005 01:01:08
Dziwne pytanie na tym forum :?. Chyba, źe komputer z XP steruje źyciem Twojego akwarium. :D
A powaźnie – moźe właśnie za często i za duźo wody wymieniasz? W świerzej wodzie rozwijają się pierwotniaki i zanim biologia akwarium wróci do normy, znowu ją dolewasz ?
Poza tym, są świetne fora o akwarystyce, tam na pewno uzyskasz więcej informacji.
:wink:

http://akwarystyka.com.pl/forum/ (to nie reklama, to pomoc!)
sebastian16
Dodano
27.07.2005 22:37:25
Ukey
Dodano:
27.07.2005 21:02:35
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1