program do stworzenia własnej płyty instalacyjnej
Witam poszukuję programu najlepiej w języku ojczystym którym mógłbym stworzyć własną płytkę instalacyjną systemu Windows XP Home Edition.Mam tu na myśli wyrzucenie takich składników z systemu jak np.Messenger , Explorer 7 , Outlock , Service Pack 2 , Windows Media Player 9 i jeszcze kilka innych a dodanie nato miejsce Mozzilla Firefox 3.0 , Thunderbird , Service Pack 3 , Windows Media Player 11 itd.będę wdzięczny za konkretne instrukcje codo oprogramowania jakim to zrobić i jak o ile się da coś takiego zrobić.Liczę na wasze odpowiedzi abym wiedział naczym stoję czy się da czy poprostu odpuścić sobie coś takiego.
Odpowiedzi: 1
Standardowo do usuwania programów z płyty instalacyjnej windows XP używa się programu nLite, i idzie to szybko i zgrabnie.
Co do dodania na miejsce IE np. Firefoxa to sprawa wygląda już trochę gorzej, bo poza dorzuceniem instalki do płyty ciężko jest zintegrować go bardziej z systemem - mam tu na mysli takie coś żeby zaraz po instalacji systemu Firefox byłby już zainstalowany. Wprawdzie nie robiłem tego nigdy ale wydaje mi się możliwe ręczne zmodyfikowanie plików na dysku instalacyjnym windowsa, ale wymagało by to naprawdę mrówczej pracy. Tak czy inaczej jeżeli rozbudziłem twoją ciekawość to przyjrzyj się naa początek plikowi TXTSETUP.SIF w katalogu i386 na płycie instalacyjnej windows, a aby ustalić jakie pliki i klucze rejestru musisz dorzucić do systemu możesz zainstalować w świeżym systemie np. Firefoxa pod kontrolą programu takiego jak np. InstallWatch.
W każdym razie jeżeli chodzi ci o zrobienie tego na szybko to raczej nie sądzę żeby dało się to zrobić...
Strona 1 / 1