Propozycja dotycząca serwisu Centrum XP
Przeglądając posty na tym forum dochodzę do wniosku, źe w serwisie zachodzi ogromne marnotrastwo wiedzy, a zarazem powstaje niepotrzebne podraźnienie u osób mających fachową wiedzę (duźy szacunek za chęci i czas poświęcony na pomoc nam wszystkim). Chodzi mianowicie o problemy powtarzające się bezustannie: np pytanie, które sam ostatnio zadaję, nie mogąc zrozumieć problemu do końca: "jak sprawić by obraz partycji tworzony w ghost 8.0 był dzielony na pliki o wilkości płyt CD?" Moim skromnym zdaniem serwis powinien wziąść przykład z innych czołowych stron obracających się w trochę innej tematyce: WWW.DIVX.PL WWW.CDRinfo.PL
Proponuję stworzyć dział artykułów, szczegółowo opisujących postępowanie w sytuacjach, które pojawiają się bez przerwy. Chodzi mi o taką rozszerzoną wersję przyklejonych wątków w róźnych działach forum.
Wiem, źe padnie natychmiastuwaga o "istnieniu szukaczki forumowej", ale myślę sobie, źe tak jak w moim przypadku nie zawsze łatwo jest znaleść odpowiedź jednoznaczną, wyczerpującą, po za tym Wam teź nie chce się pisać tego samego bez przerwy i wkurzacie się przy kolejnym temacie o tym samym: sprawdź loga, jak uźywać ghosta, jakie firewalle, jakie darmowe antywirusy, problemy strowników itp itd
Proszę zastanówcie sie chociaź nad moją propozycją, bo akurat ja osobiście zawsze z tego typu podpowiedzi korzystam. Pytanie tylko, czy serwis będzie chciał wyjść trochę poza tematykę samego windowsa xp?
Proponuję stworzyć dział artykułów, szczegółowo opisujących postępowanie w sytuacjach, które pojawiają się bez przerwy. Chodzi mi o taką rozszerzoną wersję przyklejonych wątków w róźnych działach forum.
Wiem, źe padnie natychmiastuwaga o "istnieniu szukaczki forumowej", ale myślę sobie, źe tak jak w moim przypadku nie zawsze łatwo jest znaleść odpowiedź jednoznaczną, wyczerpującą, po za tym Wam teź nie chce się pisać tego samego bez przerwy i wkurzacie się przy kolejnym temacie o tym samym: sprawdź loga, jak uźywać ghosta, jakie firewalle, jakie darmowe antywirusy, problemy strowników itp itd
Proszę zastanówcie sie chociaź nad moją propozycją, bo akurat ja osobiście zawsze z tego typu podpowiedzi korzystam. Pytanie tylko, czy serwis będzie chciał wyjść trochę poza tematykę samego windowsa xp?
Odpowiedzi: 5
Na prawde Rebe sceptycznie podchodzisz do tych rzeczy... :wink: ...i w sumie nie dziwie Ci sie. przestalem wierzyc ze "jak sie ludzie zbiora wszyscy razem to da sie cos zrobic". zawsze bedziemy tylko ludzmi... Ale wracajac do tematu to moze jednak by sprobowac. zalozyc jakis topic albo pisac w tym. Moze sa ludzie z wiedzą ktorzy znalezli by chwile czasu zeby cos naskrobac. Mysle ze znalezliby sie tacy nazwijmy to pasjonaci...Rebe:
Natomiast propozycja FlaQs–a wydaje isę być sensowna. Tyle, źe najpierw trzeba by znaleźć "frajerów" , ktorzy napiszą , a potem kolejnych, którzy to "przerobią" na formę strawna dla ogółu. Obie opcje cięźkie do pozyskania.
Jesli ten dzial "porady gdzies jeszcze jest to moze by tamte topici przerobic.
theboss78:Byl kiedys taki dzial "porady" gdzie byly rozne , rozniste rozwiazania problemow zwiazanych z xp.
Jednak byly jakies nie dociagniecia i dzialu nie ma.
Nie będę się wgłębiał dlaczego, ale – w mojej ocenie – śłusznie, źe se poszedł z takim obliczem jak miał.
Zaś co do głownej kwestii.
By napisac poradę, taką co ręce i nogi ma, trzeba czasu więcej niź ciut poświęcić. Do tego samo zdanie się na własne doświadczenia i własną pamieć to mało.
Trzeba okiem tu i ówdzie rzucić, dobrać "obrazki" i linki,a to wymaga nakładu pracy. To zaś element, który np. mi jest obcy.
Natomiast propozycja FlaQs–a wydaje isę być sensowna. Tyle, źe najpierw trzeba by znaleźć "frajerów" , ktorzy napiszą , a potem kolejnych, którzy to "przerobią" na formę strawna dla ogółu. Obie opcje cięźkie do pozyskania.
Na koniec zaś – mój sceptycyzm wynika w znacznej części z obserwacji. Prześledźcie, proszę, chronologię na przykładzie postów typu autoexec.nt, które pojawiły się popowstaniu tematu przyklejonego – takie przypadki moźna mnoźyć.
Userowi z reguły łatwiej napisać nowy post niź wysilić się na szukanie. O tym, by do googli zajrzeć juź nie ma co wspominać.
Jedyną zaletą(?) postulowanego rozwiązania byłoby to, źe zamiat oólnego "szukaj" , byłoby odeśłanie do szukaj w linku – mnie to na jedno wychodzi, ale ja malkontentem zawsze byłem.
Byl kiedys taki dzial "porady" gdzie byly rozne , rozniste rozwiazania problemow zwiazanych z xp.
pomysl jest dobry myśle... ale wlasnie ta strona jest poswiecona xp'kowi... moze Kubie zechce sie zrobic jakas nowa strone... doswiadczeni userzy mogliby pisac artykuly i dawac je do lustracji (ewentualnych poprawek) do tych juz bardzo doswiadczonych postaci na forum... (EL czy Rebe – to nie ma byc wazelina :!: ) co wy na to :?:
Strona 1 / 1