Przeniesienie jądra systemu do pamięci RAM

Witam,
Czytałem ostatnio w prasie iz moźna przenieść jądro systemu na pamiec RAM, jest to trik zwiekszajacy ponoć wydajność Winows^a :P
Trzeba tylko pogrzebać troszkę w rejestrze no i zalecane jest posiadnie RAM–u nie mniej jak 512MB.
Moźe Ktoś próbował i zechciałby sie podzielić wnioskami z tej operacji ? Jest sens to wogule robic ?

Odpowiedzi: 16

broch:
hmm...vbs niebezpieczne tak? przecieź zawsze moźesz zobaczyć kod źródłowy!!! otwórz mój skrypt w notatniku, to zobaczysz ze nie ma funkcji destrukcyjnych.
mrTom
Dodano
03.03.2005 20:37:23
Byl juz topik zalozony to grzecznie napisalem 2 pytania z zapytanie do rebe. Ech...
darek_dade
Dodano
03.03.2005 19:53:49
darek_dade:
Czyli nie ma sensu :) w grafice sie nie grzebie, co najwyzej autocad ale on tak duzo pamieci nie zzera.

Ciekawy z Ciebie pacjent – pytasz o swapa, a o zjadaniu pamięci piszesz.
W archiwum były jakieś posty o tym jak sprawdzić czy swap jest potrzebny. Nic tylko poszukać jak to innym polecasz
Lisowczyk
Dodano
03.03.2005 19:41:10
Czyli nie ma sensu :) w grafice sie nie grzebie, co najwyzej autocad ale on tak duzo pamieci nie zzera.
darek_dade
Dodano
03.03.2005 19:24:26
darek_dade:
Chodzi mi bardziej o to ile fizycznie masz pamieci. Ja mam 1GB myslisz ze mozna swapa wylaczyc?

Mozna, albo. .. nie :lol:
cały czas zostaje kwestia do czego uźywasz sprzętu.
Dobrym przykładem są PhotoShopy itp, ktorym ile byś RAM–u nie dął to i tak swapa potrzebować będą.

W warunkach zastosowań podstawowych – pomijam te gry, o których na forum czytąłem, źe swapa potrzebują – juź przy 512MB moźna póbować swapa się pozbyć, a w kaźdym razie mocno ograniczyć jego iwelkość.
Przy 1GB braku swapa – w 95% przypadków – nie zauwaźysz.
Rebe
Dodano
03.03.2005 19:02:46
Chodzi mi bardziej o to ile fizycznie masz pamieci. Ja mam 1GB myslisz ze mozna swapa wylaczyc?
darek_dade
Dodano
03.03.2005 17:14:18
darek_dade:
Rebe ile masz pamięci?

Jedną szarą komórkę,ale to i tak wystarcza w większości przypadków :mrgreen:

Na powaźnie zaś – więcej niź te 512, pewnie nawet gdzieś by szło znaleźć lub z informacji takich sobie wyliczyć ile dokładnie, ale ..... po co ?
Toź pisałem, źe i swapa mam wyłączonego. :)
Rebe
Dodano
03.03.2005 08:02:41
No, oczywiscie, masz rację, ale trzeba przyznać, źe to jest łatwiejszy i bezpieczniejszy sposób. Ale jesli ktoś chce w rejestrze grzebać, to niech sobie ze skryptu wydłubie.

mrTom:
Mozesz podac jakas konkretna date od kiedy VBS scripting jest bezpieczny?
VBS to jedna z pierwszych rzeczy jaka nalezy wylaczyc.

przy >1GB RAM mozesz kompletnie wylaczyc pagefile. Przy 2GB zainstaluj RAM disk , utworz wirtualny dysk i zkonfiguruj TEMP na dysku wirtualnym. Wowczas zobaczysz roznice.
broch
Dodano
03.03.2005 00:08:33
Rebe ile masz pamięci?
darek_dade
Dodano
02.03.2005 22:53:36
Dzwonia ale nie wiemy w którym Kościele.Przybliźe;Windows przenosi na dysk twardy fragmenty swojego jądra i aplikacje.Prowadzi to do spadku wydajnosci.Elementy systemu operacyjnego mogą byc potrzebne w kazdej chwili,a sprowadzenie ich trwa dośc długo więc warto wprowadzić poprawke gwarantujaca źe wszystkie składniki jądra zostaną w pamieci.musimy tak,/regedit iw polu HKLM\SYSTEM\Current Control Set\Control\SessionManager\MemoryManagment\DisablePagingExecutive przypisac wartośc 1
kwasyl
Dodano
02.03.2005 22:34:26
mrTom:
No, oczywiscie, masz rację, ale trzeba przyznać, źe to jest łatwiejszy i bezpieczniejszy sposób. Ale jesli ktoś chce w rejestrze grzebać, to niech sobie ze skryptu wydłubie.

Nie pisałem, by Twoja pracę zdezawuować, a tylko by wskazać istnienie "ręcznego" rozwiązania.
Rebe
Dodano
01.03.2005 20:31:37
mrTom
Dodano
01.03.2005 20:25:49
Napisąłeś i Ci się chwali za robotność. Tylko , źe i bez skryptow to zmiana jednej wartości w rejestrze za cały proces odpowiada.
Rebe
Dodano
01.03.2005 19:31:35
Chodzi tu poprostu o to, źe kod jądra systemu (i chyba sterowników teź, ale nie jestem pewien) nie jest przechowywany w pamięci wirtualnej, tylko w pamięci RAM. Jest to o tyle szybciej, o ile dostęp do pamięci ram jest szybszy od dostępu do dysku (pamięć wirtualna jest oczywiście na dysku). Napisałem 'na szybko' skrypt w VBS, który zautomatyzuje konfigurację. Moźesz go pobrać stąd
Wystarczy rozpakować i uruchomić, a on przeprowadzi cie przez ten proces. Nie musisz sie martwic, ze cos nie wyjdzie, wystarczy uruchomic ram.vbs

Pozdrawiam, Michał
mrTom
Dodano
01.03.2005 17:00:03
Odpowiedź na pewno znajdziesz tu
Naczelny
Dodano
01.03.2005 14:33:56
Napisze w ten sposób:
Mam tak "od zawsze" i nie zauwaźłem, by coś złego z tego powodu się działo. niestety z racji tego "od zawsze" nie mogę owniez podać czy i na ile takie ustawienie jest bardziej wydajne niź standard.
Rebe
Dodano
01.03.2005 12:38:52
QWERT_80
Dodano:
01.03.2005 12:16:28
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1