przenoszenie mbr
Witam troche namieszałem z partycjami.Chciałbym przenieść mbr na partycje z systemem.Tylko nie wiem jak.
Odpowiedzi: 3
Biorąc pod uwagę Twoją zachciewajkę i układ partycji - nie da rady.
Nie połączysz 1 z 3,bop nie ma jak.
Powinieneś pierwszą połączyć z drugą, a potem ograniczyć jej rozmiar i wolne miejsce dołączyć do tej dawnej trzeceie, która teraz druga będzie*.
Uwaga jeszcze jedna - niektóre pliki systemu umozliwiające jego rozruch muszą być na pierwszej partycji pierwszego dysku ( C:\) i jest to kolejna przyczyna, dla której nie może być ona całkowicie pusta.
Sprawą kolejną jest to, że takie mieszanie w "żywym" systemie może się róznie skończyć, bo niby jest szansa na to, że D:\ zmieni się w C:\, ale gwarancji na to nie ma.
*Instrukcji do użycia PM, czy ipodobnego programu, nie będzie, bo raz że jego pomoc jest cąłkiem dobra, a dwa - zwyczajnie kolejności tych zmian nie pomnę, a mysleć mi sie nie chce.
PS.
Rozważ czy na pewno gra jest warta swieczki - możesz przecież - równie dobrze - zmienić rozmiar C:\ do nastu MB, a powstałe miejsce przłączyć do D:
Więc chodzi o to że mam 3 partycje.Na partycji C nie mam w zasadzie nic(tylko mbr),partycja D to system a E to takie tam moje wypociny.Chodzi o to że Konsoli odzyskiwania nie zainstaluje bo partycja C jest za mała,a chciałbym ją całkowicie usunąć(przyłączyć do partycji E np).Tylko nie wiem co będzie jak zacznę mieszanie.Może się okazać że system nie wstanie i wtedy będzie lipa.Więc o takie przeniesienie MBR-a mi chodziło.
Strzelę sobie, że nie ... w wiadrze.
Sięgnij do pomocy systemu i poczytaj o poleceniu fixmbr.
Można co prada mbr, a raczej jego zawarotść, skopiować np. Ranishem, a potem przenieść, ale......... coś mi się wydaje, że nie o takie przenosiny chodzi.
Strona 1 / 1