Przeniesienie dysku z XP na inny komputer i uruchomienie.

Witam
Mam dwa komputery w domu. Jeden słabszy(950 duron, ECS, 256SD, GF2Mx), drugi mocniejszy (2,2XP+ Athlon, EPOX, 396DDR, Radeon9200). Chciałem przenieść dysk z systemem XP ze słabszego na mocniejszy i odpalić jako master(zresztą jest tylko ten jeden dysk). Myślałem,źe uruchomi się normalnie, poinstaluje nowy sprzęt i będzie grało. Niestety nie. System się nie chce załadować. Wyskakuje tylko okienko uruchomienia awaryjnego lub normalnego. Niezaleźnie od wyboru po kilku sekundach czarnego ekranu następuje restart. I tak w kółko.
Czy jest jakaś szansa odpalić system bez ponownej instalacji??Proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 11

Dzial Bezpieczenstwo, przyklejony temat i watek o HiJacj This.
EL NINO
Dodano
06.07.2005 19:10:13
Witam ponownie.
niestety nie udało się wywalić tego świństwa.
Pousuwałem rejstry, i te programiki, ale co kilka minut NAV wywala mi źe jest jakiś wirus i podaje mi taką ścieźkę:
Windows/System32/.pif

potem inny:

Windows/System32/o

I nie wiem o co mu chodzi. Fakycznie zauwaźyłem źe stworzył się plik .pif mający kilka kb. Po wykasowaniu go sytuacja się powtarza. znowu się tworzy ten pliczek.
Co to jest??Jak się tego pozbyć?
chab
Dodano
06.07.2005 00:09:47
Jak to źle??
O ile dobrze czytałem to Bobi pisał źeby nie wiciskać (R) za pierwszym razem tylko potem, jeźeli wykryje juź zaistalowany jeden system. Wtedy teź jest (R). I tak właśnie zrobiłem.
Więc nie wiem o co Ci chodzi.
chab
Dodano
29.06.2005 19:36:09
chab:
No wiec, zrobiłem, jak opisał BOBI, czyli napraw system R.

Czyli zrobiłeś IMO ....źle – nie czytasz dokładnie postów

Ps. Kurna kiejby tego formata ...zabrakło , to 80% kompów by leźało i kwiczało – ale by był wtedy luuuuuz w necie :wink: :lol: :lol:
Seeker
Dodano
29.06.2005 19:23:45
No wiec, zrobiłem, jak opisał BOBI, czyli napraw system R.
Pomogło, system opalił, wystarczyło poinstalować urządzenia.
Jednak coś nie całkiem grało, jakiś mułowaty był.
Siłą rzeczy i tak zrobiłem formata.
Dzięki za pomoc.
chab
Dodano
29.06.2005 18:06:00
EL NINO:
Gaskojn:
Musisz zainstalować Windows–a XP na nowym komputerze od nowa!
Nie zawsze przyjacielu. W wiekszosci przypadkow uruchomienie takiego trybu "naprawy" systemu jaki opisano wyzej, pomaga.

A czasem i bez niej – jeźeli system nie jest "odchudzony" poprzez wywalenie "baz" sterowników itp. – pozostaje potem tylko problem z nadmiarowymi wpisami w rejstrze .
Metoda sugerowana przez Seekera jest jednak najmniej stresująca.
Rebe
Dodano
29.06.2005 09:51:57
Gaskojn:
Musisz zainstalować Windows–a XP na nowym komputerze od nowa!
Nie zawsze przyjacielu. W wiekszosci przypadkow uruchomienie takiego trybu "naprawy" systemu jaki opisano wyzej, pomaga.
EL NINO
Dodano
29.06.2005 01:15:31
chab:
Witam
Mam dwa komputery w domu. Jeden słabszy(950 duron, ECS, 256SD, GF2Mx), drugi mocniejszy (2,2XP+ Athlon, EPOX, 396DDR, Radeon9200). Chciałem przenieść dysk z systemem XP ze słabszego na mocniejszy i odpalić jako master(zresztą jest tylko ten jeden dysk). Myślałem,źe uruchomi się normalnie, poinstaluje nowy sprzęt i będzie grało. Niestety nie. System się nie chce załadować. Wyskakuje tylko okienko uruchomienia awaryjnego lub normalnego. Niezaleźnie od wyboru po kilku sekundach czarnego ekranu następuje restart. I tak w kółko.
Czy jest jakaś szansa odpalić system bez ponownej instalacji??Proszę o pomoc.

Nie moźesz przenieść dysku z systemem Windows XP na inny komputer! Windows nie uruchamia Ci się dla tego źe posiada informacje na temat konfiguracjii ale starszego komputera. Jest to związane z jednostką uzaleźniena od sprzętu Hal. Musisz zainstalować Windows–a XP na nowym komputerze od nowa!
Gaskojn
Dodano
29.06.2005 01:10:55
Za wczesanie jednak tą naprawe (R) wybrałeś.
W instalatorze na poczatku własnie pod hasłem naprawa masz konsole odzyskiwania.
Przejrz dalej i dopiero na kolejnym ekranie wybierz tryb naprawy systemu.
Bobi
Dodano
24.06.2005 23:43:14
Dzięki za odpowiedź.
Próbowałem brać naprawę systemu(czyli naciskam R). Tylko co potem?? wyskakuje mi konsola jak w DOSie.Jestem na C:\WINDOWS. Co mam z tym zrobić?
chab
Dodano
24.06.2005 22:54:15
Instalator XP i naprawę systemu wybrać – wszystko co masz zainstalowane zachowasz .
W większości przypadków to skuteczna metoda.
Seeker
Dodano
24.06.2005 22:46:28
chab
Dodano:
24.06.2005 22:06:10
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1