Projekt
A więc tak, po wizycie w garaźu znalazłem pewną rzecz, mianowicie 'dmuchawe'
Ma wysokość 20cm ale to nie jest waźne.
Na tablicze informacyjne istnieje napis źe pracuje z napieciem 12 V (takim co wytwarza akumulator samochodowy). Ciąg powietrza jest według mnie bardzo duźy (np. coś w stylu powietrza które wylatuje przy ostrym graniu z subufera).
Miałem od Sapphire kabel do zasilania karty. Rozciołem go jak poniźej
i podłaczyłem 12V(czerwony kabel) no i mase (czarny).
Work. Chce zrobic tak źeby powietrze wlatywało z góry, czyli musze rozciąc troche obudowe. Efekt końcowy – coś w tym stylu
I teraz z punktu widzenia technicznego – czy to jest bezpieczne? i dobre na dłuźszą mete? hałas na 12V jest z 22–25 dB wiec myślałem o tym źeby podłaczyć pod 5V ale cały komp w jednej chwili zgasł. Dalej juź nie kombinowałem z innym napieciem. Jeszcze zastanawiam się czy by nie zrobić w zaślepce od cd–romu włacznika (źeby wyłączać jak film bym ogładał).
Czekam na opinie/rady, z góry thx!
P.S. Sory, za jakośc zdjęć, robiene komórką
Odpowiedzi: 2
Nie ma nawet co marzyć o uruchomieniu tego na 5v.
Poza tym wielkie i głośne,lepiej dać zwykły wiatrak.
1. Ciepłe powietrze zmierza ku górze, dmuchawa na dole dałaby lepszą cyrkulacje powietrza.
2. Ta dmuchawa chyba jest bardzo głośna – moim zdaniem chłodzenie wnętrza obudowy nie moźe być głośniejsze od chłodzenia CPU i GPU, ale to tylko moja osobista zasada.
Zasilacz odciął zasilanie z powodu przeciąźenia, prawdopodobnie dmuchawa potrzebuje większego napięcia do startu. Mozesz zrobić 3–pozycyjny włącznik dmuchawy OFF–12V–5V, wtedy start nastąpi na 12V a dalsza praca będzie kontynuowana na zasilaniu 5V. Pytanie tylko czy nie wystarczyłby zwykły wiatrak 12cm podłaczony na 7V (np. na dolnej części front panelu)