Puste hasla w XP Home

Witam eXPertow!

Chcialbym sie dowiedziec jaka jest polityka Windowsa XP Home jesli chodzi o tzw. "puste hasla" – tj. jesli mam zalozonego uzytkownika (o uprawnieniach administratora) o nazwie dajmy na to Administrator_2 bez hasla, to czy jest mozliwosc wejscia na to konto z komputera w sieci LAN. Wiem, ze w Pro dalo sie to ustawic (secpol.msc).
A tak w ogole jakie sa ustawienia Home'a jesli chodzi o konta ? Moze takie konto w ogole nie jest widoczne nawet z haslem ? Reasumujac: Czy po za "Gosciem" i "Administratorem" konta sa widoczne w sieci ?

Pzdr

PS. Jesli bylo, to przepraszam, ale szukalem wielokrotnie.

Odpowiedzi: 4

Wielkie dzieki za odpowiedzi !
Przy najblizszej okazji postaram sie jeszcze sprawdzic kwestie "pustych hasel", bo domyslnie w Win XP Pro konta takie w ogole nie sa widoczne.
pozdrawiam !
MOeT
Dodano
17.08.2005 01:00:37
MOeT:
Jesli odpowiedzia jest ten fragment :
"wejscie" (...) nie stanowi zadnego problemu w sytuacji gdy nie ma hasla na profilu.
to czy dotyczy to tylko konta Administrator czy kazdego innego o takich prawach?

Kaźdego innego o takich prawach.
Żółty
Dodano
15.08.2005 22:23:17
Nie no :) .. wiem, ze w sieci widoczne sa maszyny.. Chyba nie precyzyjnie sie wyrazilem. Chodzi mi o to, czy istnieje mozliwosc zalogowania sie na taka maszyne np. przez SMB?

Jesli odpowiedzia jest ten fragment :
"wejscie" (...) nie stanowi zadnego problemu w sytuacji gdy nie ma hasla na profilu.
to czy dotyczy to tylko konta Administrator czy kazdego innego o takich prawach?
MOeT
Dodano
15.08.2005 20:24:48
MOeT:
Czy po za "Gosciem" i "Administratorem" konta sa widoczne w sieci ?
Blad w rozumowaniu. W sieci nie sa widoczne konta. Widoczne sa jedynie maszyny.
Kwestia dostepu z sieci na konta – "wejscie" zarowno w celu przegladniecia/sciagniecia udostepnionych danych, jak i wejscie majace w zamiarze narobienie bydla w systemie, nie stanowi zadnego problemu w sytuacji gdy nie ma hasla na profilu.
Sprawa udostepniania zabezpieczonych danych – jest to system HOME i w domysle mial byc systemem prostszym, pozbawionym szeregu zabezpieczen, ograniczen i wymagan. Udostepnianie danych odbywac sie "powinno" na zasadzie "prostego udostepniania", czyli bez zadnych kont, hasel, itd. Jest tam przeciez tylko dostepna opcja udostepniania w celu odczytu lub tez zmiany danych (kasowanie, zapis...).
Zreszta... takie rzeczy sa Ci chyba znane ?
EL NINO
Dodano
15.08.2005 16:30:16
MOeT
Dodano:
15.08.2005 15:09:10
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1