Proszę POMOCY !
Witam Wszystkich !
Od dłuźszego czasu przeglądam niniejsze forum, aby rozwikłać mój problem, no i bez skutków dlatego zdecydowałem sie na wystawienie niniejszego tematu.
Pragnę zaznaczyć, źe wcześniej zasięgałem języka u róźnych "szpeców" od komputerów i bez skutków, no ale do rzeczy:
W czasie grania na róźnych gierkach (po godzinie, czasami po trzech godzinach) komputer samoczynnie się restartuje wyświetlając komunikat, który dodałem, jako załącznik.
Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi i nikt ze znajomych nie umie mi pomoc – prosze pomóźcie.
Krótko na temat sprzętu:
Procesor: Intel Pentium 4 2,8GHz/FSB:533MHz/Socket478
Napęd: Nagrywarka DVD–/+ R/RW GSA–4082B/LG
Dysk twardy: 80GB/7200RPM/ATA100WD
Płyta główna: GA–M533P/MATX/S478/VIA/3xPCI
/AGPx4/FSB533/GIGABYTE
Pamięć operacyjna: 256 MB DDR PC266
Karta graficzna: 128MB RADEON 9200 SE DDR TV–O/PALIT
System operacyjny Windows XP Profesjonal, zainstalowany Directx 9.0b, zainstalowane najnowsze sterowniki do ATI z 15.05.2004.
Podejrzewałem, źe przyczyną jest wadliwa karta grafiki, więc gość w serwisie wymienił mi paste pod radiatorem i dodatkowo dołoźyłem wentylator, zabiegni nie dały źadnego widocznego rezultatu.
Jeszcze raz uprzejmie proszę o pomoc, bądź ewentualne przekierowanie co mam uczynić.
Pozdrawiam Norbert
Od dłuźszego czasu przeglądam niniejsze forum, aby rozwikłać mój problem, no i bez skutków dlatego zdecydowałem sie na wystawienie niniejszego tematu.
Pragnę zaznaczyć, źe wcześniej zasięgałem języka u róźnych "szpeców" od komputerów i bez skutków, no ale do rzeczy:
W czasie grania na róźnych gierkach (po godzinie, czasami po trzech godzinach) komputer samoczynnie się restartuje wyświetlając komunikat, który dodałem, jako załącznik.
Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi i nikt ze znajomych nie umie mi pomoc – prosze pomóźcie.
Krótko na temat sprzętu:
Procesor: Intel Pentium 4 2,8GHz/FSB:533MHz/Socket478
Napęd: Nagrywarka DVD–/+ R/RW GSA–4082B/LG
Dysk twardy: 80GB/7200RPM/ATA100WD
Płyta główna: GA–M533P/MATX/S478/VIA/3xPCI
/AGPx4/FSB533/GIGABYTE
Pamięć operacyjna: 256 MB DDR PC266
Karta graficzna: 128MB RADEON 9200 SE DDR TV–O/PALIT
System operacyjny Windows XP Profesjonal, zainstalowany Directx 9.0b, zainstalowane najnowsze sterowniki do ATI z 15.05.2004.
Podejrzewałem, źe przyczyną jest wadliwa karta grafiki, więc gość w serwisie wymienił mi paste pod radiatorem i dodatkowo dołoźyłem wentylator, zabiegni nie dały źadnego widocznego rezultatu.
Jeszcze raz uprzejmie proszę o pomoc, bądź ewentualne przekierowanie co mam uczynić.
Pozdrawiam Norbert
Odpowiedzi: 20
W takim razie przegrzewanie się elementów moźna na 99% wykluczyć z listy podejrzanych. Przychodzi mi jedynie na myśl to samo co Pawek napisał czyli pamięć. Jeśli masz taką moźliwość to wyjmij te swoje kości i obsadź płyte jakimiś innymi i/lub pokombinuj z róźnymi slotami, czasami kostki w 1 slocie nie działają, a w trzecim hulają.
PS Dlaczgo taki niski woltarz procesora? Na stronce Intela piszą źe ten procek powinien mieć 1,525V.
PS Dlaczgo taki niski woltarz procesora? Na stronce Intela piszą źe ten procek powinien mieć 1,525V.
qrcze kolejny wieczór miniony, reset z tym samym komunikatem, z utęsknieniem czekam na BSODa, moźe coś przez weekend wyświetli – nieźle trenuje moją cierpliowść.
Do Spiderko:
Nie potkręcałem karty graficznej.
Natomiast dane komputera wg Aida32 z czujnika:
Temperatury
Płyta główna: 32 C
Procesor: 45 C
Aux: 26 C
Wartość napięć
Napięcie rdzenia procesora 1,36 V
+2,5 V 2,50 V
+3,3 V 3,30 V
+5 V 5,05 V
+12 V 12,16 V
+5 V podczas wstrzym. Pracy 3,79 v
Pozdrawiam
Do Spiderko:
Nie potkręcałem karty graficznej.
Natomiast dane komputera wg Aida32 z czujnika:
Temperatury
Płyta główna: 32 C
Procesor: 45 C
Aux: 26 C
Wartość napięć
Napięcie rdzenia procesora 1,36 V
+2,5 V 2,50 V
+3,3 V 3,30 V
+5 V 5,05 V
+12 V 12,16 V
+5 V podczas wstrzym. Pracy 3,79 v
Pozdrawiam
Za OT przepraszam, ale tak jakoś uwaźam, źe moge napisać:
matijas – przeproś chłoptasiu, boś nie dość źe głupi – na którą to przypadłość poradzić nic nie moźna, a w konsekwencji współczuć jeno zostaje – to jeszcze nieumiejący się zachowac, a na to lekarstwem jest regularne dupopranie z oglądem czy równo puchnie – którą to metodę Twoim Rodzicom zalecam do częstego stosowania.
matijas – przeproś chłoptasiu, boś nie dość źe głupi – na którą to przypadłość poradzić nic nie moźna, a w konsekwencji współczuć jeno zostaje – to jeszcze nieumiejący się zachowac, a na to lekarstwem jest regularne dupopranie z oglądem czy równo puchnie – którą to metodę Twoim Rodzicom zalecam do częstego stosowania.
Lepiej nic nie radz :twisted:.
Te male badziewie n00bie(Matijas)to jest zworka, do czego ?
:arrow: Zworki słuźą do konfigurowania płyt głównych, IRQ na kartach rozszerzeń, a takźe ustawień dysków twardych i napędów CD–ROM.
Te male badziewie n00bie(Matijas)to jest zworka, do czego ?
:arrow: Zworki słuźą do konfigurowania płyt głównych, IRQ na kartach rozszerzeń, a takźe ustawień dysków twardych i napędów CD–ROM.
no własnie nie wiem jak na to powiedziec ale niech zobaczy z tyłu na dysku jak nie ma to ja nie wiem co poradzic :lol:
Myśle źe matijas "trochę" przesadziłeś, lolem to moźna nazwać kogoś kto wypisuje jakieś porady o czymś o czym nie ma zielonego pojęcia, Rebe to zły adres. Pomyśl o tym co napisałeś i dowiedz się za co są odpowiedzialne te
Norbert napisz jakie masz temperatury na procesorze i czy ta k.graficzna się bardzo grzeje, czy podkręcałeś kiedyś swoją k.graficzną?
a potem jeszcze raz poczytaj co napisałeś....małe białe badziewie...
Norbert napisz jakie masz temperatury na procesorze i czy ta k.graficzna się bardzo grzeje, czy podkręcałeś kiedyś swoją k.graficzną?
loluu nie wnerwiaj mnie :evil: bo zaj*** to prawda tak jest z tym gównem nie wierz to sie nie odzywaj bo smierdzisz :twisted:
matijas:
heh restarty kompa... ja niedawno ten problem rozwiązałem i nie zadnymi sterownikami ani zadnymi opcjami poprostu na dysku twardym z tyłu jest takie małe białe badziewie jesli masz jeden dysk to to powinienies wyjąc. ja to miałem włozone i nie mogłem grac w wiele gier :wink: rozkrec kompa i zobacz na dysku czy nie masz włozone takiego czegos na ząbkach z tyłu, no i wogóle czy masz tylko jeden dysk :)
To by chyba trzeba uwiecznić. Szczególnie z uwagi na precyzję opisu. :lol:
heh restarty kompa... ja niedawno ten problem rozwiązałem i nie zadnymi sterownikami ani zadnymi opcjami poprostu na dysku twardym z tyłu jest takie małe białe badziewie jesli masz jeden dysk to to powinienies wyjąc. ja to miałem włozone i nie mogłem grac w wiele gier :wink: rozkrec kompa i zobacz na dysku czy nie masz włozone takiego czegos na ząbkach z tyłu, no i wogóle czy masz tylko jeden dysk :)
Dziękuje bardzo...jutro mam nadzieję będę mógł przedstawić wyniki
W opcjach 2001 kliknij changes i tam albo zaznacza demo looping – wtedy nie uruchamiaj testu,a demo, albo zaznacz looping w części benchmark do tego mozesz wpisac ilość powtórzeń testów – ustawiając tę wartość np. na 500 co da ok 3000 minut :)
W 2003 – w zakładce demo równieź jest loop do zaptaszenai.
W 2003 – w zakładce demo równieź jest loop do zaptaszenai.
no to teraz strzelę banał, jak go (3D Marka) odpalić źeby cały czas chodził ?
Odpal jakiego 3D Marka w pętli – to pozwoli pracować grafioce z pełnym obciązeniem – jest szansa, źe wywali się i tak zostanie.
Zgodnie z sugestią wyłączyłem automatyczny rozruch...znowu w czasie granie po półtorej godzinie zrestartował komputer i ponownie wyświetlił ten sam komunikat ?!? dlaczego nie pojawił sie BSOD?
Niestety awaryjny komputer mam w domu, natomiast internet w pracy wobec tego moje reakcje na wszelkie sugestie, są opóźnione. Próbowałem na noc zostawić komputer z włączoną grą, aby go przetestować, tylko czy ma to sens skoro gra "stoi" w miejcu, czy w takim przypadku karta graficzna rónieź intensywniej pracuje, czy zailacz równieź pobiera większę napięcie?
Pozdrawiam
Niestety awaryjny komputer mam w domu, natomiast internet w pracy wobec tego moje reakcje na wszelkie sugestie, są opóźnione. Próbowałem na noc zostawić komputer z włączoną grą, aby go przetestować, tylko czy ma to sens skoro gra "stoi" w miejcu, czy w takim przypadku karta graficzna rónieź intensywniej pracuje, czy zailacz równieź pobiera większę napięcie?
Pozdrawiam
Moźe i najszybciej, choć przypuszczam, źe w czasie trwania testu moźna i nowy komputer kupic. Tyle, źe ani jedno, ani drugie rozwiązanien ie odpowie na pytanie co system na BSOD–zie wypisze, a to jest kwestia zasadnicza.
najszybciej będzie sprawdzić pamięc i juź przynajmniej jeden element wyeliminować. Najlepiej uzyj darmowego memtest86. www.memtest86.com
Zasilacz... I owszem... Ale nie wykluczałbym jednak pamięci RAM... No i zmieniłbym teź sterowniki do tego Radeona. Nawet, jak będzie potrzeba, to na jakieś starsze :idea:
Dlaczego zasilacz ?
Dlatego, źe obxciązona karta grafiki chce i musi dostawać przez cały czas równą dawkę prądu, zdecydowanie iwększą niź w wypadku pracy bez 3D.
To nie oznacza, źe musi to być zasialacz, ale nie jest to wcale takie nieprawdopodobne.
Dlatego, źe obxciązona karta grafiki chce i musi dostawać przez cały czas równą dawkę prądu, zdecydowanie iwększą niź w wypadku pracy bez 3D.
To nie oznacza, źe musi to być zasialacz, ale nie jest to wcale takie nieprawdopodobne.
Dziękuję za szybką reakcję na początek wyłączyłem automatyczny rozruch....
Zastanawia mnie dlaczego zasilacz, skoro komputer jeźeli się nie gra potrafi pracować bez zakłóceń po 8 godzin ?
Zastanawia mnie dlaczego zasilacz, skoro komputer jeźeli się nie gra potrafi pracować bez zakłóceń po 8 godzin ?
Na początek wyłacz automatyczny rozruch:
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie – automatycznie uruchom ponownie – odptaszyć.
Pojawi się BSOD i jest szansa, źe będzie on zawierał bardziej konkretne informacje dotyczące symbolu ( numeru ) błedu i podejrzanego pliku.
Z grubsza mozna podejrzewać przegrzewającą się kartę lub zasilacz, który nie jest w stanie przez dłźszy czas podawać wystarczającego napięcia.
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie – automatycznie uruchom ponownie – odptaszyć.
Pojawi się BSOD i jest szansa, źe będzie on zawierał bardziej konkretne informacje dotyczące symbolu ( numeru ) błedu i podejrzanego pliku.
Z grubsza mozna podejrzewać przegrzewającą się kartę lub zasilacz, który nie jest w stanie przez dłźszy czas podawać wystarczającego napięcia.
Strona 1 / 1