procesy
hej jestem tu nowa ale kiedys wchodzilam i korzystlalam z porad z tego formu (ale widze ze baaardzoo sie tu zmienilo)
no i nie wiem za bardzo jeszcze jak to dziala tutaj bo przeszukiwalam juz tematy na forum i do kazdego jest tylko jedna odpowiedz... czemu/?
wlasciwie to ja tez mam problem... chodzi o procesy... chcialam sie zapytac co musze wylaczyc w uslugach (bo to chyba tak sie wylacza procesy zatrzymujac usluge czy tam wylaczajac ja tak?) zeby dzialajace procesy zostaly tylko takie jakie sa w systemie awaryjny no i plus te ktore mam w uruchom-> msconfig bo z tym to sobie poradzic umiem tylko nie wiem ktore uslugi moge wylaczyc a ktore nie i ktore nalezy wylaczyc bo sa zbedne a zajmuja tylko procesor itp oitd.. jezeli ktos mowglby pomoc bede bardzo wdzieczna.,..
i jeszcze jedna sprawa mianowiscie jakies 2 miesiace temu robilam formata wszysciutkich dyskow... komp byl czysty tylko antyvirus taki sobie byl bo tylko avast no i cos sie porobilo od wczoraj komp sie tak muli ze masakra porobilam juz skana ad awarem hjiackiem ccleanerem microsoft antyspywarem mksem online no i zainstalowalam kasperskiego i nim tez przeskanowalam system znalazal jakies wirusy to oczywiscie usun i jest troszke lepiej ale to i tak nie jest to co powinno... wiec myslalam zeby wylaczyc te uslugi skoro zuzycie procesora jest duze bo waha sie miedzy 60-40% czasami spada a czasami jest 100% io wtedy nic nie da sie wlaczyc komp musi troche pomyslec i dopiero wtedy cos mozna zrobic no i tymbardziej ze juz zadnych wirusow nie znajduje ani w trybie awaryjnym ani normalnym... komp jest pod win xp ma ponad 700mb RAMu no i przede wszytskim 2 miesiace temu byl format...wiec nie mam pojecia o co chodzi i tez jakby ktos mogl zaproponowac co to moze byc i co z tym zrobic...czy to jakis wirus siedzi dalej i zaden antywirus go nie wykrywa - to pytanie jak go usunac...?? czy takie wyskoie czasami zuzycie procesora jest przez procesy dzialajace?? (bo przyznam ze bylo ich duzo ale jakies jakims cudem udalo mi sie wylaczyc no ale i tak jeszcze ich troche zostalo a chcialabym zeby byly tylko te ktore sa faktycznie potrzebne) ehh bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc... bo chwilami to mam ochote ten komputer przez okno wyrzucic...
pozdrawiam.
Odpowiedzi: 2
zobacz w menedżerze zadań jakie procesy zżerają ci zasoby procesora
Msconfig>a kto ma wiedzieć jakie -daj jakiś zrzut albo napisz jakie masz usługi
-
Megiś 84 po szukaj wyświetla ci się jedna odpowiedż niżej pod nią masz ;<br>wyświetl cały wątek i z tego korzystaj,a co do reszty to tak jak napisał ford_mondeo skoro wszystko skanowałaś i nic nie ma to sprawdż jaki to proces-y zabirera tyle ramu lub mocy procka.<br>
-
jak o jakie procesy?? alt+del+ctrl o te procesy. tak zeby bylo tyle ile jak wlaczam tryb awaryjny zadnych innych ktore uruchamiaja sie przy normlanym wlaczeniu windowsa (no oprocz kasperskiego i neo bo to mam zaznaczone w msconfigu i to ma ise uruchamiac...) a o uslugi to chodzi mi ogolnie moze ktos wie co jest potrzebne do poprawnego dzialania windowsa a co nie co mozna wylaczyc zeby nie zzeralo pamieci... o msconfiga nic nie pislalam mowilam ze wiem co i jak z nim... tylko te uslugi... wiuem ze kiedys w necie znalazlam taka stronke ktore uslugi sa niepotrzbne i mozna je spokojnie wylaczyc...ale nie moge jej juz znalezc...
-
Menedżer zadań ,potrafisz uruchomić,jak tak to zobaczw nim procesy które pochłaniają najwięcej <br>mocy procka i ramu ,tam zobaczyszco za proces pożera "moc"<br><br><br>poczytaj :http://portal.centrumxp.pl/search/SearchResults.aspx?q=odchudzanie+windows&s=3<br>
-
<P>no umiem uruchomic a np iexplore.exe prawie 35K drugi raz jest iexplore.exe prawie 23 K trzeci raz tez to samo i prawie 24K, msiexec.exe 22K (co to w oogle za proces) alg.exe tez nie wiem co osd.exe csrss.exe tez nie wiem co czy potrzebne i jak to wylaczyc jak niepotrzebne....a co z svchost.exe tych procesow jest uruchomionych 6 razy to samo i z roznym wykorzystaniem pamieci po co tyle?? i co z tym zrobic...?? aha to sa procesy wszytskich uzytkownioow...no i teraz jak powylaczac te procesy na stale a nie ze za kazdym razem jak wlaczam kompa to musze uruchamiac menedzer zadan i za kazdym razie wylaczac procesy bo za duzo uzywaja...</P> <P> </P>
-
svchost .exe czy svhost.exe jeśli to pierwsze to może ich być kilka drugi to brud.<br>Prawym przyciskiem na na dole okna ,menadżer urządzen ,procesy zobacz co zużywa tyle mocy przy normalnym uruchomieniu komputera np<br>ie.exe ,nazwa użytkownika ,użycie cpu ,użycie ram <br>jęśli nic nie jest włączone co obciąża to nna samym dole proces bezczynności powinien być 99-98%<br>użyvie ram w sumie ok 30% posiadanej .<br>
o usługach i innych rzeczach możesz poczytać <a href="http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723&st=0" target="_blank" title="http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723&st=0">http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=7723&st=0</a><br><br>ale uważaj jakie usługi chcesz wyłączyć,bo możesz dobrze namieszać w systemie<br>i dopiero będziesz miał problemy<br>