Pulpit Zdalny
Cześć,
jestem nowy na forum, szukałem podobnego tematu w wyszukiwarce - bezskutecznie :(.
Postanowiłem więc założyć nowy :)
Mój problem jest następujący:
Mam Windows XP SP3, chciałbym zainstalować program do komunikacji przy użyciu Pulpitu Zdalnego. Na stronie Microsoftu znalazłem informację, że do SP3 istnieje program Remote Desktop Connection. Ściągnąłem go, jednak przy próbie instalacji wyskakuje błąd:
[quote]„Nie można zainstalować Podłączania pulpitu zdalnego, ponieważ ten system operacyjny ma już wersję wbudowaną. W menu Start zobacz polecenie \\Akcesoria\\Komunikacja\\Podłączanie pulpitu zdalnego.”[/quote]
I wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że w zakładce Akcesoria\\Komunikacja nie mam pozycji związanej z pulpitem zdalnym (tudzież z innym programem z tym zwiazanym, np. Remote Desktop Connection, itp.)...
Ten sam problem (komunikat) jest zwracany w przypadku chęci doinstalowania tego programu z płytki CD z Windowsem :(
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co i gdzie mogę zrobić, by to zadziałało? Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 2
[quote=marcinkow4l]I wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że w zakładce Akcesoria\\Komunikacja nie mam pozycji związanej z pulpitem zdalnym (tudzież z innym programem z tym zwiazanym, np. Remote Desktop Connection, itp.)...
[/quote]
A sprawdzałeś czy masz włączoną usługę '[b]Menedżer sesji pomocy pulpitu zdalnego[/b]' ?
A jaką masz wersje windowsa. Home czy professional?? Jeżeli home to jakiś błąd chyba. Jeżeli professional to spróbuj zalogować się jako administrator.
-
[quote=szymekdo]A jaką masz wersje windowsa. Home czy professional?? Jeżeli home to jakiś błąd chyba. Jeżeli professional to spróbuj zalogować się jako administrator. [/quote]Dzięki za odpowiedź, mam wersję Home. A dokładniej: [quote] Microsoft Windows XP Home Edition Wersja 2002 Dodatek Service Pack 3[/quote]
Strona 1 / 1
[quote=adam_broda][quote=marcinkow4l]I wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że w zakładce Akcesoria\\Komunikacja nie mam pozycji związanej z pulpitem zdalnym (tudzież z innym programem z tym zwiazanym, np. Remote Desktop Connection, itp.)... [/quote] A sprawdzałeś czy masz włączoną usługę '[b]Menedżer sesji pomocy pulpitu zdalnego[/b]' ? [/quote] Sprawdzałem usługi i... [b]Menedżer sesji pomocy pulpitu zdalnego[/b] miałem wyłączony :) Włączyłem, ustawiłem tryb na [b]automatyczny[/b], ale i to nie pomogło. Po restarcie komputera w menu Akcesoria\\Komunikacja nadal brak odpowiedniej opcji :(