Proszę POMOCY !

Witam Wszystkich !

Od dłuźszego czasu przeglądam niniejsze forum, aby rozwikłać mój problem, no i bez skutków dlatego zdecydowałem sie na wystawienie niniejszego tematu.

Pragnę zaznaczyć, źe wcześniej zasięgałem języka u róźnych "szpeców" od komputerów i bez skutków, no ale do rzeczy:

W czasie grania na róźnych gierkach (po godzinie, czasami po trzech godzinach) komputer samoczynnie się restartuje wyświetlając komunikat, który dodałem, jako załącznik.

Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi i nikt ze znajomych nie umie mi pomoc – prosze pomóźcie.

Krótko na temat sprzętu:
Procesor: Intel Pentium 4 2,8GHz/FSB:533MHz/Socket478
Napęd: Nagrywarka DVD–/+ R/RW GSA–4082B/LG
Dysk twardy: 80GB/7200RPM/ATA100WD
Płyta główna: GA–M533P/MATX/S478/VIA/3xPCI
/AGPx4/FSB533/GIGABYTE
Pamięć operacyjna: 256 MB DDR PC266
Karta graficzna: 128MB RADEON 9200 SE DDR TV–O/PALIT

System operacyjny Windows XP Profesjonal, zainstalowany Directx 9.0b, zainstalowane najnowsze sterowniki do ATI z 15.05.2004.

Podejrzewałem, źe przyczyną jest wadliwa karta grafiki, więc gość w serwisie wymienił mi paste pod radiatorem i dodatkowo dołoźyłem wentylator, zabiegni nie dały źadnego widocznego rezultatu.

Jeszcze raz uprzejmie proszę o pomoc, bądź ewentualne przekierowanie co mam uczynić.

Pozdrawiam Norbert

Odpowiedzi: 20

W takim razie przegrzewanie się elementów moźna na 99% wykluczyć z listy podejrzanych. Przychodzi mi jedynie na myśl to samo co Pawek napisał czyli pamięć. Jeśli masz taką moźliwość to wyjmij te swoje kości i obsadź płyte jakimiś innymi i/lub pokombinuj z róźnymi slotami, czasami kostki w 1 slocie nie działają, a w trzecim hulają.

PS Dlaczgo taki niski woltarz procesora? Na stronce Intela piszą źe ten procek powinien mieć 1,525V.
spiderko
Dodano
02.07.2004 11:56:42
qrcze kolejny wieczór miniony, reset z tym samym komunikatem, z utęsknieniem czekam na BSODa, moźe coś przez weekend wyświetli – nieźle trenuje moją cierpliowść.

Do Spiderko:
Nie potkręcałem karty graficznej.
Natomiast dane komputera wg Aida32 z czujnika:
Temperatury
Płyta główna: 32 C
Procesor: 45 C
Aux: 26 C

Wartość napięć
Napięcie rdzenia procesora 1,36 V
+2,5 V 2,50 V
+3,3 V 3,30 V
+5 V 5,05 V
+12 V 12,16 V
+5 V podczas wstrzym. Pracy 3,79 v

Pozdrawiam
corning
Dodano
02.07.2004 09:49:14
Za OT przepraszam, ale tak jakoś uwaźam, źe moge napisać:

matijas – przeproś chłoptasiu, boś nie dość źe głupi – na którą to przypadłość poradzić nic nie moźna, a w konsekwencji współczuć jeno zostaje – to jeszcze nieumiejący się zachowac, a na to lekarstwem jest regularne dupopranie z oglądem czy równo puchnie – którą to metodę Twoim Rodzicom zalecam do częstego stosowania.
Rebe
Dodano
01.07.2004 19:25:56
Lepiej nic nie radz :twisted:.
Te male badziewie n00bie(Matijas)to jest zworka, do czego ?

:arrow: Zworki słuźą do konfigurowania płyt głównych, IRQ na kartach rozszerzeń, a takźe ustawień dysków twardych i napędów CD–ROM.
^ LiSeK ^
Dodano
01.07.2004 19:13:48
no własnie nie wiem jak na to powiedziec ale niech zobaczy z tyłu na dysku jak nie ma to ja nie wiem co poradzic :lol:
matijas
Dodano
01.07.2004 18:31:40
Myśle źe matijas "trochę" przesadziłeś, lolem to moźna nazwać kogoś kto wypisuje jakieś porady o czymś o czym nie ma zielonego pojęcia, Rebe to zły adres. Pomyśl o tym co napisałeś i dowiedz się za co są odpowiedzialne te
...małe białe badziewie...
a potem jeszcze raz poczytaj co napisałeś.

Norbert napisz jakie masz temperatury na procesorze i czy ta k.graficzna się bardzo grzeje, czy podkręcałeś kiedyś swoją k.graficzną?
spiderko
Dodano
01.07.2004 17:40:03
loluu nie wnerwiaj mnie :evil: bo zaj*** to prawda tak jest z tym gównem nie wierz to sie nie odzywaj bo smierdzisz :twisted:
matijas
Dodano
01.07.2004 17:09:13
matijas:
heh restarty kompa... ja niedawno ten problem rozwiązałem i nie zadnymi sterownikami ani zadnymi opcjami poprostu na dysku twardym z tyłu jest takie małe białe badziewie jesli masz jeden dysk to to powinienies wyjąc. ja to miałem włozone i nie mogłem grac w wiele gier :wink: rozkrec kompa i zobacz na dysku czy nie masz włozone takiego czegos na ząbkach z tyłu, no i wogóle czy masz tylko jeden dysk :)

To by chyba trzeba uwiecznić. Szczególnie z uwagi na precyzję opisu. :lol:
Rebe
Dodano
01.07.2004 17:04:02
heh restarty kompa... ja niedawno ten problem rozwiązałem i nie zadnymi sterownikami ani zadnymi opcjami poprostu na dysku twardym z tyłu jest takie małe białe badziewie jesli masz jeden dysk to to powinienies wyjąc. ja to miałem włozone i nie mogłem grac w wiele gier :wink: rozkrec kompa i zobacz na dysku czy nie masz włozone takiego czegos na ząbkach z tyłu, no i wogóle czy masz tylko jeden dysk :)
matijas
Dodano
01.07.2004 15:36:39
Dziękuje bardzo...jutro mam nadzieję będę mógł przedstawić wyniki
corning
Dodano
01.07.2004 10:36:48
W opcjach 2001 kliknij changes i tam albo zaznacza demo looping – wtedy nie uruchamiaj testu,a demo, albo zaznacz looping w części benchmark do tego mozesz wpisac ilość powtórzeń testów – ustawiając tę wartość np. na 500 co da ok 3000 minut :)
W 2003 – w zakładce demo równieź jest loop do zaptaszenai.
Rebe
Dodano
01.07.2004 10:23:33
no to teraz strzelę banał, jak go (3D Marka) odpalić źeby cały czas chodził ?
corning
Dodano
01.07.2004 10:09:29
Odpal jakiego 3D Marka w pętli – to pozwoli pracować grafioce z pełnym obciązeniem – jest szansa, źe wywali się i tak zostanie.
Rebe
Dodano
01.07.2004 10:03:10
Zgodnie z sugestią wyłączyłem automatyczny rozruch...znowu w czasie granie po półtorej godzinie zrestartował komputer i ponownie wyświetlił ten sam komunikat ?!? dlaczego nie pojawił sie BSOD?

Niestety awaryjny komputer mam w domu, natomiast internet w pracy wobec tego moje reakcje na wszelkie sugestie, są opóźnione. Próbowałem na noc zostawić komputer z włączoną grą, aby go przetestować, tylko czy ma to sens skoro gra "stoi" w miejcu, czy w takim przypadku karta graficzna rónieź intensywniej pracuje, czy zailacz równieź pobiera większę napięcie?

Pozdrawiam
corning
Dodano
01.07.2004 09:41:52
Moźe i najszybciej, choć przypuszczam, źe w czasie trwania testu moźna i nowy komputer kupic. Tyle, źe ani jedno, ani drugie rozwiązanien ie odpowie na pytanie co system na BSOD–zie wypisze, a to jest kwestia zasadnicza.
Rebe
Dodano
30.06.2004 11:58:13
najszybciej będzie sprawdzić pamięc i juź przynajmniej jeden element wyeliminować. Najlepiej uzyj darmowego memtest86. www.memtest86.com
Hipcio
Dodano
30.06.2004 11:55:51
Zasilacz... I owszem... Ale nie wykluczałbym jednak pamięci RAM... No i zmieniłbym teź sterowniki do tego Radeona. Nawet, jak będzie potrzeba, to na jakieś starsze :idea:
Pawek
Dodano
30.06.2004 11:40:33
Dlaczego zasilacz ?
Dlatego, źe obxciązona karta grafiki chce i musi dostawać przez cały czas równą dawkę prądu, zdecydowanie iwększą niź w wypadku pracy bez 3D.
To nie oznacza, źe musi to być zasialacz, ale nie jest to wcale takie nieprawdopodobne.
Rebe
Dodano
30.06.2004 10:58:53
Dziękuję za szybką reakcję na początek wyłączyłem automatyczny rozruch....
Zastanawia mnie dlaczego zasilacz, skoro komputer jeźeli się nie gra potrafi pracować bez zakłóceń po 8 godzin ?
corning
Dodano
30.06.2004 10:46:33
Na początek wyłacz automatyczny rozruch:
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie – automatycznie uruchom ponownie – odptaszyć.
Pojawi się BSOD i jest szansa, źe będzie on zawierał bardziej konkretne informacje dotyczące symbolu ( numeru ) błedu i podejrzanego pliku.
Z grubsza mozna podejrzewać przegrzewającą się kartę lub zasilacz, który nie jest w stanie przez dłźszy czas podawać wystarczającego napięcia.
Rebe
Dodano
30.06.2004 10:08:20
corning
Dodano:
30.06.2004 09:55:11
Komentarzy:
20
Strona 1 / 1