przenosiny xp

czy windows xp ma jakas funkcjie umozliwaiajaca przeniesienie go na inna partycje ( partycjia znajduje sie na fizycznie innym dysku i chial bym zeby po prezniesieniu tan byl jako master ) ??? tak zeby zachowac wszystkie zainstalowane programy ??

Odpowiedzi: 5

webmajsterek kolnowanie w Googlach chociaźby naprawdę łatwo znaleźć
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_70175.html
Seeker
Dodano
29.07.2005 22:35:28
Ja tam i tak i tak bym pokasował te partycje :lol:

Ale oczywiście, źe tak się da, poszukaj Partition Magic'a.

EDIT:

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_90926.html
Naczelny
Dodano
29.07.2005 18:15:04
Naczelny:
IMHO: Przyda się taka reinstalka Twojemu komputerkowi, bo skromnie wnioskuje, źe nie robisz tego zbyt często:)

Po prostu zaarchiwizuj waźne dane, i nawet zgraj wszelkie programy na inny dysk czy płytki, a potem wrzuć je na właściwy dysk, część z aplikacji powinna działać, ew. skopiuj takźe wymagane biblioteki DLL.

Ogólnie rzecz biorąc przy zmianie platformy sprzętowej zaleca się reinstalacje systemu, chociaźby z racji na moźliwe konflikty sterowników.

Pozdrawiam.

w winMe –– robilem to tak czesto ze moge juz reinstalowac sytem z zamknietymi oczami . a win xp zainslaowalem wlistoadzieubieglego roku i od tego czasu nic sie nie wydarzyli co zachwialo by stabilnoscia sytemu –– no i po prostu nie bylo potrzeby nic grzebac .

mam jeszcze jedno pytanie –– podzelilem dysk 80 GB na partycjie po 8 GB w sumie tylko 4 bo plyta widzi do 32 GB .

podstawowa 8 GB
rozszerzona 24 ( 3 logiczne po 8 GB )

i tu teraz jest pytanie –– czy da sie rozciagnać ta rozszerzona partycje ( zmienic jej wielkosc ) tak zeby zamowala cala dostepne miejsce bez kasowania tych logicznych dyskow ??
webmajsterek
Dodano
29.07.2005 18:13:49
IMHO: Przyda się taka reinstalka Twojemu komputerkowi, bo skromnie wnioskuje, źe nie robisz tego zbyt często:)

Po prostu zaarchiwizuj waźne dane, i nawet zgraj wszelkie programy na inny dysk czy płytki, a potem wrzuć je na właściwy dysk, część z aplikacji powinna działać, ew. skopiuj takźe wymagane biblioteki DLL.

Ogólnie rzecz biorąc przy zmianie platformy sprzętowej zaleca się reinstalacje systemu, chociaźby z racji na moźliwe konflikty sterowników.

Pozdrawiam.
Naczelny
Dodano
29.07.2005 18:03:03
jerico:
Ja tak kiedyś zrobiłem przeniosłem całą partycję systemową z jednego HDD na drugi, przy pomocy Ghosta 2003, funkcja clone partition. Niestety po całej operacji system z tego drugiego dysku się nie uruchamia. Zatrzymuje sie na tablicy powitalnej.

czyli jedyne wyjscie to insatlowanie od nowa ??
u mnie jeest jeszcze taka sytuacjia ze wraz ze zmiana partycji chce przeniesc dyski na nowsza plyte i proce ( bo teraz mam taka ktora widzi dyski tylko do 32 GB – 60 GB na dysku mi sie marnuje ) –– juz raz probowalem takie cos zrobic 9 nowa byla tylk o plyta glowan reszta urzadzen ta sama ) ale okazalo sie ze win xp zaczyna sie ladowac normalnie –– az tu nale niebieski ekran i jakis tam komunikat –– no i chilowo odpuscilem te przenosiny bo plyta byla porownywalna z ta co teraz mam .

ale teraz chce przeniesc xp na dwa razy szybszy procek – plyte co widzi duze dyski –– no i kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac zeby pozniej nie musiec na nowo instalowac programow .
webmajsterek
Dodano
29.07.2005 17:29:10
webmajsterek
Dodano:
29.07.2005 17:11:10
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1