Program do podkręcania procesora
Chciałbym podkręcic swijego Durona Spetfire, ale mam pewien problem z tym. Po pierwsz mnoźnik jest zablokowany a jeśli cos spieprze przy jego łączenuiu kompa przez nastepny rok ni dotke (puki na nowego proca nie uzbieram) w biosie mogę bawić się jedynie magistarlą. Aktualnie mam płyte głowną K7S5A v.1.0. Słyszałem ze nie jest dobra do podkręcania, ale chciałęm z mojego 900 zrobić chociaź 1100, poniewaź mam bardzo wydajmy wiatraczek. Po maksymalny obciaźaniu procesora przez program Prime95 temperatura nie wzrosta a jedynie obroty wentylatora wzrosy z 1700 na 1890 obr/min. Maksymale odroty tego wentylatoka to 3000, wiec uwaźam źe po podkręcaeniu powinien wytrzymać. Niestety chciałem podkręcić sobie procesor w BIOS'ie, ale mam tylko 4 opcje do wyboru: 100MHz/100Mhz (aktylanie) 100MHz/133MHz, 133MHz/133MHz, i 133MHz/100MHz. JHak widać róźnice liczące aź 33 MHz to nie jest mało a mogego proca wraz z płutą główną moz edoprowadzić do obłędu!! Z pod Windowsa próbowałem programem SpeedFan który bezbłędnie wyczytuje moją płutę głowną. Chciałem zmienić zegat ze 100 na 103MHz, ale przy kaźdej takiej próbie komputer się zwiesza bezpowrotnie juź po naciśnięciu przycisku Set Clock. Nie wiem czemu tak się dzieje i dla tego szukam innego programu który mógby mi trochę pomóc. Zmaina BIOS'u raczej w grę nie wchodzi bo u mnie na Wsi koło torunia często bez sensu wyłączaja prąd tacałemu osiedlu a zasilacza UPS nie mam. W przypadku uszkodzenia płyty taj jak w przypaku procesora ROK czekania na jakakolwiek kasę... Jeśli ktoś z was zna taki program do podkręcania procesora z poziomu windowsa to proszę o napisanie. A wiźe wiecei czemu nie mogę podkręcać procesora z SpeedFana?, lub co mogę zrobic aby w biosie mieć więcej opcji podkręcenia? Aktuanie mój DURON chodzi na mnoźniku 9x na 100MHz szyny FSB, a po podkręceniu na 133 MHz wiadomo ile wychodzi z mnozenia: prawie 1200MHz!! Obawiam się źe cos moźe nie wytrzymać tak nagego podręcenia i si spalić. Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziekuje za wszelkiego rodzaju sugeste!
Odpowiedzi: 3
A jakie jest prawdopodobieństo źe mi się prcesor spali? Jakby sie okazało źe po poączeniu mostka L1 coś sie zniszczy? Jdyby zaistniała tak sytuacja to kompa prze rok do uzytku nie doprowadze!!! No bez głownej bedzie ciezko... :cry: Ale dzieki za podpowiedz.. Szkoda ze nie da sie programowo...
1. Mnoźnik odblokowuje się ...ołówkiem łacząc mostki – jest o tym w sieci na kopy, a pewnie najprościej na tweaku popatrzeć.
2. Bios do tej płyty dla celów OC naleźy instalować w wersji nieoficjalnej – podawałem stronę z takimi – wpisz nazwę płyty w szukarce forum i mnie podaj jako autora – coś powinieneś znaleźć.
2. Bios do tej płyty dla celów OC naleźy instalować w wersji nieoficjalnej – podawałem stronę z takimi – wpisz nazwę płyty w szukarce forum i mnie podaj jako autora – coś powinieneś znaleźć.
Strona 1 / 1