Przeglądarki
Pytanie czystostatystyczne, napewno podobne było ale szukając nie znalazłem ankiety. Jak chcecie w temacie moźecie pisać dlaczego właśnie wybraliście taką a nie inną.
Odpowiedzi: 20
To czemu wiekszosc tu korzysta z Windowsa zostalo wyjasnione w temacie Linux vs Windows. Ja korzystam na rowni z tych 2 systemow (ostatnio zapoznaje sie z XPekiem, wczesniej byl glownie Linux a jeszcze wczesniej win98). Windows jest jaki jest, podobno w krotce mozemy sie spodziewac SP3, dziury dziurami ale majac na wyciagniecie dloni bardzo nowoczesne przegladarki, czesto uaktualniane, z roznymi rozszerzeniami to czemu by z nich nie korzystać –> zwlaszcza, ze są lepsze (wiem, wiem – jak ktos nie testowal to skąd ma o tym wiedziec.......).
Temat stworzylem glownie dla ankiety – chcialem zobaczec czy "milosnicy" Windowsow rowniez sa glownie "milosnikami" IE no ale jak widac jednak nie... Czyli nie jest tak zle:P
Najnowyszy IE 7 nadal nie zapowiada sie wiekszą konkurencją dla alternatywnych przegladarek, nadal dosc daleko bedzie odbiegal od obecnych standardow, podobno wersja finalna ma byc juz zabójczo bezpieczna... ale nawet jesli (co jest i tak wątpliwE) co z tego skoro w CSS dalej najistotniejsze elementy pozostaną bez zmian... ludzie nadal beda bawic sie hackami a przez to strony beda ciezsze a w efekcie wolniejsze... Wydaje sie, ze poza interfejsem i poprawa wyswietlania PNG prawie nic sie nie zmeinilo, czyli ––> dalej mozna nazekac...
Temat stworzylem glownie dla ankiety – chcialem zobaczec czy "milosnicy" Windowsow rowniez sa glownie "milosnikami" IE no ale jak widac jednak nie... Czyli nie jest tak zle:P
Najnowyszy IE 7 nadal nie zapowiada sie wiekszą konkurencją dla alternatywnych przegladarek, nadal dosc daleko bedzie odbiegal od obecnych standardow, podobno wersja finalna ma byc juz zabójczo bezpieczna... ale nawet jesli (co jest i tak wątpliwE) co z tego skoro w CSS dalej najistotniejsze elementy pozostaną bez zmian... ludzie nadal beda bawic sie hackami a przez to strony beda ciezsze a w efekcie wolniejsze... Wydaje sie, ze poza interfejsem i poprawa wyswietlania PNG prawie nic sie nie zmeinilo, czyli ––> dalej mozna nazekac...
Ja mam windowsa XP i korzystam aktualnie z Internet Explorer. Jak dla mnie jest ona b. dobra. Mysle, ze nie ma co sie roztrzasac nad tematem ktora przegladarka jest lepsza. Kazda ma swoje wady i zalety, tak jak system. Mowicie o dziurach... Wiec czemu z Windowsa nie przezucicie sie na linuxa. Przeciez Windows to takze twor Billa Gatesa i ma dziury (jak wszystko z reszta).
ja mam 2 windowsy na 98 mam firefoxa a na Xpku operke bo po dxpkiem jakośc szybciej chodzi a pod 98 ff jest najlepszy chodzi szybko na łączu 128kb/s
Nie rozsmieszaj mnie kolego. Niedawno znowu wykryto tam dziure, zobaczymy kiedy wyjdzie na to latka...
'Czytanie ze zrozumieniem'... A moze ty masz klopty z klarownym przelewaniem mysli w tekst? Wyraznie zasugerowales –> czyzby ktos zrozumial to inaczej?...
A teraz.. co mnie tam twoje pytania, na ktore z gory masz własną odp.
Kierujesz sie sterotypami, źe nikt nie Lubi Billa (czyt. MS) za to, ze stworzyl(i) platny system.
'Czytanie ze zrozumieniem'... A moze ty masz klopty z klarownym przelewaniem mysli w tekst? Wyraznie zasugerowales –> czyzby ktos zrozumial to inaczej?...
A teraz.. co mnie tam twoje pytania, na ktore z gory masz własną odp.
Kierujesz sie sterotypami, źe nikt nie Lubi Billa (czyt. MS) za to, ze stworzyl(i) platny system.
?:
chcesz powiedzieć, źe IE jest mimo wszystko stabilne a ci co sie przerzucili na alternatywne przeglądarki na siłe szukają dziury 'w całym IE'?A moźe to tak, źe najwzyczajniej w świecie IE – mimo powszechnie panującej opinii – nie jest takim "idioten aparat" i stąd problemy(?) stwarza ?
Nie chciałem nic powiedzieć – pytanie zadałem. Teraz za to "chcę powiedzieć", źe widać niekórzy mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
?:
Z moich doświadczeń z IE (nie pisze tu o 7) wynika, źe tam wręcz trudno szukac tej stobilności skoro nadal jest masa niezałatanych dziur. Gdyby to nabierząco naprawiano jak ma to miejsce np. w Ff to sprawa stabilności wyglądała by pewnie inaczej.
Tia. kolejne prawdy/półprawdy/gówno prawdy:
Stabilny = bez dziur. A ja naiwnie myślałem, źe taki, który nie powoduje np. komunikatu "pamięć nie moze być ....."
?:
IE ma spora przewage ze względu na doskonala integracje z systemem jakiej nie ma zadna inna przeglądarka.
Oczywiście – pod warunkiem, źe tym systemem jest ...... windows.
Na tym skończę choć mógłbym jeszcze parę cytatów skomentować. Tylko po co skoro i tak wyjdzie, źe co innego czytać Wam przychodzi niź napisąłem.
Internet Explorer, Firefox, Opera 8.5 i K–Meleon.
Rebe:
Tak sobie zapytam tych , którzy chwalą Operę i FF w częsci dot. stabilności:
A moźe to tak, źe najwzyczajniej w świecie IE – mimo powszechnie panującej opinii – nie jest takim "idioten aparat" i stąd problemy(?) stwarza ?
Tym razem pytanie nie jest retoryczne.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Wracajac do tematu :)
IE6.0+Avant Browser
chcesz powiedzieć, źe IE jest mimo wszystko stabilne a ci co sie przerzucili na alternatywne przeglądarki na siłe szukają dziury 'w całym IE'?A moźe to tak, źe najwzyczajniej w świecie IE – mimo powszechnie panującej opinii – nie jest takim "idioten aparat" i stąd problemy(?) stwarza ?
Z moich doświadczeń z IE (nie pisze tu o 7) wynika, źe tam wręcz trudno szukac tej stobilności skoro nadal jest masa niezałatanych dziur. Gdyby to nabierząco naprawiano jak ma to miejsce np. w Ff to sprawa stabilności wyglądała by pewnie inaczej. IE ma spora przewage ze względu na doskonala integracje z systemem jakiej nie ma zadna inna przeglądarka.
Mimo to w czasie np. nadmiernej ilości otwartych okien/paneli, oczywiscie to jest wzgledne, ale zauwazylem, ze to wlasnie ff radzi sobie wtedy najlepiej, pomimo ze IE jest teoretycznie szybsze czego w praktyce zbytnio nie widać...
Natomiast Opera jakby za wszelką cenę chciała jak najszybciej załadować stronę – czasem nawet to jej wychodzi a czasem się po prostu przycina zwlaszcza jak mam zapych na kompie, ff w takich systuacjach jakoś płynniej sobie z tym radzi, widac, ze sie coś ładuje a nie klapa totalna i pare sekund postoju. Oczywiście zaleźne jest to od ilości ramu itp. więc na lepszych kompach moźna tego tak nie odczuwać.
Skoro zatrzymalismy się przy IE moźna jeszce napomknąć o barku opcji (przy stron internetowych opartych na tabelach (czyli 90% stron?)) fragmentarycznego ładowania tabel. Choćby Fora z duźą ilością (pod)for (komórek), IE zanim to wyświetli musi ściągnąć całą tabele – czasem jest to prawie cała strona, natomiast wieksząść innych alternatywnych przeglądarek potrafi ściągać fragmentami kod table i go odrazu wyświetlać, więc w ten sposób nie marnujemy czasu, a przydatne/zauwaźalne jest to zwłaszcza dla komputerów z wolniejszymi łączami oczywiście.
hmmmm tak zaczołem czytać ten temat i nagle sobie przypomniałem ze ostatnio z ciekawosci zainstalowałem opere zeby zobaczyć co i jak ale zapomniałem o niej i uzywałem IE. Teraz odpaliłem i stwierdzam ze forum CentrumXP wyglada tak samo jak w IE. Zatem zostaje przy IE bo chociazby mv microsoftu nie zajmuje tyle miejsca co ta sun i nie muli tak kompa.
Tak sobie zapytam tych , którzy chwalą Operę i FF w częsci dot. stabilności:
A moźe to tak, źe najwzyczajniej w świecie IE – mimo powszechnie panującej opinii – nie jest takim "idioten aparat" i stąd problemy(?) stwarza ?
yankes:
w pelni sie z toba zgadzam?:
–chodzi najstabilniej
– szybki i lekki.
– częste aktualizacje.
– w miare zgodny ze standardami.
– jest przeglądarką bardzo otwartą na nowości, choćby implementacja niektorych testowych elementów CSS3, teraz równieź obsługa SVG.
– no i od niedawna ma to coś, co bardzo mi się podobalo w Operze – czyli zapisywanie stron w historii sesji.
i jest wiele rozszerzeń i wtyczek więc moźna dostosować do własnych potrzeb i dlatego jeszcze raz Firefox
spiderko:
(nazwy nie wspomne, na A...)
Avant Brovser ?
Teź miałem – gdyby wbudowali ją w IE byłby wypas.
FF, sporadycznie IE – dla starego "klimatu" :wink:
ff rulezz :P
Obecnie prym wiedzie FF.
Opera – przegrala z banerem, teraz juz go nie ma, ale do FF bardzo sie przyzwyczailem.
Opera – przegrala z banerem, teraz juz go nie ma, ale do FF bardzo sie przyzwyczailem.
Ja moźe opowiem jak to było w moim przypadku.
Otóź zawsze odkąd pamiętam uźywałem IE, wiadomo, kawiarenki internetowe, odwiedzny połaczone z serfowaniem u kumpla. Potem sam wykupiłem łącze stałe w domu – przez pare misięcy korzystałem z IE i popularnej na uwczesny rok 2004 nakładki (nazwy nie wspomne, na A...) Kumpel zaproponował mi instalacje Opery, co teź uczyniłem. Przyznam źe początki były usiane wybojami, ale w końcu doceniłem Opere, zwłaszcza za multum moźliwości konfiguracji juź na początku uźywania. Niektórych to moźe przerazić ale w końcu człowiek zaczyna z tego korzystać.
Otóź zawsze odkąd pamiętam uźywałem IE, wiadomo, kawiarenki internetowe, odwiedzny połaczone z serfowaniem u kumpla. Potem sam wykupiłem łącze stałe w domu – przez pare misięcy korzystałem z IE i popularnej na uwczesny rok 2004 nakładki (nazwy nie wspomne, na A...) Kumpel zaproponował mi instalacje Opery, co teź uczyniłem. Przyznam źe początki były usiane wybojami, ale w końcu doceniłem Opere, zwłaszcza za multum moźliwości konfiguracji juź na początku uźywania. Niektórych to moźe przerazić ale w końcu człowiek zaczyna z tego korzystać.
Sporo osób moźe jeszcze nie wie o wspomnianej przeze mnie testowej wersji Firefoxa 1.4 beta 1 (czyli przyszlego ff 1.1), ktora w gruncie rzeczy juź sprawuje sie lepiej i co istotne szybciej od wersji 1.0.X. zachęcam do testowania. Moźna ją pobrać TU. Pomimo pewnych jeszcze niedocignieć ja jestem z niej bardzo, bardzo zadowolony.
Ja nie moglem sie za bardzo rozstac z IE, wiec skorzystalem z nakladki na niego – Maxthon i w zupelnosci mi to wystarcza. Co do FF, czy Opery, jakos nie moglem sie przekonac do tych przegladarek...
ja uzywam ie, jest bardzo dobrą przegladarką, ale obecnie takźe testować mam zamiar inne : opere i ff, choc nie jestem przekonany do nich ale cuź zobaczymy
ja jak zwykły śmietelnik uźywam Expolrera.nie chce mi się bawic w zmiane.nie próbowałem nigdy.moźe gdybym spróbował tobym zmienił ,ale narazie nic mi tu nie przeszkadza.
zapewne większośc osób będzie w takiej sytuacji
zapewne większośc osób będzie w takiej sytuacji