Problemu przerwań c.d.
Witam.
Kupiłem sobie klawiaturę bezprzewodową Tracera. I nic nie szwankowalo. Do momentu, kiedy wpiąłem mp trójkę Creative Muvo.
Reinstalacje sterowników w róźnych kolejnościach do obu urządzeń nic nie dały, teraz muszę resetować kompa, wpinać starą mysz w PS/2 i dopiero mogę koźystać z mp3.
Nie mogę dokonać edycji przerwań z poziomu WinXP Pro i ponoć moźna to zrobić z edytora rejestru, ale wolałbym tego uniknąć bo się na tym nie znam aź tak dobrze.
Pytam więc – skąd mam się dowiedzieć, z którego przerwania koźystają te urządzenia oraz – któremu z nich mogę to przerwanie zmienić.
No i... jak to zrobić? :D
Pozdrawiam wszystkich, którzy zechcą mi konstruktywnie pomóc :)
Kupiłem sobie klawiaturę bezprzewodową Tracera. I nic nie szwankowalo. Do momentu, kiedy wpiąłem mp trójkę Creative Muvo.
Reinstalacje sterowników w róźnych kolejnościach do obu urządzeń nic nie dały, teraz muszę resetować kompa, wpinać starą mysz w PS/2 i dopiero mogę koźystać z mp3.
Nie mogę dokonać edycji przerwań z poziomu WinXP Pro i ponoć moźna to zrobić z edytora rejestru, ale wolałbym tego uniknąć bo się na tym nie znam aź tak dobrze.
Pytam więc – skąd mam się dowiedzieć, z którego przerwania koźystają te urządzenia oraz – któremu z nich mogę to przerwanie zmienić.
No i... jak to zrobić? :D
Pozdrawiam wszystkich, którzy zechcą mi konstruktywnie pomóc :)
Odpowiedzi: 9
A trochę jaśniej moźesz?
Podałem Ci dane z Everesta – ale tam nie ma źadnych opcji jak mi się zdaje... więc jak mam się dostać do tych ustawień Chipset Configuration?
Podałem Ci dane z Everesta – ale tam nie ma źadnych opcji jak mi się zdaje... więc jak mam się dostać do tych ustawień Chipset Configuration?
Zobacz jeszcze czy jak dasz na: enabled , funkcję USB Device Legacy Support w zakładce Chipset Configuration dzialu Advanced to to coś zmieni. W tym BIOSie raczej IRQ nie przypiszesz na nowo – ja nie widzę takiej opcji.
Ps. Obydwie opcje USB mają być na enabled.
Update: opcje do zmiany które podałem są w BIOSie – moje roztargnienie, źe tego ne nadmieniłem
Ps. Obydwie opcje USB mają być na enabled.
Update: opcje do zmiany które podałem są w BIOSie – moje roztargnienie, źe tego ne nadmieniłem
System operacyjny.................Microsoft Windows XP Home Edition+SP2
Internet Explorer....................6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)
DirectX....................................4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa płyty głównej..............ASRock K7VT4A+ (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej........VIA VT8377A Apollo KT400A
Typ BIOS'u..............................AMI (07/19/04)
Karta wideo............................NVIDIA GeForce FX 5700VE (128 MB)
Internet Explorer....................6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)
DirectX....................................4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa płyty głównej..............ASRock K7VT4A+ (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)
Mikroukład płyty głównej........VIA VT8377A Apollo KT400A
Typ BIOS'u..............................AMI (07/19/04)
Karta wideo............................NVIDIA GeForce FX 5700VE (128 MB)
Jaką masz płytę gł –model?
Seeker, pogooglałem i mam niezły zamęt w głowie.
Nadal nic nie kapuję, a to co czytałem to totalny zakręt myśli... terminologia gwarowo zaszyfrowana tak skutecznie, źe ręce opadają :/
Odpaliłem Everesta, ale nic mi nt. ACPI nie wypisał.
Ustaliłem tylko przerwanie IRQ dla dyskietek jako 6, a dla usb są trzy pozycje ustawione na 22 przerwanie – co jeszcze lepiej mnie załatwia, bo nie wiem, czy: (nawet jeśli) coś zmienię w BIOS–ie, to czy nie zmienię wszystkich trzech ustawień :idea:
Załamka... chyba nie obejdzie się bez pomocy kogoś w realu.
Dzięki za chęci, ale jestem za cienki w te klocuszki :(
Nadal nic nie kapuję, a to co czytałem to totalny zakręt myśli... terminologia gwarowo zaszyfrowana tak skutecznie, źe ręce opadają :/
Odpaliłem Everesta, ale nic mi nt. ACPI nie wypisał.
Ustaliłem tylko przerwanie IRQ dla dyskietek jako 6, a dla usb są trzy pozycje ustawione na 22 przerwanie – co jeszcze lepiej mnie załatwia, bo nie wiem, czy: (nawet jeśli) coś zmienię w BIOS–ie, to czy nie zmienię wszystkich trzech ustawień :idea:
Załamka... chyba nie obejdzie się bez pomocy kogoś w realu.
Dzięki za chęci, ale jestem za cienki w te klocuszki :(
XanTyp:
Przeglądnij Internet, Gooogle, archiwum pod kątem ACPI – zobacz czy masz u siebie aktywne jeśli nie ,jakje włączyć.
Następnie ,Start – wszystkie pr.– akcesoria– narz. systemowe – Informacja o systemie –tam zobaczysz jak XP wspódzieli przerwania IRQ dla urządzeń.
Nie wiem dokładnie jak jest z urządzeniami masowymi ale jak zwolnisz przerwanie (od flopa) to powinien wskoczyć w to przerwanie po windą.
8) Pozdro.
8) Pozdro.
A czy nie mając stacji dyskietek – mogę to przerwanie przydzielić mp trójce?
I jak ją znaleźć w BIOS–ie? Jako urzadzenie pamięci masowej? Jak to by miało tam wyglądać?
I jak ją znaleźć w BIOS–ie? Jako urzadzenie pamięci masowej? Jak to by miało tam wyglądać?
XanTyp:
Start>Wszystkie programy>akcesoria>Narzędzia systemowe>informacje o systemie i otwiera sie okno.
W oknie klikasz Zasoby sprzętowe i rizwija Ci się drzewo. Klikasz Przerwania i juz wiesz co i jak.
Przerwania zmieniasz w BIOSie.
8) Pozdro.
Strona 1 / 1