przeinstalowanie sterów i kodeków

Pytania laickie, ale kaźdy kiedys tam zaczyna :)
Od długiego czasu mam problem z oglądaniem filmów.Dźwięk ok., ale wizja skokowo, nader wkurzająco. Do tego niektóre gry (z tych bardziej wymagających) przestały w ogóle chodzić, jak równieź część programów graficznych. Bardzo często juź przy instalacji pojawia sie komunikat tego typu:

"Texture converter setup error. Could not create Direct3D device. Please try reducing your Desctop Colour Depth to 16–bit and run setup again, or visit www.madonion.com/support for more info."

Przypuszczam, źe to coś z kartą, mam GF FX 5200, test karty wykazyje niedostępność 3D, reszta w porządku.Prawdopodobnie powinnam przeinstalowac sterowniki – i tu moja prośba – jak to zrobić i która wersja waszym zdaniem jest sprawdzona. Poza tym muszę chyba później pogrzebać w kodekach; gdzie i wjaki sposób usuwa się to badziewie, aby nie nakaszanić w kompie?
Proszę o łopatologiczne odpowiedzi :oops:
A moźe ma ktoś inny pomysł jak przywrócić do źycia mojego kompa?
Dla szerszej informacji: Win98 SE, CeleronII 533MHz, 128 RAM.

Odpowiedzi: 5

Najlepszy jest 3D Mark, ale jak klopot z instalacja to trudno:
1. nie usuwaj sterow tylko ZMIEN NA STANDARDOWA KARTE GRAFICZNA
2. odpal kompa i jak bedzie krzyczal o stery dla FX5200 to anuluj (jak zainstaluje 5200 automatycznie to znowu zmien na standard)
3. odpal program jv16PowerTools (www.chip.pl)
4. uruchom czyszczenie rejestru w "Opcjach rejestru", zaznacz (Ctrl+A) i usun bledne wpisy (zrob backup)
5.odpal kompa jeszcze raz
6.zainstaluj najnowsze stery
Ucho
Dodano
03.12.2004 08:51:27
Wszystko fajnie, przeinstalowałam stery do karty, ale skutek źaden. Ściągnęłam swego czasu program do testowania kart garaficznych "3D Mark", ale nie chce mi sie nawet zainstalować(!), mam komunikat opisany juź w pierwszym poście. Jak moge sprawdzić, czy wszystko ok w karcie graficznej? Moźe tam coś siadło a ja się martwię sterami?
tosca
Dodano
03.12.2004 01:24:08
Serdecznie polecam jednak nieco przerobione oryginalne drivery Nvidii:

http://www.omegadrivers.net/

Osobiscie jestem za oryginalami, ale te sa rekomendowane przez znane pisemka, maja wiecej opcji i chodza rzeczywiscie swietnie
Ucho
Dodano
02.12.2004 00:13:52
Do sterowników:
Ściagnij takie które chcesz zastosować
W dodaj/usuń programy znajdziesz nvidia drivers, zaznacz i usuń.
Restart systemu.
Zainstaluj nowe.
Restart.

I to wszystko.
Co do tego jakich uźyć, tu juź trudniej trzeba dopasować najlepsze do swojego komputera. Spróbuj oficjalnych ze strony nvidii od 56.64 w górę.
http://www.nvidia.com/object/win9x_archive.html
SLAY3R
Dodano
01.12.2004 23:47:57
:arrow: Sciagnij najnowsze sterowniki do karty graficznej
:arrow: http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
musisz wybrac system operacyjny i model karty itd
:arrow: kodeki odinstalowuje sie w dodaj/usun programy trzbe znac ich nazwe, ale chyba sobie poradzisz ;)
RzEmIeN
Dodano
01.12.2004 23:40:07
tosca
Dodano:
01.12.2004 23:29:54
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1