Przyśpieszanie systemu Windows Xp.
Mam problem. Od lat zajmuje się komputerami, wiem wszystko na ten temat, ale wciąź nie mogę pojąć dlaczego system Win Xp jest tak powolny. Posiadam komputer klasy Intel Pentium 4, 3,0E Ghz, pamięć 512 Mb i dysk 160 Gb, więc nie wiem dlaczego to jest tak mozolne. Próbowałem otchudzać go w autorunie, grzebałem w rejestrze, czytałem wiele artykułów na ten temat. Aktualnie na kompie mam zainstalowaną Neostradę, Kaspersky Ani–Virus Personal 5 orza posiadam sieć bezprzewodową. Problemem nie jest tylko autorun, ale nawet logo startowe wyświetla się bardzo długo. Nie mam takźe pojęcia czemu windows potrzebuje tak wiele miejsca i posiada tyle plików np. niepotrzebne sterowniki, jakieś nieprzydatne programy sieciowe. Przecieź to wszystko jest niepotrzebne. Zamykanie systemu windows trwa takźe bardzo długo. Uźywałem wielu programów do szybszego uruchamiania systemu windos np. AntySpy 3.0 PL, Doctor Tweak Xp 1.6 i inne. Pomóźcie mi. Jeźeli macie jakieś programy, bądź artykuły to podajcie mi swój adres e–mail, spróbuję się z wami skontaktować. Jakby ktoś miał jescze coś na temat przyśpieszania neostrady, to bardzo proszę. Ponoć był juź na elektrodzie artykuł związany z tym, ale go przegapiłem.
P.S. Mam system Windows Xp Professional Service Pack 1 Oryginał.
Odpowiedzi: 15
Modyfikacje, które PLD będzie dokonywał w twoim systemie
+ Defragmentacja plików systemowych
+ Zmiana cache systemu ochrony plików na 100
+ Czyszczenie folderów tymczasowych
+ Usunięcie Messengera
+ Czyszczenie pliku wymiany przy zamykaniu systemu
+ Uaktywnienie opcji Prefetcher na poziomie 5 (domyślnie 3)
+ Przyspieszenie Menu Start
+ Zmiana czasu oczekiwania na zamykanie się usług
+ Zmiana czasu oczekiwania na zawieszone aplikacje
+ Zmiana czasu oczekiwania na zamykanie programów
+ Uaktywnienie defragmentacji plików systemowych podczas startu
+ Wyłączenie tworzenia plików o nazwach w systemie 8.3
+ Wyłączenie tablicy ostatniego dostępu w NTFS
+ Wyłączenie balonika informującego o małej ilości miejsca na dysku
+ Optymalizacja połączenia internetowego
+ Uatywnienie UDMA66
+ Wyłączenie przenoszenia plików .exe i sterowników do pliku wymiany
+ Wyłączenie systemu ochrony plików
+ Wyłączenie ScanDiska na początku bootu systemu
+ Zmiana rozmiaru MFT (Master File Table)
+ Zmiana rodzielania zasobów procesora
+ Wyładowywania plików DLL podczas pracy systemu
+ Wyłączenie wodotrysków
+ Atywacja klasycznego logowania
+ Ukrycie ekranu powitalnego
+ Wyłączenie strzałek skrótów
+ Wyłączenie raportowania błędów
+ Wyłączenie kreatora czyszczenia pulpitu
+ Wyłączenie wygaszacza ekranu
+ Segragacja Menu Start
+ Wyłączenie podświetlania nowo zainstalowanych programów
+ Włączenie klasycznego panelu sterowania
+ Wyłączenie komunikatów ostrzegawczych z Centrum Zabezpieczeń
+ Wyłączenie systemu nagrywania w Windows XP
+ Wyłączenie systemowgo kompresora w Windows XP
+ Wyłączenie szukania sterowników przez WU
+ Wyłączenie Auto odtwarzania
+ Wyłączenie przywracania systemu
+ Wyłączenie synchronizacji czasu przez internet
+ Wyłączenie zdlanego pulpitu
+ Usunięcie ikonki regulacji głośniści z Tray
+ Wyłączenie "Podgląd obrazów i faksów WinXp"
+ Usunięcie dzwięku podczas kliknięcia
+ Zmiana wielkości kosza z 10# na 3%
+ Usuwa asystenta szukania
+ Włączenie Num–lock przy uruchomieniu – przydatna fukncja
+ Odsłona rozszerzeń plików
+ Przyspieszenie otwierania Mój komputer i Explorer
+ Wyłączenie Windows Installer Rollback
+ Włączenie kombinacji klawiszy CTRL+ALT+DEL podczas logowania
+ Pominięcie rejestracji w Microsoft
+ Wyłączenie Hibernacji
+ Dodanie UserPasswords2 do Panelu Sterowania
+ Usunięcie Alexa spyware wbudowane w Windows
+ Ustawienie priorytetu programom aktualnie uźywanym
+ Usunięcie nieuźywanych podsystemów
+ Usunięcie problemu z Messenger
+ Ustawienie optymalnych proirytetów dla procesora
+ Automatyczny reboot w razie awari bez zrzutu pamięci.
+ Fix dla AVI
+ Usunięcie śledzenia userów
+ Usunięcie cache podglądu obrazów
+ Przyspieszenie restartu
+ Zrzut plików do Pagefile.sys podczas zapełnienia pamięci RAM w 99%
+ Odchudzenie Windows
+ Optymalizacja startu za pomoca BootVis
+ Ustawienie optymalnie pliku wymiany
+ Wyłączenie dzwięków
+ Przyspieszenie ładowania ikon
+ optymalizacja myszki
+ Wyłączenie paska Bootu
+ PageDefrag
+ Czyszczenie rejestru
+ Zmiana domyślnych folderów
+ Wyłączenie zapory w SP1/2
+ Przyspieszenie przeglądania folderów przez widok z listy
+ Wyłączenie buforowania minuatur
+ WriteCache dla dysków
+ Wyłączenie indeksowania
+ Wyłączenie doktora w Windows XP
+ Rozdzielenie czasu procesora pomiędzy aplikacje za pomocą programu ThreadMaster
+ Zwiększenie priorytetu dla zegara systemowego CMOS
+ Zwiększenie płynności filmów
+ Zminimalizowanie uźycia pamięci dla usługi Serwer
+ Szybsze zamykanie programów
czy w/w opcje mozna zrobić recznie, tzn tylko wybrane funkcję?
Co tak Rebe ubolewasz nad jego słowami źe wszystko o komputerach wie? Zazdrościsz mu :mrgreen:
bajtek:
... uruchomienie komputera trwa kilka minut – no chyba, źe ktoś korzysta z hibernacji ;)
Tia, albo nie pisze
Od lat zajmuje się komputerami, wiem wszystko na ten temat...
tylko rzeczywiście coś tam umie, wie, potrafi.
no właśnie, trzeba mieć na uwadze to, źe w chwili obecnej na nowo kupiony komputer nie da się instalować starszych programów i systemów. ja mam procesor intel centrino i w instrukcji napisane jest, źe wolno instalować TYLKO systemy z rodziny windows 2000 i xp. tak więc jakby nie patrzeć jesteśmy skazani na powolne komputery. ale nie ma co narzekać, bo linux uruchamia się jeszcze dłuźej niź windows :D
ja pamiętam, źe pod koniec lat '90 w pc world komputer był artykuł, w któym autor ubolewał, źe komputer to nie lodówka, bo w chwili obecnej nikt juź nie czeka kilku minut na rozgrzanie się telewizora albo uruchomienie pralki – wystarczy włączyć i działa. przez ostanie 5–6 lat nic się nie zmieniło – nadal uruchomienie komputera trwa kilka minut – no chyba, źe ktoś korzysta z hibernacji ;)
ja pamiętam, źe pod koniec lat '90 w pc world komputer był artykuł, w któym autor ubolewał, źe komputer to nie lodówka, bo w chwili obecnej nikt juź nie czeka kilku minut na rozgrzanie się telewizora albo uruchomienie pralki – wystarczy włączyć i działa. przez ostanie 5–6 lat nic się nie zmieniło – nadal uruchomienie komputera trwa kilka minut – no chyba, źe ktoś korzysta z hibernacji ;)
Na moim kompie nie da rady zainstalować windows 98. Procek jest w wersji 64 bitowej i system windows 98 nie obsługuje go.
Ja tam się nie znam ale podoba mi się źe jak przyjedzie do mnie brat i ściągamy fotki z jego aparatu to poprostu podłanczam aparat i xp radzi se z tym w kilka chwil i apatat jest widzialny przez sys bez dodatkowych sterowników z cd, przykładów moźna wymieniać i wymieniać. Ja mogę ci poradzić np. win98SE jest szybki a na twoich bebechach to poprostu będzie jak bolid śmigał. Niecałe 200 mega na HDD więc twoje 160G nawet nie zauwarzy źe coś tam jest (dosłownie). I właśnie coś kosztem czegoś. Jeśli znasz się na kompach to pewnie wiesz jak zachowóje się xp na np. celeronie 333 więc jeśli masz 10xtyle to ...... a z resztą ....
maniacy... niewiadomo czego.... czy juz naprawde szybkosc windy sie liczy??? PRZECIERZ ONA ZYJE WLASNYM ZYCIEM!!!! ja zawsze walcze kompa i ide sobie sniadanko zrobic. kawka kanapeczka... przycgodze a tu opczta sprawdzona komunikator wlaczony anty–wir aktualny skan trojankow wykonany i ulubione programki wlaczone trwa to ok 3 minut i nie musze miec wszystkiego od razu 3 minuty to nie wiele....
bajtek:
dir:
Adili sciagnij stad PLD1.7
link, który podałeś nie działa... skąd moźna jeszcze pobrać ten program :?: :roll:
Minuta w googlach – http://www.xplink.pl/index.php?showtopic=12
dir:
link, który podałeś nie działa... skąd moźna jeszcze pobrać ten program :?: :roll:
Grzebałem, grzebałem i ..... z tego miałem.
A BootVis, a tryb pracy dysków indeksowanie , a wyłączenie czyszczenia swapa czy innego nvidiadriverhelper?
To tak na krótko, bo komputerami nie zajmuję się w ogóle, ten z którego to piszę słuźy mi jako maszyna do psiania i uruchamia isę szybko, tak jak i zamyka.
System nie ma nadmiarowych plików – mało czytam artykułów, bo mi się nie chce, ale za to jak przeczytam i ..... zrozumiem co tam napisali, co mi, jako laikowi, z trudem przychodzi, to umiem to zastosować w praktyce.
Jest jeszcze kilka, co najmniej, elementów, które mógłbym wymienić, a które – moim zdaniem mogą przyspieszyć pracę, otwieranie i zamykanie systemu, ale przecieź nie będę się ośmieszał i opisywał oczywistości komuś kto "od lat zajmuje się komputerami" moźe gdy kiedyś do takiego poziomu dojdę to suię odwaźę.
Na dziś natomiast pochwalić się mogę tym, źe umiem przedstawić problem w sposób dający gwarancję, źe osoba post czytająca uzyska maksimum informacji mogących pomoc w znalezieniu rozwiązania, o które mi chodzi.Której to umiejętności i Tobie, Adili, źyczę.
A BootVis, a tryb pracy dysków indeksowanie , a wyłączenie czyszczenia swapa czy innego nvidiadriverhelper?
To tak na krótko, bo komputerami nie zajmuję się w ogóle, ten z którego to piszę słuźy mi jako maszyna do psiania i uruchamia isę szybko, tak jak i zamyka.
System nie ma nadmiarowych plików – mało czytam artykułów, bo mi się nie chce, ale za to jak przeczytam i ..... zrozumiem co tam napisali, co mi, jako laikowi, z trudem przychodzi, to umiem to zastosować w praktyce.
Jest jeszcze kilka, co najmniej, elementów, które mógłbym wymienić, a które – moim zdaniem mogą przyspieszyć pracę, otwieranie i zamykanie systemu, ale przecieź nie będę się ośmieszał i opisywał oczywistości komuś kto "od lat zajmuje się komputerami" moźe gdy kiedyś do takiego poziomu dojdę to suię odwaźę.
Na dziś natomiast pochwalić się mogę tym, źe umiem przedstawić problem w sposób dający gwarancję, źe osoba post czytająca uzyska maksimum informacji mogących pomoc w znalezieniu rozwiązania, o które mi chodzi.Której to umiejętności i Tobie, Adili, źyczę.
Pozdrawiam!!
Modyfikacje, które PLD będzie dokonywał w twoim systemie
+ Defragmentacja plików systemowych
+ Zmiana cache systemu ochrony plików na 100
+ Czyszczenie folderów tymczasowych
+ Usunięcie Messengera
+ Czyszczenie pliku wymiany przy zamykaniu systemu
+ Uaktywnienie opcji Prefetcher na poziomie 5 (domyślnie 3)
+ Przyspieszenie Menu Start
+ Zmiana czasu oczekiwania na zamykanie się usług
+ Zmiana czasu oczekiwania na zawieszone aplikacje
+ Zmiana czasu oczekiwania na zamykanie programów
+ Uaktywnienie defragmentacji plików systemowych podczas startu
+ Wyłączenie tworzenia plików o nazwach w systemie 8.3
+ Wyłączenie tablicy ostatniego dostępu w NTFS
+ Wyłączenie balonika informującego o małej ilości miejsca na dysku
+ Optymalizacja połączenia internetowego
+ Uatywnienie UDMA66
+ Wyłączenie przenoszenia plików .exe i sterowników do pliku wymiany
+ Wyłączenie systemu ochrony plików
+ Wyłączenie ScanDiska na początku bootu systemu
+ Zmiana rozmiaru MFT (Master File Table)
+ Zmiana rodzielania zasobów procesora
+ Wyładowywania plików DLL podczas pracy systemu
+ Wyłączenie wodotrysków
+ Atywacja klasycznego logowania
+ Ukrycie ekranu powitalnego
+ Wyłączenie strzałek skrótów
+ Wyłączenie raportowania błędów
+ Wyłączenie kreatora czyszczenia pulpitu
+ Wyłączenie wygaszacza ekranu
+ Segragacja Menu Start
+ Wyłączenie podświetlania nowo zainstalowanych programów
+ Włączenie klasycznego panelu sterowania
+ Wyłączenie komunikatów ostrzegawczych z Centrum Zabezpieczeń
+ Wyłączenie systemu nagrywania w Windows XP
+ Wyłączenie systemowgo kompresora w Windows XP
+ Wyłączenie szukania sterowników przez WU
+ Wyłączenie Auto odtwarzania
+ Wyłączenie przywracania systemu
+ Wyłączenie synchronizacji czasu przez internet
+ Wyłączenie zdlanego pulpitu
+ Usunięcie ikonki regulacji głośniści z Tray
+ Wyłączenie "Podgląd obrazów i faksów WinXp"
+ Usunięcie dzwięku podczas kliknięcia
+ Zmiana wielkości kosza z 10# na 3%
+ Usuwa asystenta szukania
+ Włączenie Num–lock przy uruchomieniu – przydatna fukncja
+ Odsłona rozszerzeń plików
+ Przyspieszenie otwierania Mój komputer i Explorer
+ Wyłączenie Windows Installer Rollback
+ Włączenie kombinacji klawiszy CTRL+ALT+DEL podczas logowania
+ Pominięcie rejestracji w Microsoft
+ Wyłączenie Hibernacji
+ Dodanie UserPasswords2 do Panelu Sterowania
+ Usunięcie Alexa spyware wbudowane w Windows
+ Ustawienie priorytetu programom aktualnie uźywanym
+ Usunięcie nieuźywanych podsystemów
+ Usunięcie problemu z Messenger
+ Ustawienie optymalnych proirytetów dla procesora
+ Automatyczny reboot w razie awari bez zrzutu pamięci.
+ Fix dla AVI
+ Usunięcie śledzenia userów
+ Usunięcie cache podglądu obrazów
+ Przyspieszenie restartu
+ Zrzut plików do Pagefile.sys podczas zapełnienia pamięci RAM w 99%
+ Odchudzenie Windows
+ Optymalizacja startu za pomoca BootVis
+ Ustawienie optymalnie pliku wymiany
+ Wyłączenie dzwięków
+ Przyspieszenie ładowania ikon
+ optymalizacja myszki
+ Wyłączenie paska Bootu
+ PageDefrag
+ Czyszczenie rejestru
+ Zmiana domyślnych folderów
+ Wyłączenie zapory w SP1/2
+ Przyspieszenie przeglądania folderów przez widok z listy
+ Wyłączenie buforowania minuatur
+ WriteCache dla dysków
+ Wyłączenie indeksowania
+ Wyłączenie doktora w Windows XP
+ Rozdzielenie czasu procesora pomiędzy aplikacje za pomocą programu ThreadMaster
+ Zwiększenie priorytetu dla zegara systemowego CMOS
+ Zwiększenie płynności filmów
+ Zminimalizowanie uźycia pamięci dla usługi Serwer
+ Szybsze zamykanie programów
Pozdrawiam!!
Zadzwoń do Microsoftu i powiedsz im źe ich system jest wolny... Moźe dadzą ci szybszą wersję :wink: :wink: :wink: :P A tak na serio to chyba go zamulasz jakimiś programai, lub ich nadmiarem.
A jak działa Ci windows zaraz po instalacji (na świeźo)? A jak Ci się nie podoba fakt źe xp na w sobie zbór sterowników do najpopularniejszych urządzeń to je sobie poprostu wywal! Nie będę tłumaczył gdzie te pliki ze sterownikami są, bo podobno wiesz wszystko o kompach!
Adili:
Mam problem. Od lat zajmuje się komputerami, wiem wszystko na ten temat
Megaloman ?
Adili:
ale wciąź nie mogę pojąć dlaczego system Win Xp jest tak powolny. Posiadam komputer klasy Intel Pentium 4, 3,0E Ghz, pamięć 512 Mb i dysk 160 Gb, więc nie wiem dlaczego to jest tak mozolne. Próbowałem otchudzać go w autorunie, grzebałem w rejestrze, czytałem wiele artykułów na ten temat. Aktualnie na kompie mam zainstalowaną Neostradę, Kaspersky Ani–Virus Personal 5 orza posiadam sieć bezprzewodową. Problemem nie jest tylko autorun, ale nawet logo startowe wyświetla się bardzo długo. Nie mam takźe pojęcia czemu windows potrzebuje tak wiele miejsca i posiada tyle plików np. niepotrzebne sterowniki, jakieś nieprzydatne programy sieciowe. Przecieź to wszystko jest niepotrzebne. Zamykanie systemu windows trwa takźe bardzo długo.
Podasz więcej informacji, czy tylko chciałeś się poźalić jaki to Windows jest wolny?
Adili:
Uźywałem wielu programów do szybszego uruchamiania systemu windos np. AntySpy 3.0 PL, Doctor Tweak Xp 1.6 i inne. Pomóźcie mi. Jeźeli macie jakieś programy, bądź artykuły to podajcie mi swój adres e–mail, spróbuję się z wami skontaktować. Jakby ktoś miał jescze coś na temat przyśpieszania neostrady, to bardzo proszę. Ponoć był juź na elektrodzie artykuł związany z tym, ale go przegapiłem.
W archiwum wpisz bootvis ;)
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1