Problemk??
Mam sprzet Athlon 1800+, Sundblaster live!, Gigabyte GA–7VT600 1394 , Geforce4 Ti 4200 128 MB, Segate 40GB , CD–ROM 32x. No i chce jeszcze dokupic sobie Lite–On LTR–52327S BOX (x52/x32/x52) ta nagrywarke. Ale niewiem czy moj zasilacz 225 W no name to wytrzyma (dodam ze ma oznaczenia jak na zasilaczu 350W Megabye)
Odpowiedzi: 6
No to zamiast nagrywarki kupie zasilacz :( Bo nie bede ryzykowac ten zasilacz ma juz 5 latek :D
cliknij na zakładkę charts, wybierz Voltages i zaznacz napięcia, bez ujemnych (wykres będzie dokładniejszy)
popracuj na kompie (kopiowanie z dysku, z cd) zobaczysz jak będą wyglądać napięcia w czasie
zwróć uwagę na +3,3V, +5V i +12V
na rysunku widać, źe masz (ale jeszcze w normie) zaniźone napięcie +5V.
Moźe przed kupnem nagrywarki poźycz od kogoś jakąś i ją podłącz – wtedy zobaczysz co się będzie działo. W zasadzie moźe i zasilacz pociągnie (ale nie jest to bezpieczne) bo ja mialem kiedyś bardziej zaniźone napięcia (w szczególności +3,3V – u mnie zbliźało się do 3V) i zasilacz ciągnął 2 dyski i 2 nagrywarki przez całe wakacje (bez resetów, bez problemów) z tym, źe nagrywarki nigdy nie pracowały równolegle.
a co do zwalniania tych obrotów, to nie wiem – pewnie program potrafi obniźać napięcia, ale nie próbowałem bo od dawna nie mam wiatraków w budzie – ja w kaźdym razie uźywam go do sprawdzania napięć i temperatur ;)
obecnie mam takie napiecia
popracuj na kompie (kopiowanie z dysku, z cd) zobaczysz jak będą wyglądać napięcia w czasie
zwróć uwagę na +3,3V, +5V i +12V
na rysunku widać, źe masz (ale jeszcze w normie) zaniźone napięcie +5V.
Moźe przed kupnem nagrywarki poźycz od kogoś jakąś i ją podłącz – wtedy zobaczysz co się będzie działo. W zasadzie moźe i zasilacz pociągnie (ale nie jest to bezpieczne) bo ja mialem kiedyś bardziej zaniźone napięcia (w szczególności +3,3V – u mnie zbliźało się do 3V) i zasilacz ciągnął 2 dyski i 2 nagrywarki przez całe wakacje (bez resetów, bez problemów) z tym, źe nagrywarki nigdy nie pracowały równolegle.
a co do zwalniania tych obrotów, to nie wiem – pewnie program potrafi obniźać napięcia, ale nie próbowałem bo od dawna nie mam wiatraków w budzie – ja w kaźdym razie uźywam go do sprawdzania napięć i temperatur ;)
obecnie mam takie napiecia
takie mam wskazania programu
np speedfan'em, program jest freeware'owy – googlarka na pewno go znajdzie
hymm a moge sie dowiedziec jakim programem to sprawdzic :?:
w zasadzie no risk no zysk :)
ja bym na Twoim miejscu zobaczył najpierw jak wyglądają napięcia przy obecnym obciąźeniu komputera – wachania na pewno są, tylko jak duźe ?
Jeśli są to odchylenia większe niź 10–15% to ciesz się, źe w ogóle komp działa :)
ja bym na Twoim miejscu zobaczył najpierw jak wyglądają napięcia przy obecnym obciąźeniu komputera – wachania na pewno są, tylko jak duźe ?
Jeśli są to odchylenia większe niź 10–15% to ciesz się, źe w ogóle komp działa :)
Strona 1 / 1