Przebieg rozprawy sądowej...
No właśnie przerabiałem w szkole niedawno Antygonę i nasza nauczycielka wymyśliła źebyśmy zrobili w klasie rozprawę sądową a oskarźoną będzie Antygona. :D Zaczęło się wybieranie wysokiego sądu, obrońcy, oskarźyciela, itd. Ja nie wiele myśląc zgłosiłem się na oskarźyciela – prokuratora.Wszystko było fajnie do dzisiaj. Jutro rozprawa :D a ja nie wiem co taki oskarźyciel mówi w sądzie.
Moźe ktoś ma lub wie gdzie znajdę dokładny przebieg sprawy sądowej albo chociaź co mówi oskarźyciel, ale tak dokładniej bo czym się zajmuje to wiem ale co on tam ględzi to mi nie bardzo wiadomo :lol:
Proszę o jak najszybsze odpowiedzi bo kosę dostanę :D
Moźe ktoś ma lub wie gdzie znajdę dokładny przebieg sprawy sądowej albo chociaź co mówi oskarźyciel, ale tak dokładniej bo czym się zajmuje to wiem ale co on tam ględzi to mi nie bardzo wiadomo :lol:
Proszę o jak najszybsze odpowiedzi bo kosę dostanę :D
Odpowiedzi: 7
hmmm z tą niepoczytalnoscią chodziło mi o KPK,
:lol:
:lol:
Kasper:Gdyby to było postepowanie administarcyjne to z checią bym pomógł:)
Moze chwilowa niepoczytalnosc u Antygony:)
Tia – niepoczytalność w postępowaniu administracyjnym – czyźby organ decyzję wydający był w takim stanie ? :lol:
Gdyby to było postepowanie administarcyjne to z checią bym pomógł:)
Jeśli to ma się odbywać według polskiego kpk to i polski kk trzeba by zastosować. Wynika z tego, źe Antygony nie moźna skazać na karę śmierci, pozostaje jedynie 25 lat lub doźywocie. Jako źe Antygona stosowała prawo boskie, naturalne do którego to stanowione było w opozycji – wyrok powinien być symboliczny (4–5 lat). Poniewaź to jej pierwsza zbrodnia, a w środowisku cieszyła sie dobrą opinią – odsiadka nie wchodzi w grę, pozostają "zawiasy"...
:mrgreen:
Tylko co na to Sofokles? :lol:
:mrgreen:
Tylko co na to Sofokles? :lol:
przebieg rozprawy normuje KPK, od art.365 do art.424
trzeba było wcześniej się zainteresować tym, bo w TV4 chyba jest taki program, w którym są przedstawiane rozpawy sądowe. Raz byś zobacvzył i byś wiedział o co chodzi ;)
A jeśli nie masz TV4, to wystarczyło wybrać się do sądu i "na źywo" zobaczyć jak to wygląda, bo :
"Art.355.Rozprawa odbywa się jawnie.Ograniczenia jawności określa ustawa."
trzeba było wcześniej się zainteresować tym, bo w TV4 chyba jest taki program, w którym są przedstawiane rozpawy sądowe. Raz byś zobacvzył i byś wiedział o co chodzi ;)
A jeśli nie masz TV4, to wystarczyło wybrać się do sądu i "na źywo" zobaczyć jak to wygląda, bo :
"Art.355.Rozprawa odbywa się jawnie.Ograniczenia jawności określa ustawa."
Ja tam się na prawo wybieram...
Ale jeszcze nic nie umiem :P
Oskarźyciel oskarźa... przygotuj sobie jak najwięcej oskarźeń i oprzyj to adekwatnymi argumentami. Im więcej tym lepiej. Musisz zawsze celnie odeprzeć atak obrony i pójdzie z górki :wink: Podeprzyj się teź przykładami z źycia wziętymi. Ugh juź kompletnie Antygony nie pamiętam, a jeszcze niedawno pisałem egzamin gimnazjalny w którym było pytanie jej dotyczące...
Ale jeszcze nic nie umiem :P
Oskarźyciel oskarźa... przygotuj sobie jak najwięcej oskarźeń i oprzyj to adekwatnymi argumentami. Im więcej tym lepiej. Musisz zawsze celnie odeprzeć atak obrony i pójdzie z górki :wink: Podeprzyj się teź przykładami z źycia wziętymi. Ugh juź kompletnie Antygony nie pamiętam, a jeszcze niedawno pisałem egzamin gimnazjalny w którym było pytanie jej dotyczące...
Oooo jak ja to pamietam tez mialem taka rozprawe, jedyna lekcja polskiego ktora mi sie podobala. :D
Ale do rzeczy oskarźyciel podaje argumenty, zeby udowodnic winnosc oskarzonego tudziez oskarzonej.
Nie pamietam dokladnie Antygony ale przeanalizuj cale jej zycie i doszukaj zlych uczynkow tejze kobiete.
Ja pamietam, ze cos jakby złamala rozkaz Kreona.
Ale do rzeczy oskarźyciel podaje argumenty, zeby udowodnic winnosc oskarzonego tudziez oskarzonej.
Nie pamietam dokladnie Antygony ale przeanalizuj cale jej zycie i doszukaj zlych uczynkow tejze kobiete.
Ja pamietam, ze cos jakby złamala rozkaz Kreona.
Strona 1 / 1