prosze o pomoc
od ilu lat dziecko moze jeździc z przodu auta?? Potrzebuję tą informacje. Moze od wzrostu jakiegoś??
Odpowiedzi: 20
Seeker:
A jakie wyjście w sprawie poduszek w autku?
Kupić ...bez :idea:
Myślę, źe wystarczy nie sadzać dzieci na przednie siedzenie jak jest poduszka pasaźera.
Tiaaa , to moźe wogóle nie wychodzić z domu, nie mieć samochodów z poduszkami, zaszyć się gdzieś na pustyni (bo na głowę coś spaść moźe) , ale to teź nie , bo nikt nie da gwarancji źe się tam akurat próby atomowe nie odbywają, lub nie zaplanowano lądowania statku kosmicznego.
Zgadzam sie z Żółtym. Lepiej być ostroźnym bo zdrowie dziecka jest najwaźniejsze. Wychodzi na to źe jednak nie jest taki głupi ten kodeks :wink:
gusioo:Żółty:gusioo:Damianos:A nie pomysleliscie o tym źe nawet jak poducha jest wyłączona to moze buchnąć?? Nic co ludzkie nie jest doskonałe.
To wtedy skarźy sie producenta.
A co to pomoźe dziecku ??
Dziecku nic (niestety), ale zmusi producenta do ulepszenia konstrukcji.
No to ja dziękuję :) Chyba bym nie poszedł nawet do sądu, bo wina byłaby moja (pośrednio co prawda ale sumienie by mnie zjadło na kolację).
Żółty:gusioo:Damianos:A nie pomysleliscie o tym źe nawet jak poducha jest wyłączona to moze buchnąć?? Nic co ludzkie nie jest doskonałe.
Dziecku nic (niestety), ale zmusi producenta do ulepszenia konstrukcji.
gusioo:Damianos:A nie pomysleliscie o tym źe nawet jak poducha jest wyłączona to moze buchnąć?? Nic co ludzkie nie jest doskonałe.
Damianos:A nie pomysleliscie o tym źe nawet jak poducha jest wyłączona to moze buchnąć?? Nic co ludzkie nie jest doskonałe.
A nie pomysleliscie o tym źe nawet jak poducha jest wyłączona to moze buchnąć?? Nic co ludzkie nie jest doskonałe.
gusioo:Żółty:Jedynym w miarę pewnym źródłem wiedzy w tej materii to będzie, jak sądzę, telefon na 997.
Łe czesto sie dodzwonić nie idzie – dyźurny śpi :P
Sa inne sposoby.Mianowicie jechac tak zeby panowie zlapali i wtedy trza sie ich zapytac.:mrgreen:
Żółty:(...)Jak trafiłeś gdzieś na oficjalną informację, źe moźna przewozić dziecko na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy z wyłączoną (poprzez przekręcenie kluczyka) poduchą to poprosiłbym o linka.
E nie trafiłem, ale przecieź jak jest wyłączona to nie "wybuchnie" .
Cóź ... dura lex, sed lex ;)
Żółty:Jedynym w miarę pewnym źródłem wiedzy w tej materii to będzie, jak sądzę, telefon na 997.
Łe czesto sie dodzwonić nie idzie – dyźurny śpi :P
gusioo:....
No cóź, na zdjęciu fajnie to wygląda. Przeszukałem zasoby internetu i nie natknąłem się na inną oficjalną wykładnię prawa. Jedyne co znalazłem, to informacja, źe moźna pojechać do ASO –> oni mogą wyłączyć poduszkę i poprzeć to stosownym kwitem. Jednakoź, nie jest to informacja całkowicie pewna, bo równieź nie poparta oficjalnym teksem (takie coś w stylu ktoś, coś, gdzieś słyszał). Jak trafiłeś gdzieś na oficjalną informację, źe moźna przewozić dziecko na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy z wyłączoną (poprzez przekręcenie kluczyka) poduchą to poprosiłbym o linka.
Jedynym w miarę pewnym źródłem wiedzy w tej materii to będzie, jak sądzę, telefon na 997.
Żółty:gusioo:Żółty – przecieź widać gdy poduszka jest odłączona. Z boku deski rozdzielczej jest miejsce gdzie sie wyłącza kluczykiem tą poduszkę i jednoznacznie moźna stwierdzić, źe poduszka jest odłączona.
Czy raczej moźna stwierdzić, źe kluczyk jest w pozycji "wyłączona" ?? :wink:
Żółty:A moim zdaniem, w tym przypadku, jest to znaczne uproszczenie bo nie zostawia miejsca na wątpliwości...
No nie wiem.
gusioo:Żółty – przecieź widać gdy poduszka jest odłączona. Z boku deski rozdzielczej jest miejsce gdzie sie wyłącza kluczykiem tą poduszkę i jednoznacznie moźna stwierdzić, źe poduszka jest odłączona.
Czy raczej moźna stwierdzić, źe kluczyk jest w pozycji "wyłączona" ?? :wink:
gusioo:
A jeśli kodeks drogowy czegoś takiego nie uwzględnia to tylko dowód, źe Polskie prawo (drogowe) jest do .... ;)
A moim zdaniem, w tym przypadku, jest to znaczne uproszczenie bo nie zostawia miejsca na wątpliwości...
Żółty – przecieź widać gdy poduszka jest odłączona. Z boku deski rozdzielczej jest miejsce gdzie sie wyłącza kluczykiem tą poduszkę i jednoznacznie moźna stwierdzić, źe poduszka jest odłączona.
A jeśli kodeks drogowy czegoś takiego nie uwzględnia to tylko dowód, źe Polskie prawo (drogowe) jest do .... ;)
theboss78:Żółty:gusioo:Żółty:Nie wolno przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy na przednim fotelu gdy samochód wyposaźony jest w poduszkę bezpieczeństwa.
A jak poduszkę moźna odłączyć ? A są takie moźliwości.
IMO nie moźna. Takie odłączenie jest nie do stwierdzenia przez Policję podczas kontroli. Wydział komunikacji (lub inny uprawniony urząd) musiałby wydać zaświadczenie, źe poduszka została odłączona lub jest niesprawna.
Zastanawiam się na sensem takiego działania i jakoś nie mogę znaleźć racjonalnego wytłumaczenia dla odłączenia poduszki ...
Mozna mozna.Sa auta w ktorych mozna wylaczyc poduszke pasazera.
To nic, ale prawo stanowi jasno: jest poduszka pasaźera (nie jest waźne czy jest ona sprawna czy odłączona czy wywalona) –> nie moźna dziecka wieźć tyłem do kierunku jazdy. Takie jest moje zdanie.
a moze ktoś wie
Żółty:gusioo:Żółty:Nie wolno przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy na przednim fotelu gdy samochód wyposaźony jest w poduszkę bezpieczeństwa.
IMO nie moźna. Takie odłączenie jest nie do stwierdzenia przez Policję podczas kontroli. Wydział komunikacji (lub inny uprawniony urząd) musiałby wydać zaświadczenie, źe poduszka została odłączona lub jest niesprawna.
Zastanawiam się na sensem takiego działania i jakoś nie mogę znaleźć racjonalnego wytłumaczenia dla odłączenia poduszki ...
Mozna mozna.Sa auta w ktorych mozna wylaczyc poduszke pasazera.
http://www.kodeksdrogowy.com.pl
Moze tutaj cos znajdziesz???
Moze tutaj cos znajdziesz???
gusioo:Żółty:Nie wolno przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy na przednim fotelu gdy samochód wyposaźony jest w poduszkę bezpieczeństwa.
Żółty:Nie wolno przewozić dzieci tyłem do kierunku jazdy na przednim fotelu gdy samochód wyposaźony jest w poduszkę bezpieczeństwa.