Problem ???
Witam mam nastepujacyproblem mam windowsa xp pro sp2 i podczas uzytkowania (pulpit lubg gra lub inna aplikacja) nagle zwis i wyłacza sie monitor i musze resetowac nie wiem czego to moze byc przyczyna
Odpowiedzi: 7
webmajsterek:
no jak sie kupuje tanie wersjie procesorow to trzeba sie chociaz szarpnac na porzadny zasilacz .
Znaczy sie jakiegoś kombatanta bez 3 nóźek ?
webmajsterek:
ja procka 2 Ghz P4 A mobile moge ustawic na czestotliwosc od 1.5 Ghz do 2.2 Ghz ( na razie na takich tylko czestoliwosciach testowalem i nie blo zadnego problemu .
Problemy ze zrozumieniem ?
No to poczytalim ..ze zrozumieniem.
webmajsterek – moźe i robię literówki, moźe i z interpunkcją na bakier jestem, ale..... przeczytaj to co napisąłeś, a ja cytowałem, przeczytaj moją odpowiedź i sprawdź czy aby na pewno o tym samym mowa?
O drobiazgach typu 1,5 z 2 to nie jest 50%,o tym ,źe wydzielanie Ciepła nie spada geometrycznie i paru jeszcze kwestiach juź ponownie pisał nie będę.
webmajsterek – moźe i robię literówki, moźe i z interpunkcją na bakier jestem, ale..... przeczytaj to co napisąłeś, a ja cytowałem, przeczytaj moją odpowiedź i sprawdź czy aby na pewno o tym samym mowa?
O drobiazgach typu 1,5 z 2 to nie jest 50%,o tym ,źe wydzielanie Ciepła nie spada geometrycznie i paru jeszcze kwestiach juź ponownie pisał nie będę.
Rebe:
Tia – rozumiem, źe temperatura spadnie do 10 stopni, a pobór mocy do 15Watt .
O tym, źe w większości wypadków – poza moblilnymi CPU – trudno wymusić takie obnizenie taktowania – zablokowane mnoźniki np. juź tylko z czystej złosliwości wspominam ( o szynie AGP pracującej z prędkością 33MHz pisać nawet nie warto tak jak i o obnizenie napięcia zasilania w postulowanych granicach ).
no jak sie kupuje tanie wersjie procesorow to trzeba sie chociaz szarpnac na porzadny zasilacz .
ja procka 2 Ghz P4 A mobile moge ustawic na czestotliwosc od 1.5 Ghz do 2.2 Ghz ( na razie na takich tylko czestoliwosciach testowalem i nie blo zadnego problemu .
na tejs amej plycie procek celeron 1.8 Ghz tez dalo sie sie zminic czestoliwosc na 2 Ghz .
i tu sie zastanow i policz czy warto kupowac tanie jednorazowe i chodzace w jednej konfiguracji sprzet czy uniwersalny i dobry ktory podejmie lot w roznych warunkach .
gusioo:
webmajsterek:
...
Normalnie wróźka.
Kurcze, moze jeszcze podaj liczby na duzego lotka to puszcze zaraz kuponik i bedzie git :wink:
obniz ttaktowanie procka ( obinzenie o 50 % spowoduje 4 zmiejszenie ilosci produ jakie pobiera procek , i 4 raz mniej ciepla )
Tia – rozumiem, źe temperatura spadnie do 10 stopni, a pobór mocy do 15Watt .
O tym, źe w większości wypadków – poza moblilnymi CPU – trudno wymusić takie obnizenie taktowania – zablokowane mnoźniki np. juź tylko z czystej złosliwości wspominam ( o szynie AGP pracującej z prędkością 33MHz pisać nawet nie warto tak jak i o obnizenie napięcia zasilania w postulowanych granicach ).
webmajsterek:
...
Normalnie wróźka.
areklat:
Witam mam nastepujacyproblem mam windowsa xp pro sp2 i podczas uzytkowania (pulpit lubg gra lub inna aplikacja) nagle zwis i wyłacza sie monitor i musze resetowac nie wiem czego to moze byc przyczyna
1. wadliwa pamiec !!! zrob tes programem memtest86
2. zasilacz nie wytrzymuje , masz np zasilacz 300 wat ,a komp ma takie zapotrzebowanie procek 100 wat , karta grafiki 50 wat , wentylatory 20 wat , inne podzespoly ( dyski , kart a muzyczna ,sieciowa , cd–rom/dvd ) 100 –150 wat . taki zasialcz 300 wat moze zazwyczaj chiliow pracowac o 10 % z wieksza moca ale pozniej tranzystory sie przegrzewaja i przestaja dawac odpowiednie napiecie – plyta to wykrywa i sie wylancza .
everest pokazuje jakie masz aktualnie napiecie na plycie ( nowsze modele )–– a jak masz starsza to muisz miernik wpiac w przewody ( jak nie jestes elektrykiem nie bierz sie za to ) .
zeby sprawidzic czy to zasilacz odlacz kilak zbednego hardweru ( np cd–rom , muzyke ) i sprawdz czy gra lazi dluzej .
3. zle dopbrane sterowniki .
4. uszkodzeni jakies innego podespolu kompa , np poprzez przetaktowanie magistrali grzeje sie chipset za bardzo i generuje bledu w transferze miedzy ramem a cache procka .
jak mozesz obniz ttaktowanie procka ( obinzenie o 50 % spowoduje 4 zmiejszenie ilosci produ jakie pobiera procek , i 4 raz mniej ciepla ) . jak obnizysz czesctotliwosc magistrali wyeliminujesz przegrzewanie chipsetu .
przegrzewac moze sie tez sama karta grafiki , masz tam prawidlowe chlodzenie ?? moze wentylator nakacie sie zatarl .
jakie masz temp w kompie ?? procek , dyski ??
moze bys chociaz podal konfiguracje !!!
Strona 1 / 1