Proces Instalacji Windows Xp.

Ze względu na to iź często padają pytania jak krok po kroku zainstalowac system pragnę tu przedstawić dokładny opis tej procedury. Opis kierowany jest do tych którzy nie bardzo wiedzą jak sie zabrać do przeinstalowania systemy lub zainstalowania go na dysku podzielonym juź na partycje.

1.Bios
Aby wogóle móc ruszyć instalacje nalezy ustawić odpowiednie narzędzie botujące.

*podczas uruchamiania komputera wciskamy odpowiedni przycisk (często del, jeśli jednak nie jest to del to posiłkujmy się ksiąźeczką do płyty głównej) aby wejść do biosa
*wchodzimy w dział Advanced Bios Features
*Ustawiamy First Boot Device na pozycje CDROM
Second Boot Device na HDD–0
*wychodzimy z działu przyciskiem ESC
*wybieramy opcje Save&Exit Setup potem Y i Enter

2. Proces bootowania płyty instalacyjnej
NAstępnym krokiem jest zbootowanie płyty, formatowanie dysku i rozpoczęcia instalacji
* wkładamy płytę instalacyjną WIndowsa Xp do napędu cd–rom
* uruchamiamy komputer ponownie
*Gdy ujrzymu komunikat "naciśnij...aby wykonać rozrzuch...." wciskamy np. spacje
*Czekamy aź wszytkie pliki zostaną skopiowane (w przypadku gdy dysk nie jest podpięty w RAID ani nie jest on Serial ATA, w tym przypadku naleźy wcisnąć F6 i wskazać ścieźke sterownika)
*Wciskamy Enter
*Wcikamy f8
*Wciskamy ESC, aby nie naprawiać systemu a zainstalowac wszytko na nowo
*Wybieramy partycje na której chcemy aby zainstalował się system (najczęściej C:)
*Jesli na wybranej partycji był dawniej system wciskamy C
*Wybieramy rodzaj formatowania np "Formatuj partycję stosując system plików NTFS" i ENTER
*Teraz wciskamy F
*Czekamy aź dysk zostanie sformatowany i wszytkie pliki zostaną przekopiowane
*po zakończeniu powyźszych czynności komputer się zrestartuje

3. Etap instalacji
* Podczas tego uruchamiania nic nie wciskamy gdy widzimy komunikat "naciśnij...aby wykonać rozrzuch...."
*teraz zobaczymy ekran ładowania Windows Xp po czym zastartuje Instalator
*nastąpi instalowanie urządzeń podczas czego kilka razy zgaśnie monitor (nie bać sie :P )
*Po zainstalowaniu urządzeń wyskoczy okienko w którym kolejno postępujemy
^^dalej
^^wpisujemy swoje nazwisko/lub co tam chcesz np USER
^^ w polu organizacja najlepiej wstawić "–" (myślink)
^^ klikamy dalej
^^ wpisujemy klucz produktu tzw. serial teoretycznie np. lol2–lol3–lol4–lol5–pop4
^^klikamy dalej
^^nazwe komutera moźna pozostawić bez zmian lub wpisać np. Xp (wedle gustu)
^^Hasło administratora i potwierdzenie hasła najlepiej pozostawić puste :wink:
^^klikamy dalej
^^ w opknie ustawienia daty i godziny kilkamy dalej

*Teraz instalalator przekdzie do instalowania sieci, ((((jeśli nie posiadamy źadnej karty sieciowej lub posiadamy taką do której instalator nie znajdzie sterowników to nie wyskoczy nam źadne okienko. Jednak jeśli mamy sieciówke i instalator ją wykryje i zainstaluje to w okienku które wyskoczy naleźy nic nie zmieniać a wpisać jedynie nazwe grupy roboczej np DOMOWA (przejście przez ten etap nie jest trudny)))))
*Instalator przejdzie teraz do:
/instalalowania elementów menu start
/rejestrowania składników
/zapisywania ustawień
/usuwania uźywanych plików tymczasowych
*teraz nastąpi restart

4. Kończenie instalacji
*teraz mozemsz juź wyjąc płyte Windowsa Xp lub pozostawić ją lecz nie wciskać nic gdy zobaczysz "naciśnij...aby wykonać rozrzuch...."

Teraz wybieramy wedle uznania jedną z opcji
#pomóź chronić...
#nie w tej chwili...
*klikamy dalej
* jeśli podczas instalacji mieliśmy wspomniane wcześniej okno kinfiguracji sieci to podczas tej fazy instalacji Windows Xp pojawi się okno " wykrywanie ustawień sieci", gdy juź ustawienia wykryje kilkamy dalej
*klikamy zakończ

Teraz ujrzymy ekran powitalny z napisem Zapraszamy. jedyne co pozostaje to zainstalowanie sterowników i poustawianie sobie tak systemu aby było wygodnie.

(temat był ale go wcieło po przywóceniu więc go dodaje na nowo) :)

Odpowiedzi: 20

Z tego co zrozumiałem masz zainstalowany system XP Pro na tym kompie ,ale od trzech miesięcy nie moźesz go przeinstalować na nowo ?
Robiłeś update Biosu płyty głównej ?
Nadal moźesz zanieść dysk do kumpla i usunąć z niego wszystkie partycje i taki właśnie dysk bez partycji podłączyć u siebie.
Z płytką instalacyjną wszystko jest w porządku ?
securite
Dodano
29.04.2006 22:55:01
OK, podsumowanie:

1. System Win Xp Pro
2. Dysk ATA, 80 GB, naleznie podlaczony
3. Instalacja dzialala dlugo, dlugo przedtym, przestala dzialac przed okolo 3 miesiacami.
3. Instalacja sie zacina przed formatowaniem i przed wyborem partycji, na momencie: "Setup is starting windows"
4. Partycje mam tylko jedna, systemowa
5. Oprocz tego komputer zupelnie normalnie dziala.
6. Probowalem wyjac dysk twardy, niedzialalo tez.
7. W CD niema problemu, bo na innych komputerach dziala.
8. Niema problemu w mechanice, ten sam blad wystepuje na wszystkich trzech, przy czym jedna z nich byla specjalnie kupowana.
9. Resetowalem CMOS i ustawienia BIOS, to samo.
Lemures
Dodano
29.04.2006 21:54:09
Lemures:
Teraz juz nie pokazuje bledu. Ale wciaz sie zacina na tym samym momencie.

Ale co wogóle zrobiłeś ,źe piszesz "Teraz" ?
Co to za dysk,skąd go masz,są na nim jakieś partycje ?
Zworki i taśma naleźycie podłączone ?
Usunąłeś czymś wszystkie partycje z niego ?
Czy ten Twój komp kiedykolwiek działał na tym konfigu?
opisz wszystko bo tak to będziesz dwa tygodnie instalował ten system
securite
Dodano
29.04.2006 21:47:16
Teraz juz nie pokazuje bledu. Ale wciaz sie zacina na tym samym momencie.
Lemures
Dodano
29.04.2006 21:36:16
Moźe będzie pomocne http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb%3Bpl%3B122926
jeźeli nie masz waźnych danych na dysku,usuń w innym kompie wszystkie partycje
securite
Dodano
29.04.2006 21:18:55
Zostawilem loadowac sie temu dluzej i pokazal sie mi niebieski ekran:

STOP: 0x0000007B
Lemures
Dodano
29.04.2006 15:08:31
Na innym PC dziala. Sprobowalem wyjac dysk twardy, i tak nie dziala. Naprawde nie wiem, w czym moze byc problem.
Lemures
Dodano
29.04.2006 14:04:40
W biosie mam, sprobuje tego na innym PC.
Lemures
Dodano
29.04.2006 13:13:42
Moźe kolego masz coś z dyskiem ?? :?: :?:
Albo masz złą płyte spróbuj u kolegi z tej samej płyty i z tego samego CD–ROMu.U mnie instalacjie przechodzi od 3 lat bezproblemowo.A czemu u was tak jest to nie wiem!! A wszystko masz dobrze poustawiane w biosie??
Nicolahenko
Dodano
29.04.2006 12:31:39
Mam przy tym maly problemik. Po wlozeniu dysku, naloadowaniu driveruw, nadole pokaze sie "Setup is starting Windows" i instalajca sie zacina. Cd napewno nie jest uszkodzone, CD–ROM jest zupelnie nowy, kupiony specjalnie z powodu tego problemu. Mam Windows Xp pro, nikt nie umial rozpoznac co to za problem. :(
Lemures
Dodano
28.04.2006 22:14:32
No i ma wybrać w tej linii sprźet któryś – ten ,do którego płytę pakuje .
Rebe
Dodano
02.03.2006 11:00:59
No i niestety chyba nie zadziałało, albo kumpel jest totalnie ciemny – ja niestety nie widzę tego biosa na oczy, dlatego podaje co mi napisał

"Niestety miałem nadzieje, ze jush wszstko pójdzie ok tylko w ATAPI CD–ROM nie ma mozliwości ustawienia jako urządzenie aktywne tylko mam do wyboru nagrywarke, cd–rom i funkcja disabled"

I co on ma tu wybrać? Aha, i byłbym jeszcze wdzięczny, jeśli mi ktoś powie, jakiego to jest rodzaju bios, tzn. jakaś nazwa czy coś?

Z góry dziękuję za odpowiedź, i proszę o jak naszybszą:)

Pozdrawiam
igor_cool
Dodano
02.03.2006 10:35:07
Dzięki serdeczne, mam nadzieję, źe zadziała:D
igor_cool
Dodano
28.02.2006 22:29:10
w zakładce Boot wybrać 3 – ATAPI CD–ROM i ustawić jako aktywne urządzenie bootujące.
Rebe
Dodano
28.02.2006 19:42:05
Witam, poniewaź staram się nie zakładać nowych tematów, piszę post tutaj..

Wszystko ładnie jest opisane, sam wiem jak instalować i obył bym się bez tego, ale mam taki problemik, kumpel ma biosa w którym : "mały problem co do bootowania bo chyba mam inna wersje biosa poniewaź nigdzie nie mogę znaleźć Advanced Bios Features a tym bardziej First Boot Device i Second Boot Device. Jedyne co sie z tym wiąze to w zakładce Boot:

1. Removable Device
2. Ide Hard Drive
3. Atapi Cd–rom
4. Other boot device

Nastepne co moźe sie kojarzyć z kolejnościa bootowania jest w zakładce main to:

Primary Master
Primary Slave
Secondar Master
Secondary Slave

O co tu moźe chodzić? Tzn. jak on ma ustawić w biosie, źeby rozruch był z płyty??? Wiadomo, źe primary Master itd.. nie ma tu nic do rzeczy, ale nie ma opcji zmieniania kolejności bootowania, no albo jest ślepy, bo ja nie widziałem tego osobiście, ale napisał mi tak jak napisał. Bardzo Was proszę o jak najszybszą odpowiedź, najlepiej jeszcze dziś, ewentualnie o co mam go jeszcze podpytać??

Bardzo mi zaleźy na czasie..

Pozdrawiam
igor_cool
Dodano
28.02.2006 19:36:17
Bylo wiele, wiele razy.
Uruchom swoj komputer z plyty XP, przejdz przez pierwszy ekran z wyswietlona mozliwoscia "Naprawy", zatweirdz licencje i na kolejnym wybierz "naprawe". Przebiegajacy proces bedzie przypominal proces instalacji, ale musisz sie liczyc znowu z mozliwoscia wystapienia bledu – widocznie Twoj sprzet nie jest kompatybilny. Moglbys rowniez sprobowac powyciagac bebechy. Wszystkie oprocz ramu, HD i grafiki.
EL NINO
Dodano
17.10.2005 19:14:56
Witam. Mam kompa 333mhz 128 ramu dysk 7 GB. I jak to się ładnie mówi che zainstalować Windowsa! Formatuje dysk (miałem win 98 ). Wszystko czyściutkie ładniutkie... . WkładAm Cd (wielkie wydarzenie) uruchamia się instalator. Slicznie mi sie rozpakowuje... Ale po resecie kop nie chce się za pakistan otworzyć! Wyświetla się taki piękny komunikat z białymi literkami na niebieski tłem i mnie łakawie informuje, źe został zawieszony źeby zapobiez uszkodzeniu kompa. Załamałem łapki, ale jeszce raz sformatowałem dysk i polazłem do kompa brachola (szczęściem go nie było). Tam zainstalowałem xp (brachol ma 180 ramu i 400 mhz procka). Xp działa bez zarzutu. Potem znowu przekładam twardziela do siebie i wyświaetla się przy urucomieniu podobny komunikat co wcześniej tyle, źe z napisem "Bad_system_config_info". Załamałem ręce... dalej bym eksperymentował, ale skoczyłem po rozum do głowy i wpadłem na pomysł źeby do was napisać. Pomorzecie?
rafszt
Dodano
17.10.2005 18:56:12
Jak to fajnie brzmi w teorii,niestety praktyka jest ciekawsza. Mam XP home–oryginał,który jest bardziej ciekawy.Wszystko jest oki aź do momentu,w którym XP powinien pokazać okno wszystkich partycji w kompie.okno się nie pojawia a ja otrzymuje komunikat o sprawdzeniu wczesniejszych wersji windows,a następnie samoczynnie ładuje pliki na D pomimo iź wcześniej był na C.Dalej jest jeszcze ciekawiej.Jak juź pojawi się plansza do zakończenia inst.37min restartuje kompa recznie i od początku wszystko się powtarza tylko,źe automatycznie ładuje na trzecią partycje dysku czyli E(dobrze,źe mam tylko 3 partycje)Dopiero jak powtórnie zrestartuje kompa z planszy do końca instalacji 37 min.To przy następnym starcie z płyty mam plansze wyboru partycji i formatu i mogę usunąc windowsa z C tylko ,źe mam jeszcze 2 kawałki na D i E.Widział ktoś takiego cudaka?Apropo [Wciskamy Enter
*Wcikamy f8
*Wciskamy ESC, aby nie naprawiać systemu a zainstalowac wszytko na nowo]To mnie sie wogóle nie pojawia.Nie mam obcji naprawy od razu idzie instalka tylko w taki sposób jak opisałem.Czy ktoś wie o co temu diabłowi chodzi????
Darek68L
Dodano
16.05.2005 02:50:35
Ja istalowałem i pro i home i procesy instalcji niczym się nieróźnią. :D
Ziomas
Dodano
15.05.2005 14:37:25
Demik:
przeczytaj sobie daty postow?????

nie wydaje ci sie ze to troche przestazaly temat???

no i co ze przestarzały :shock: mówisz ze proces instalacji windowsa Xp zmienił sie od tamtego czasu :shock:

Wszystko jest fajnie tylko nie pojawia się opcja związana z formatowaniem partycji

gdyź najpierw

*Wybieramy partycje na której chcemy aby zainstalował się system (najczęściej C

jesli jednak to nie oto chodzi
Mam xp home edition – czy to moźe być przyczyna ?

ja nigdy nie instalowałem Xp HE a tylko Pro... i nie wiem czy procesy instalacji tych 2 wersji się róźnią...
adik154
Dodano
14.05.2005 23:45:20
adik154
Dodano:
17.03.2005 21:06:10
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2