przyśpieszanie xp

Witam
mam pytanko:
od kiedy mam internet mój komputer radykalnie zwolnił
moze dlatego ze duźo pościągałam plików(na pewno dlatego :mrgreen::wink::wink: )
ale da się chyba coś z tym zrobić ??
nie wymieniając procesora na lepszy model nie mam na razie na to pieniędzy :oops: :oops:

Moźe defragmentacja by pomogła :idea: :?::?::?:

przeskanowałam cały system anrtwirusem NOD32(na temat którego słyszałam same dobre opinie)
    AMD sempron 2500+ 1,74 GHz ;
    Nvidia Ge Force Fx5200 ; 256MB ram na dysku C jest zajęte 18.2 GB na 20,4 GB
    a na D 493 MB na 16,3GB :wink:
[/img]

Odpowiedzi: 8

wynalazłam lepszy deragmentator niź ten windowsowy oto on: http://oo–software.mokry–systems.pl/defrag_pro.php :P :P
kabaret7
Dodano
25.10.2005 18:10:13
Napewno nic nie grozi :)

Porzadek na dysku to raz a dwa to moze jakies info nt. pracujacego oprogramowania. W dziale Bezpieczenstwo zerknij na przyklejone tematy a propos logow HiJackThis.

Ale najsamprzod przemagluj posty Endriu i Rebe.
Szuja27
Dodano
25.10.2005 17:47:54
A czy po defragmentacji dysku nie grozi mi np.pomieszanie danych czy coś w tym rodzaju??
kabaret7
Dodano
25.10.2005 17:43:07
No to lecimy:
1. – dlaczego wszystkich ? – Toź są tam i np. sterowniki i takie, które dotyczą specyficznych funkcji systemu.
2. czyźby znowu wbudowana zapora czegoś nie umiała – oczywiście o ile system , w chwili jej uruchamienia, był czysty ?
3. Dlaczego ok 2 tygodnie, a nie inny termin – prZeciź stopień zaśmiecenia rejestru zaleźy od tego co się z systemem robi i dlaczego jv16, a nie inny program?
4. Które programy w msconfigu są niepotrzebne i dlaczego? To samo pytanie dotyczy usług .
5. BootVis choc jest programem produkcji MS czasem potrafi powodować problemy – o czym warto pamięytac. Nadto jego uźycie w źaden sposób nie przyspiszy startu, o ile opóźnienie związane jest ze startowym konfigurowaniem dostepu do sieci.
6. Po co ten skaner on–line , szczegolnie źe znaczna część z nich potrafi wysyłać fałszywe alarmy ?
O tym, źe by skorzystać z tego rozwiązania nalezy mieć dostęp do sieci juź tylko dla rozrywki wspominam. Zaś co do programów AS to mozna podyskutowac nad wyborem akurat tych dwóch.

I to na tyle by było.
Jeźlei juź coś ma być poradnikiem to naleźy pisać go w sposób, który pozwala dowiedzieć się, a nie domyslać co zrobić i w jaki sposób.

PS.
To nie są zabawy w złośliwość, bo tekst w tkaim wypadku wyglądąłby zdecydowanie inaczej, ale uwagi związane z tym, źe skoro mówi się a to i b powiedzieć naleźy by uźytkownik chcący takie rady za drogowskaz przyjąć wiedział – niezaleźnie od poziomu swych umiejętności – co przemawia za daną propozycją.
Rebe
Dodano
25.10.2005 11:12:22
Zamieszczam krótki poradnik optymalizacji systemu windows XP . Zapraszam do lektury:

Pierwszym bardzo waźnym krokiem jest posiadanie wszystkich łatek dostępnych na stronie Windowsupdate wraz z service pack 2
Druga istotną sprawą jest posiadanie programu zabezpieczającego tzw. antyvirusa oraz firewalla
Następnie co pewien czas (około dwa tygodnie) naleźy przeczyścić rejestr programem jv16
zdefragmentuj dysk systemowym defragmentatorem lub programem diskeeper
aby zwolnić niepotrzebnie zajętą pamięć w systemie oraz przyśpieszyć prędkość logowania się na konto zrób tak start=> uruchom=> msconfig=> zakładka uruchamianie i poodznaczaj niepotrzebne programy. To samo zrób w zakładce usługi (zaznacz opcję ukryj usługi Microsoftu i pamiętaj aby nie wyłączyć usług firewalla i antyvira )
aby skrócić czas bootowania systemu naleźy uźyc programu Microsoft bootvis.
pamiętajcie aby od czasu do czasu przeskanować równieź system skanerem on–line (polecam pande oraz mks) oraz programem typu antyspyware (polecam ad–aware oraz spybot)
powyłączaj niepotrzebne usługi
inne porady i sztuczki na temat optymalizacji systemu Windows xp znajdziesz na tej stronie oraz na forum search engines
Nie uźywaj programów do optymalizacji ramu => ich działanie jest złudne i w efekcie daje więcej straty niź poźytku
Jeśli coś Cię nie pokoi w systemie, dziwnie się zachowuje. Uźycie procesora ciągle wynosi 100%. System przymula itp. wklej na forum loga hijackthis wraz z opisem swojego problemu
ford_mondeo
Dodano
25.10.2005 10:59:18
Endrju – płeć nie ta.

kabaret7 – defragmentacja to jedno, a pozbycie się śmieci z systemu to drugie. Przejrzyj ten temat: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=42192
Do tego moźesz oczyścić przywracanie systemu :
start – akcesoria – narzedzia systemowe – oczyszczanie dysku – więcej opcji – przywracanie – oczyść.
Dopiero po pozbyciu się tych nadmiarowych punktów przywracania i wyczyszczeniu innych zbędnych danych do defragmentacji moźna przystąpić.
Nadto sprawdź czy czasem dysk nie zmienił trybu pracy:
mój komputer – sprzęt – menager urządzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – bieźący tryb transferu i sprawdź czy tam jest UDMA – 4/5/6 . Jeźlei jest PIO lub UDMA–2 ( nie dotyczy CD–ROM–u/DVD–ROM–u, bo one w UDMA–2 pracują )to odinstlauj ten kontroler i zrestartuj komputer.

To tak z grubsza i w uzupełnieniu tego na co Endriu uwagę zwracał.
Rebe
Dodano
25.10.2005 09:27:13
Duźo to nie napisałeś o objawach, ale obrazek nie na temat wkleiłeś. Niemniej moźesz opróźnić Temporary Internet Files, zrobić oczyszczanie dysku, defrag, antywirusy, antyhijackery i inne anty zaprzągłbyś do roboty, bo moźe się coś zbędnego wkradło do kompa. to tyle na początek.
Endrju
Dodano
24.10.2005 22:30:08
ściągnij sobie jakiś tweaker z taką opcją
MetaVirus
Dodano
24.10.2005 22:26:03
kabaret7
Dodano:
24.10.2005 22:01:21
Komentarzy:
8