Przeglądarki

Pytanie czystostatystyczne, napewno podobne było ale szukając nie znalazłem ankiety. Jak chcecie w temacie moźecie pisać dlaczego właśnie wybraliście taką a nie inną.

Odpowiedzi: 20

To czemu wiekszosc tu korzysta z Windowsa zostalo wyjasnione w temacie Linux vs Windows. Ja korzystam na rowni z tych 2 systemow (ostatnio zapoznaje sie z XPekiem, wczesniej byl glownie Linux a jeszcze wczesniej win98). Windows jest jaki jest, podobno w krotce mozemy sie spodziewac SP3, dziury dziurami ale majac na wyciagniecie dloni bardzo nowoczesne przegladarki, czesto uaktualniane, z roznymi rozszerzeniami to czemu by z nich nie korzystać –> zwlaszcza, ze są lepsze (wiem, wiem – jak ktos nie testowal to skąd ma o tym wiedziec.......).

Temat stworzylem glownie dla ankiety – chcialem zobaczec czy "milosnicy" Windowsow rowniez sa glownie "milosnikami" IE no ale jak widac jednak nie... Czyli nie jest tak zle:P

Najnowyszy IE 7 nadal nie zapowiada sie wiekszą konkurencją dla alternatywnych przegladarek, nadal dosc daleko bedzie odbiegal od obecnych standardow, podobno wersja finalna ma byc juz zabójczo bezpieczna... ale nawet jesli (co jest i tak wątpliwE) co z tego skoro w CSS dalej najistotniejsze elementy pozostaną bez zmian... ludzie nadal beda bawic sie hackami a przez to strony beda ciezsze a w efekcie wolniejsze... Wydaje sie, ze poza interfejsem i poprawa wyswietlania PNG prawie nic sie nie zmeinilo, czyli ––> dalej mozna nazekac...
?
Dodano
04.10.2005 20:58:16
Ja mam windowsa XP i korzystam aktualnie z Internet Explorer. Jak dla mnie jest ona b. dobra. Mysle, ze nie ma co sie roztrzasac nad tematem ktora przegladarka jest lepsza. Kazda ma swoje wady i zalety, tak jak system. Mowicie o dziurach... Wiec czemu z Windowsa nie przezucicie sie na linuxa. Przeciez Windows to takze twor Billa Gatesa i ma dziury (jak wszystko z reszta).
Mateush
Dodano
04.10.2005 18:45:44
ja mam 2 windowsy na 98 mam firefoxa a na Xpku operke bo po dxpkiem jakośc szybciej chodzi a pod 98 ff jest najlepszy chodzi szybko na łączu 128kb/s
kosior6
Dodano
04.10.2005 17:39:41
Nie rozsmieszaj mnie kolego. Niedawno znowu wykryto tam dziure, zobaczymy kiedy wyjdzie na to latka...

'Czytanie ze zrozumieniem'... A moze ty masz klopty z klarownym przelewaniem mysli w tekst? Wyraznie zasugerowales –> czyzby ktos zrozumial to inaczej?...
A teraz.. co mnie tam twoje pytania, na ktore z gory masz własną odp.

Kierujesz sie sterotypami, źe nikt nie Lubi Billa (czyt. MS) za to, ze stworzyl(i) platny system.
?
Dodano
03.10.2005 01:21:57
?:
A moźe to tak, źe najwzyczajniej w świecie IE – mimo powszechnie panującej opinii – nie jest takim "idioten aparat" i stąd problemy(?) stwarza ?
chcesz powiedzieć, źe IE jest mimo wszystko stabilne a ci co sie przerzucili na alternatywne przeglądarki na siłe szukają dziury 'w całym IE'?

Nie chciałem nic powiedzieć – pytanie zadałem. Teraz za to "chcę powiedzieć", źe widać niekórzy mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
?:

Z moich doświadczeń z IE (nie pisze tu o 7) wynika, źe tam wręcz trudno szukac tej stobilności skoro nadal jest masa niezałatanych dziur. Gdyby to nabierząco naprawiano jak ma to miejsce np. w Ff to sprawa stabilności wyglądała by pewnie inaczej.

Tia. kolejne prawdy/półprawdy/gówno prawdy:
Stabilny = bez dziur. A ja naiwnie myślałem, źe taki, który nie powoduje np. komunikatu "pamięć nie moze być ....."
?:

IE ma spora przewage ze względu na doskonala integracje z systemem jakiej nie ma zadna inna przeglądarka.

Oczywiście – pod warunkiem, źe tym systemem jest ...... windows.

Na tym skończę choć mógłbym jeszcze parę cytatów skomentować. Tylko po co skoro i tak wyjdzie, źe co innego czytać Wam przychodzi niź napisąłem.
Rebe
Dodano
30.09.2005 18:36:37
Internet Explorer, Firefox, Opera 8.5 i K–Meleon.
Mrówek
Dodano
30.09.2005 18:19:19
Rebe:
Tak sobie zapytam tych , którzy chwalą Operę i FF w częsci dot. stabilności:
A moźe to tak, źe najwzyczajniej w świecie IE – mimo powszechnie panującej opinii – nie jest takim "idioten aparat" i stąd problemy(?) stwarza ?
Tym razem pytanie nie jest retoryczne.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Wracajac do tematu :)
IE6.0+Avant Browser
inforobert
Dodano
30.09.2005 14:50:37
chcesz powiedzieć, źe IE jest mimo wszystko stabilne a ci co sie przerzucili na alternatywne przeglądarki na siłe szukają dziury 'w całym IE'?
Z moich doświadczeń z IE (nie pisze tu o 7) wynika, źe tam wręcz trudno szukac tej stobilności skoro nadal jest masa niezałatanych dziur. Gdyby to nabierząco naprawiano jak ma to miejsce np. w Ff to sprawa stabilności wyglądała by pewnie inaczej. IE ma spora przewage ze względu na doskonala integracje z systemem jakiej nie ma zadna inna przeglądarka.
Mimo to w czasie np. nadmiernej ilości otwartych okien/paneli, oczywiscie to jest wzgledne, ale zauwazylem, ze to wlasnie ff radzi sobie wtedy najlepiej, pomimo ze IE jest teoretycznie szybsze czego w praktyce zbytnio nie widać...
Natomiast Opera jakby za wszelką cenę chciała jak najszybciej załadować stronę – czasem nawet to jej wychodzi a czasem się po prostu przycina zwlaszcza jak mam zapych na kompie, ff w takich systuacjach jakoś płynniej sobie z tym radzi, widac, ze sie coś ładuje a nie klapa totalna i pare sekund postoju. Oczywiście zaleźne jest to od ilości ramu itp. więc na lepszych kompach moźna tego tak nie odczuwać.

Skoro zatrzymalismy się przy IE moźna jeszce napomknąć o barku opcji (przy stron internetowych opartych na tabelach (czyli 90% stron?)) fragmentarycznego ładowania tabel. Choćby Fora z duźą ilością (pod)for (komórek), IE zanim to wyświetli musi ściągnąć całą tabele – czasem jest to prawie cała strona, natomiast wieksząść innych alternatywnych przeglądarek potrafi ściągać fragmentami kod table i go odrazu wyświetlać, więc w ten sposób nie marnujemy czasu, a przydatne/zauwaźalne jest to zwłaszcza dla komputerów z wolniejszymi łączami oczywiście.
?
Dodano
28.09.2005 13:02:09
hmmmm tak zaczołem czytać ten temat i nagle sobie przypomniałem ze ostatnio z ciekawosci zainstalowałem opere zeby zobaczyć co i jak ale zapomniałem o niej i uzywałem IE. Teraz odpaliłem i stwierdzam ze forum CentrumXP wyglada tak samo jak w IE. Zatem zostaje przy IE bo chociazby mv microsoftu nie zajmuje tyle miejsca co ta sun i nie muli tak kompa.
cybull
Dodano
28.09.2005 12:31:18
Tak sobie zapytam tych , którzy chwalą Operę i FF w częsci dot. stabilności:
Tym razem pytanie nie jest retoryczne.
Rebe
Dodano
28.09.2005 10:51:09
yankes:
?:

–chodzi najstabilniej
– szybki i lekki.
– częste aktualizacje.
– w miare zgodny ze standardami.
– jest przeglądarką bardzo otwartą na nowości, choćby implementacja niektorych testowych elementów CSS3, teraz równieź obsługa SVG.
– no i od niedawna ma to coś, co bardzo mi się podobalo w Operze – czyli zapisywanie stron w historii sesji.
w pelni sie z toba zgadzam

i jest wiele rozszerzeń i wtyczek więc moźna dostosować do własnych potrzeb i dlatego jeszcze raz Firefox
ford_mondeo
Dodano
28.09.2005 10:43:28
spiderko:
(nazwy nie wspomne, na A...)

Avant Brovser ?
Teź miałem – gdyby wbudowali ją w IE byłby wypas.
Anonymous
Dodano
28.09.2005 10:04:48
FF, sporadycznie IE – dla starego "klimatu" :wink:
ghast
Dodano
28.09.2005 00:03:20
ff rulezz :P
adik154
Dodano
27.09.2005 23:48:16
Obecnie prym wiedzie FF.
Opera – przegrala z banerem, teraz juz go nie ma, ale do FF bardzo sie przyzwyczailem.
brtx
Dodano
27.09.2005 23:46:19
Ja moźe opowiem jak to było w moim przypadku.
Otóź zawsze odkąd pamiętam uźywałem IE, wiadomo, kawiarenki internetowe, odwiedzny połaczone z serfowaniem u kumpla. Potem sam wykupiłem łącze stałe w domu – przez pare misięcy korzystałem z IE i popularnej na uwczesny rok 2004 nakładki (nazwy nie wspomne, na A...) Kumpel zaproponował mi instalacje Opery, co teź uczyniłem. Przyznam źe początki były usiane wybojami, ale w końcu doceniłem Opere, zwłaszcza za multum moźliwości konfiguracji juź na początku uźywania. Niektórych to moźe przerazić ale w końcu człowiek zaczyna z tego korzystać.
spiderko
Dodano
27.09.2005 23:41:21
Sporo osób moźe jeszcze nie wie o wspomnianej przeze mnie testowej wersji Firefoxa 1.4 beta 1 (czyli przyszlego ff 1.1), ktora w gruncie rzeczy juź sprawuje sie lepiej i co istotne szybciej od wersji 1.0.X. zachęcam do testowania. Moźna ją pobrać TU. Pomimo pewnych jeszcze niedocignieć ja jestem z niej bardzo, bardzo zadowolony.
?
Dodano
27.09.2005 23:16:55
Ja nie moglem sie za bardzo rozstac z IE, wiec skorzystalem z nakladki na niego – Maxthon i w zupelnosci mi to wystarcza. Co do FF, czy Opery, jakos nie moglem sie przekonac do tych przegladarek...
mettal
Dodano
27.09.2005 21:21:14
ja uzywam ie, jest bardzo dobrą przegladarką, ale obecnie takźe testować mam zamiar inne : opere i ff, choc nie jestem przekonany do nich ale cuź zobaczymy
tenemos
Dodano
27.09.2005 21:05:19
ja jak zwykły śmietelnik uźywam Expolrera.nie chce mi się bawic w zmiane.nie próbowałem nigdy.moźe gdybym spróbował tobym zmienił ,ale narazie nic mi tu nie przeszkadza.
zapewne większośc osób będzie w takiej sytuacji
klonpiotr
Dodano
27.09.2005 20:02:24
?
Dodano:
27.09.2005 14:56:47
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2