problemik

cze właśnie kupiłem procka athlona 2500 i do tego pamięc pc3200 i zaczelt sie problemy plyta jest asynchroniczna i procek bez szybkiej pamięci chodziljako 1900+ pozainstalowaniu pamieci i przestawieniu zworek na magistrale 166 czyli333system nie wstawał po zmianie biosu na F11 ze starego F4 uruchamiał sie do ekranu powitalnego i sie resetował,ale po zmianie magistrali na 133 było wszystko ok poza tym ze procek smigałjako 1900 zmieniłem więc bios na F14 no i wszystko uruchomiło sie ok ale po pewnym czasie komp sie resetuja mam płyte GIGABYTE 7VAXP KT400 tu daje link do opisu płyty http://pclab.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&req=showcontent&sid=138&SZpage=3&mode=nocomments wiec nie moge sobie poradzic ze stabilnaścią jak ktoś zna lekarstwo jak temu zaradzić to prosze o pomoc
pozdrowka

Odpowiedzi: 5

Rebe na płyte nie psioczyłem nigdy problem się pojawiał,ale po wgraniu najnowszych sterów wia problem zanikł oczywiście przy wyłączonej funkcji top performance.Dzięki za rade.Pozdrowienia :P
ormo1
Dodano
01.02.2004 15:36:43
ormo1 – jestem posiadaczem i uźytkownikiem takiej płyty.
Nigdy nie zauwaźyłem zadnych problemów ze stabilnością pracy tak jej, jak i systemu.
Uźywam Athlona TB, ale uruchomionego na szynie nawet nie 166, ale 170 zamiast na 133MHz
Czasem – zanim płyta się nie "wygrzała" problem pojawiał się przy włączonej w BIOS–ie opcji top performance – jej aktywizacja powoduje podniesienie taktowania szyny o dodatkowe kilka MHz – jeźlei masz tę opcję włączoną – enable – to ją wyłącz – disable.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym – miast na płytę "psioczyć" – czy timingi pamięci nie są zbyt agresywnie ustawione , w tym równieź opcje CAS.
To moźe być przyczyna braku stabilności i resetu – ustaw je "by SPD".
Rebe
Dodano
31.01.2004 20:26:31
Borykam sie z tym samym ,problemwm co Ty , od poczatku kiedy zakupilem swoj pc
pierwsza plyte jaka mialem to byla Gigabyte , ale juz nie bardzo apmietam jaki model
pozniej wymienilem na intela 845 ale problem nadal jest ,wystepuje przy dwoch systemach 2000 i xp
nie wiem jaki jest powod

Obudowa Platinum
Pro Procesor 2,4 GHZ Intel Pentium
Plyta Glowna Intel D 845GEBV2
Pamiec DDR 333 Kingstony 512 MB
Dysk Twardy 80 GB Segate Baracuda
Karta Grafiki ATI Radeon 9200
+ Nadrywarka Liteon
+CD LG

i tak sie zastawiam , byc moze problem jest w zasilaniu , bo ogolnie wszytko sprawdzielm
apfel
Dodano
31.01.2004 19:21:51
mam jeszcze jeden problem jak uruchomie gre tez komp sie resetuje dlaczego nie wiem czekam na rady
Anonymous
Dodano
03.12.2003 14:23:25
mam jeszcze jeden problem jak uruchomie gre tez komp sie resetuje dlaczego nie wiem czekam na rady
Anonymous
Dodano
03.12.2003 14:23:25
ormo1
Dodano:
03.12.2003 00:52:44
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1