problemik
cze właśnie kupiłem procka athlona 2500 i do tego pamięc pc3200 i zaczelt sie problemy plyta jest asynchroniczna i procek bez szybkiej pamięci chodziljako 1900+ pozainstalowaniu pamieci i przestawieniu zworek na magistrale 166 czyli333system nie wstawał po zmianie biosu na F11 ze starego F4 uruchamiał sie do ekranu powitalnego i sie resetował,ale po zmianie magistrali na 133 było wszystko ok poza tym ze procek smigałjako 1900 zmieniłem więc bios na F14 no i wszystko uruchomiło sie ok ale po pewnym czasie komp sie resetuja mam płyte GIGABYTE 7VAXP KT400 tu daje link do opisu płyty http://pclab.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&req=showcontent&sid=138&SZpage=3&mode=nocomments wiec nie moge sobie poradzic ze stabilnaścią jak ktoś zna lekarstwo jak temu zaradzić to prosze o pomoc
pozdrowka
pozdrowka
Odpowiedzi: 5
Rebe na płyte nie psioczyłem nigdy problem się pojawiał,ale po wgraniu najnowszych sterów wia problem zanikł oczywiście przy wyłączonej funkcji top performance.Dzięki za rade.Pozdrowienia :P
ormo1 – jestem posiadaczem i uźytkownikiem takiej płyty.
Nigdy nie zauwaźyłem zadnych problemów ze stabilnością pracy tak jej, jak i systemu.
Uźywam Athlona TB, ale uruchomionego na szynie nawet nie 166, ale 170 zamiast na 133MHz
Czasem – zanim płyta się nie "wygrzała" problem pojawiał się przy włączonej w BIOS–ie opcji top performance – jej aktywizacja powoduje podniesienie taktowania szyny o dodatkowe kilka MHz – jeźlei masz tę opcję włączoną – enable – to ją wyłącz – disable.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym – miast na płytę "psioczyć" – czy timingi pamięci nie są zbyt agresywnie ustawione , w tym równieź opcje CAS.
To moźe być przyczyna braku stabilności i resetu – ustaw je "by SPD".
Nigdy nie zauwaźyłem zadnych problemów ze stabilnością pracy tak jej, jak i systemu.
Uźywam Athlona TB, ale uruchomionego na szynie nawet nie 166, ale 170 zamiast na 133MHz
Czasem – zanim płyta się nie "wygrzała" problem pojawiał się przy włączonej w BIOS–ie opcji top performance – jej aktywizacja powoduje podniesienie taktowania szyny o dodatkowe kilka MHz – jeźlei masz tę opcję włączoną – enable – to ją wyłącz – disable.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym – miast na płytę "psioczyć" – czy timingi pamięci nie są zbyt agresywnie ustawione , w tym równieź opcje CAS.
To moźe być przyczyna braku stabilności i resetu – ustaw je "by SPD".
Borykam sie z tym samym ,problemwm co Ty , od poczatku kiedy zakupilem swoj pc
pierwsza plyte jaka mialem to byla Gigabyte , ale juz nie bardzo apmietam jaki model
pozniej wymienilem na intela 845 ale problem nadal jest ,wystepuje przy dwoch systemach 2000 i xp
nie wiem jaki jest powod
Obudowa Platinum
Pro Procesor 2,4 GHZ Intel Pentium
Plyta Glowna Intel D 845GEBV2
Pamiec DDR 333 Kingstony 512 MB
Dysk Twardy 80 GB Segate Baracuda
Karta Grafiki ATI Radeon 9200
+ Nadrywarka Liteon
+CD LG
i tak sie zastawiam , byc moze problem jest w zasilaniu , bo ogolnie wszytko sprawdzielm
pierwsza plyte jaka mialem to byla Gigabyte , ale juz nie bardzo apmietam jaki model
pozniej wymienilem na intela 845 ale problem nadal jest ,wystepuje przy dwoch systemach 2000 i xp
nie wiem jaki jest powod
Obudowa Platinum
Pro Procesor 2,4 GHZ Intel Pentium
Plyta Glowna Intel D 845GEBV2
Pamiec DDR 333 Kingstony 512 MB
Dysk Twardy 80 GB Segate Baracuda
Karta Grafiki ATI Radeon 9200
+ Nadrywarka Liteon
+CD LG
i tak sie zastawiam , byc moze problem jest w zasilaniu , bo ogolnie wszytko sprawdzielm
mam jeszcze jeden problem jak uruchomie gre tez komp sie resetuje dlaczego nie wiem czekam na rady
mam jeszcze jeden problem jak uruchomie gre tez komp sie resetuje dlaczego nie wiem czekam na rady
Strona 1 / 1