proszę o pomoc

Mam od mniej więcej trzech tygodni problem z okresowym "zawieszaniem" komputera na chwilę po czym obraz na chwilę znika i ponownie mozna pracować .Co jakiś czas natomiast restartuje się i pojawia sie komunikat o powaznym błędzie .czy ktos moźe mi napisać od czego zacząć rozwiazywanie problemów ?

Odpowiedzi: 7

Mozesz wrocic do starego, co zreszta nawet przewiduje menedzer urzadzen, ale przy grafice najrozsadniejszym rozwiazaniem jest usuniecie "starych" sterownikow przed instalacja "nowych". Taka kolejnosc postepowania uniemozliwia powrot do starych poprzez jedno klikniecie. Musialabys znowu usuwac "nowe" przed powrotem do "starych".
EL NINO
Dodano
28.11.2005 21:27:15
witam ponownie,lista błędów jest dość długa ale powtarza się problem ze sterownikiem karty graficznej –wlaśnie ściagam ze strony producenta i mam oczywiscie pytanie –poprzednim razem gdy ściągnęłam sterownik niejako automatycznie po sciagnieciu pytał mnie o aktualizację–czy stary sterownik mam usunać przed tą aktualizacją czy potem?
a jesli to nie pomoźe to czy mogę potem wrócić do starego sterownika? dzięki za odpowiedź
samantha
Dodano
28.11.2005 20:47:29
Z Uruchom –> eventvwr.msc i sprawdz dokladnie bledy o ile zostaly w logach zapisane. Bledy oznaczone sa na czerwono – dwuklik, pokazana zostaje informacja o tym co i przez co sie sypie.
EL NINO
Dodano
25.11.2005 23:07:26
Próbuje ściagnąć sterownik co trwa juz dosć długo ale co chwilę mi sie wyłącza obraz–co charakterystyczne gdy kliknę na minimalizuj– obraz na chwilę znika i po chwili juz dalej działa niestety dzieje sie tak coraz czesciej–czy to moźe być kwestia strownika ?
samantha
Dodano
25.11.2005 22:15:19
W zasadzie mozna by sie bylo nawet przyczepic do tego sterownika ktory sciagnelas.
Na stronie Nvidii podasz o jaka karte Ci chodzi, dla jakiego systemu, a w odpowiedzi dostaniesz driver. Sciagnij i uaktualnij.
http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp

P.S. Przed instalacja nowych sterownikow, usun te ktore masz. To postepowanie wg Nvidii –> http://www.nvidia.com/object/IO_13955.html
Mozna rowniez do tego uzyc programu Driver Cleaner.
EL NINO
Dodano
25.11.2005 20:22:47
Dzięki bardzo za odpowiedź.Zastosowałam sie do wskazówek i czekam co bedzie dalej.Co do drugiej części pytania–nie wiąźę komunikatu o błędzie z źadnym szczególnym zdarzeniem ,nic nowego nie instalowałam,niestety moje dzieciaki ciagle grają w jakies gry internetowe i nie tylko i komputer chyba tego nie wytrzymuje..W pewnym momencie pojawiła sie teź informacja o koniecznosci aktualizacji sterownika karty graficznej ale nie wiem jaki będzie najlepszy bo ściągnęłam ze strony producenta sterownik ale nic to nie dało–moja karta to NVIDIA GeeForce FX5200–moźe ktos wie jaki sterownik do niej będzie najlepszy ?dzięki :lol:
samantha
Dodano
25.11.2005 19:33:57
Chyba explorer.exe wyzional ducha. Podmien go na nowiutkiego z plyty XP –> http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728 faq nr 14 chyba.

Komunikat o "powaznym bledzie" kiedy zaczal sie pojawiac ? Po dodaniu jakiegos urzadzenia ? Po wymianie sterownikow ? Po podkreceniu CPU ? ...
EL NINO
Dodano
23.11.2005 22:45:04
samantha
Dodano:
23.11.2005 22:17:55
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1