Pytanie dotyczące nowego Celerona 2.4 Ghz (prescott) ??
Mam pytanie dotyczace nowego procesora Celerona D320 2.4 ghz (prescott)533 MHz 256 cache. Czy warty jest zakupu ?? Jak tam z jego temperatura bo slyszalem ze procek lubi sobie podgrzewac atmosfere ;)i jeszcze jedno pytanie czy pojdzie na mojej plycie glownej ECS P4VXASD2+ ??
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12400
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12400
Odpowiedzi: 3
Rzeczywiście masz racje, masz wsparcie dla FSB533. Sprawdz chciaźby PCmark'iem , napewno Pentium jest wydajnieszym procesorem od Celerona. To czy się opłacało to zaleźy tylko i wyłącznie od twoich odczuć po tej przesiadce, napewno da się zauwaźyć to w grach, szybkości zrzucania CDAudioMp3, konwersji video i innych rzeczach w których procesor odgrywa znaczącą role.
spiderko:
Nie jestem mocny w sprzęcie Intela, ale logicznie myśląc:Komentator Komputronika:
Np. ABIT IS–10 na chwilę obecną (19–07–2004) nie obługuje Celerona–D i w ogóle nie pozwala się włączyć.
Abit IS–10 posiada chipset Intel 865G/ICH5 który jest raczej nowszym chipem od twojego VIA P4X266A&VT8233.
Pozatym wspomniany Abit ma wsparcie dla magistrali 800, u ciebie 400MHz (ten Celeron=533MHz) Nawet nie mam pojęcia czy procesor pracujący na wyźszej magistrali moźe działać na płycie takiej jak twoja.
nie masz racji jesli chodzi o plyte ze obsluguje 400 mhz fsb bo moja plyta obsluguje do 533 mhz fsb
a mniejsza z tym celeronem, dzisiaj uruchamialem na tej plycie rowniez prescota ale pentium 4 i nie dzialal takze dalem sobie spokoj z nim i kupilem pentium 4 1.7 msylisz ze dobrze zrobilem wymieniajac celerona 1.7 na pentium 4 1.7 ?
Nie jestem mocny w sprzęcie Intela, ale logicznie myśląc:
Abit IS–10 posiada chipset Intel 865G/ICH5 który jest raczej nowszym chipem od twojego VIA P4X266A&VT8233.
Pozatym wspomniany Abit ma wsparcie dla magistrali 800, u ciebie 400MHz (ten Celeron=533MHz) Nawet nie mam pojęcia czy procesor pracujący na wyźszej magistrali moźe działać na płycie takiej jak twoja.
Komentator Komputronika:
Np. ABIT IS–10 na chwilę obecną (19–07–2004) nie obługuje Celerona–D i w ogóle nie pozwala się włączyć.
Strona 1 / 1