Przyspieszenie Neta

Mam takie pytanie czy w chello da się przyspieszyć jakoś neta źeby było szybsze otwieranie stron i ściąganie plików za pomocą zmiany przepudtowości łącza jeźeli tak to proszę o odpowiedź gdzie to moźna zrobić.

Odpowiedzi: 15

Zmień rejestr tak jak napisałem w pierwszym poście (moźesz robić backup gałęźi przed dokonaniem zmian). Jeśli masz kabel, to ustaw MTU 1500.

Najpiew wytestuj te ustawienia. To jest standard, ale... moźesz mieć konfigurację której nie znam (dodatkowe serwisy), dlatego radzę zapisać domyślne wartości przed wprowadzeniem zmian. Wytestować szybkość połączenia po dokonaniu zmian. Test radzę robić późnym wieczorem gdy obciąźenie jest małe i wynik powtarzalny (tzn rób test trzy razy, po kaźdym teście, czyść cache). Chodzi o to aby zobaczyć czy faktycznie coś zyskujesz czy nie.
Pierwszy test przeprowadź na ustawieniach domyślnych.

Jeśli faktycznie poprawi się szybkość połączenia to podam inne ustawienia które mogą pomóc.
broch
Dodano
05.03.2005 20:12:57
A i jeszcze jak byś był tak uprzejmy to napisz mi ta konfiguracje.A chello to jest internet w telewizji kablowej (stałe łącze) z góry thx :D
soldatfan
Dodano
05.03.2005 10:35:47
Sroka Broch pomyliłeś mi się z jakimś Maniakiem :)
Jeszcze raz sry i mam nadzieje źe się nie gniewasz :)
soldatfan
Dodano
05.03.2005 10:34:04
Sroka Broch pomyliłeś mi się z jakimś Maniakiem :)
Jeszcze raz sry i mam nadzieje źe się nie gniewasz :)
soldatfan
Dodano
05.03.2005 10:34:04
Bzdury,
nigdy nie twierdzilem iz jakakolwiek manipulacja QoS przyspieszy net.
Znajdz post, albo po prostu cos Ci sie pomieszalo.
broch
Dodano
04.03.2005 15:06:43
Broch powiem tyle napisałeś w 1 z postów ze przez zmiane pakietu QoS będzie net szybko chodził ja zmieniłem tak jak mówiłes z 20 na 0 i jakoś strasznie mi sie net zaczął mulić więc zmieniłem spowrotem na wyłączone i jakoś otwiera się szybciej niź po zmianie na 0.
:D
Pozdrawiam
soldatfan
Dodano
04.03.2005 14:45:46
moj poprzedni post zaginal(?)
Nie udzielalem Ci zadnych porad dotyczacych QoS.

Generalnie jesli myslisz iz QoS zwolni Ci net to tak samo jakbys powiedzial ze od kiedy w samochodzie masz dwa jablka, auto wolniej jezdzi. Wystarczajaco glupi sposob myslenia aby zignorowac.
Sugeruje abys poczytal o QoS. Jesli net Ci zwalnia to wylacznie dlatego iz nie masz pojecia co robisz, nie dlatego iz QoS jest wlaczony.
Jesli twierdzisz iz od czasu wylaczenia tylko QoS net jest szybszy to prosze napisz o tym do wszystkich organizacji zajmujacych sie standardami sieciowymi swoim "odkryciu" moze nawet Nobla dostaniesz :lol:
broch
Dodano
03.03.2005 16:34:52
Broch na rejestrze to sie znam i uźywałem go nie raz tylko chodzi mi oto czy jest moźe jakiś inny sposób np. w msgpedit.msc bo to co dałeś kiedyś o pakietach QoS to mi tylko spowolniło neta i to do granic wytrzymałości więc prosze cię źebyś więcej takich głupot nie gadał.

Dzięki za posty ale nie oto mi jeszcze chodzi źe zamiast w rejestrze to źe moźe w windowsie jest jakaś konfiguracja która np. ze standardowego 10/100 moźna zmienic przepustowośc na 50/100 np był juz taki post ale nie było w nim opisane jak to zrobić.
soldatfan
Dodano
03.03.2005 14:24:13
Zanim zaczniesz sie "bawic" w rejestrze wykonaj najpierw jego kopie zapasowa
Bobi
Dodano
02.03.2005 14:23:19
otwieranie stron moźna przyśpieszyć takźe wybierając optymalne DNS dla danego komputera
kiepas
Dodano
02.03.2005 13:49:40
start –> run
wpisz regedit
otworzy sie okno edytora rejestru
w lewym panelu bedziesz mial nazwy glownych galezi
rozwin (tupnij na znak "+") HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM)
rozwin w lewym paelu podgalezie

Poniewaz rozumiem iz nigdy nie uzywales edytora rejestru, male wyjasnie: jesli zrobisz cos zle, windows moze wiecej sie nie uruchamiac. Nie wiedzialem iz regedit jest Tobie nieznany.

Przed dokonaniem jakichkolwiek zmian, radze poczytac na internecie nieco o regedit.
Nie uzywam gg w zwiazku z tym, niestety nie bede w stanie pomoc przez czat.
broch
Dodano
02.03.2005 13:47:40
dzieki za posty ale mam pytanie broch jak mam to wszystko zrobić jakbyś był taki uprzejmy i mi wytłumaczył przez gg to bym był ci wdzięczny :)
soldatfan
Dodano
02.03.2005 12:54:02
soldatfan:
Mam takie pytanie czy w chello da się przyspieszyć jakoś neta źeby było szybsze otwieranie stron i ściąganie plików za pomocą zmiany przepudtowości łącza jeźeli tak to proszę o odpowiedź gdzie to moźna zrobić.

zainstaluj opere
darek_dade
Dodano
02.03.2005 06:14:56
ewentualnie zainstaluj sobie program cfosspeed 2.02. (45 dni free). Pozwala na pełne wykorzystanie parametrów łącza.
leon1313
Dodano
01.03.2005 20:14:20
soldatfan:
za pomocą zmiany przepudtowości łącza.

przepustowość zmienia samo chello i to nie za darmo :)
maq123
Dodano
01.03.2005 19:01:49
soldatfan
Dodano:
01.03.2005 18:32:35
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1