procesor
hej all mam pyatnie do tych co sie znaja jaka jest roznica miedzy procesorem Athlon XP 2400+ Processor (2.0GHz, 384KB, 266MHz, Socket A) ktory ma niby 2,0ghz a procesorem AMD Sempron 2600+ BOX
Socket A, magistrala 333 MHz, taktowanie 1833 MHz (mnoźnik 11.5), jądro Thoroughbred, technologia 0.13 mikrona, cache 128kb L1 / 256kb L2 ktory ma tylko 1,8 ghz czy to znaczy ze ten 1 jest lepszy ?? jesli mogłbym prosić o wyjśnienie z góy dzieki
Socket A, magistrala 333 MHz, taktowanie 1833 MHz (mnoźnik 11.5), jądro Thoroughbred, technologia 0.13 mikrona, cache 128kb L1 / 256kb L2 ktory ma tylko 1,8 ghz czy to znaczy ze ten 1 jest lepszy ?? jesli mogłbym prosić o wyjśnienie z góy dzieki
Odpowiedzi: 10
FlaQs:
zanim zaczniesz krytykowac Ukey'a zapoznaj sie z tym topikiem
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26599
potem spojrz na jego podpis i zobacz jaka ma plyte glowna. jak przeczytasz topik to sie zorientujesz ze on nie da rady inaczej ustawic tego procka. no offence
no dobra, ale to nie zmienia faktu, ze troche Ukey troche zle wybral procka do swojej plytki bo nie jest w pelni wykorzystywany i moglby jeszcze rozwinac skrzydla. no ale jak mowia "twoja kasa, twój wybór"
zanim zaczniesz krytykowac Ukey'a zapoznaj sie z tym topikiemLucky:
Ukey:
i FSB dalem an 102 (tak bedzie bezpieczniej).
szczerze ? to jest najgorsze ustawienie jakie moze być, zamykasz droge do zwiekszenia wydajnosci ramu.
Zasada jest taka lepsze wieksza szyna i mniejszy mnoznik niz na odwrót. jak masz bartona, to 166–200 powinny byc stabilne, i jak mowilem niktore plyty maja tak ze sie zmienia tylko FSB.
Komputer z athlonem 2500+@3200+ z mnoznikiem 12,5 (FSB = 183mhz) jest o wiele bardziej wydajny niz tak samo podkrecony procek z 18 mnoznik i FSB = 122.
Tak btw. to po co gadasz o mnozniku Ukey skoro gosciu ma zablokowany ?
:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26599
potem spojrz na jego podpis i zobacz jaka ma plyte glowna. jak przeczytasz topik to sie zorientujesz ze on nie da rady inaczej ustawic tego procka. no offence
a co do tematu to IMO sempron to jest nic innego jak zwykly athlon xp puszczony na wyzszym FSB z nizszym mnoznikiem i ze zmienionymi oznaczeniami. na przyklad Sempron 2400 ma taktowanie 1.66GHz i FSB 166 przy mnozniku 10x . taka sama czestotliwosc ma Athlon XP 2000 (1.66GHz) przy FSB 133 i mnozniku 12.5x. Przypominam ze te procki maja to samo jadro. co do wydajnosci to gdyby porownac te dwa procki to Sempron pewnie lepiej by wypadl ze wzgledu na wyzsze FSB co niesie za soba wydajnosc pamieci.
Ukey:
i FSB dalem an 102 (tak bedzie bezpieczniej).
szczerze ? to jest najgorsze ustawienie jakie moze być, zamykasz droge do zwiekszenia wydajnosci ramu.
Zasada jest taka lepsze wieksza szyna i mniejszy mnoznik niz na odwrót. jak masz bartona, to 166–200 powinny byc stabilne, i jak mowilem niktore plyty maja tak ze sie zmienia tylko FSB.
Komputer z athlonem 2500+@3200+ z mnoznikiem 12,5 (FSB = 183mhz) jest o wiele bardziej wydajny niz tak samo podkrecony procek z 18 mnoznik i FSB = 122.
Tak btw. to po co gadasz o mnozniku Ukey skoro gosciu ma zablokowany ?
Nie koniecznie FSB jest tak ja Mowisz. Na starym kablu zasilajacym na 110 mi sie wylanczal a po zmianie kabla dzialal spokojnie na 115 (2500+M). Mimo wszystko wylalem nie ryzykowac wiec zmienilem mnoznik na 18 (max na mojej MOBO) i FSB dalem an 102 (tak bedzie bezpieczniej).
zablokowany mnoznik w bartonie ? no i w takich wypadkach przydaje sie mainboard na ktorym wiele ludzi oszczędza (te MOBO ktore mam najwiekszy shit jaki jest, no ale ja tego nie skladałem). oprocz mnoznika jest takze szyna. gdy podkrecamy szyne podkrecamy jednoczesnie ramy i ogolna wydajnosc kompa. sprawa jest taka ze mozemy uszkodzic sobie karte i dysk, ale to jak juz bedziemy wyciskac 7 poty. musisz poszukac na plycie glownej(dobrze by bylo gdybys podał nazwe) zmiane FBS. na wielu plytach jak zmieniasz FBS to jednoczesnie zwieksza sie czestotliwosc kart np. 170/35. jest pewna granica po ktorej moze ci sie komp nie wlaczyc, wtedy lepiej juz dac spokuj i zostawic na jakis ustawieniach gdzie dobrze pracuje.
P.S napisz co masz za kompa(ramy, mobo, karte graf, procek
P.S napisz co masz za kompa(ramy, mobo, karte graf, procek
ja mam niestety zablokowany mnoznik :roll: ratuje mnie tylko drutmod ?
;oooo wydajeniesze od Sempronow sa Athlony (Barton) gdyz róznia się pamiecia podręczną L2 Sem = 256kb Tylko bartony (t–birdy nie) = 512kb. no i jesli masz zamiar moze kupic to moglbys poszukac takiego z odblokowanym mnoznikem, bo bartony sa idealne na podkrecanie o ile byly wyprodukowane sprzed (lipca)sierpnia 2003. tylko ze roznica w cenach jest, mimo ze Bartonow juz w produkcji nie ma to moga nawet kosztowac 400 zl, w porownaniu taki Sempron 2500+ z plytka Abita NF7 da sie podkrecic bagatela nawet wiecej niz 2300mhz (z dobrym coolerem).
jesli chcesz w wiekszosci do gier to Barton, jesli nie, to Sempron. tak btw to sempron jest konkuretnem celerona D i ten celeron jest ciutke lepszy, ale i tak radze jak cos wybrac Semprona,
jesli chcesz w wiekszosci do gier to Barton, jesli nie, to Sempron. tak btw to sempron jest konkuretnem celerona D i ten celeron jest ciutke lepszy, ale i tak radze jak cos wybrac Semprona,
Nie do konca prawda ze semprony maja o polowe mnie cache wlasnie wpadłem na jeden wyjatek Sempron 3000+
:arrow: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15588
Moim zdaniem AMD wzielo sie za overclockerow bo dawny barton 2500+ ma 512+128 cache a teraz Semprony 3000+ maja taka sama ilosc cache co >2500+ barton 8) Tylko troche o tym zaczeli myslec, ale lepiej to dla nas :wink: Ja jestem szczesliwym posiadaczem bartona 2500+ :wink:
:arrow: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15588
Moim zdaniem AMD wzielo sie za overclockerow bo dawny barton 2500+ ma 512+128 cache a teraz Semprony 3000+ maja taka sama ilosc cache co >2500+ barton 8) Tylko troche o tym zaczeli myslec, ale lepiej to dla nas :wink: Ja jestem szczesliwym posiadaczem bartona 2500+ :wink:
Activity_:
czy to znaczy ze kupujac starszy 2400 bedzie on lepszy od nowych sempronow 2600 i 2800
IMO .. nie , a ogólną wydajność trzeba by sprawdzić w połączeniu z RAMem i dyskiem twardym.
Nawet jak będziesz miał Bartona (a o takiego nie pytasz przecie), o takim samym zegarze, ale połączysz go ze "słabymi " pamięciami i wolnym dyskiem twardym to wydajność będzie mniejsza niź Semprona z szybkimi wydajnymi pamięciami i Raptorem np.
i to momo iź ten Sempron ma o połowę cache mniej.
semptrony mają troszeczke gprszą wydajność
Strona 1 / 1