Problem ze uruchamianiem sie WinXP przy pasku postępu
Na początu dodam źe jestem po formacie,a sytuacja wygląda tak źe kiedy włącze komputer pierwszy raz system nie chce sie uruchomić nie idzie wogóle pasek postępu, dopiero jak (wyłącze go przciskiem power 5sec) i włącze ponownie to wyskoczy okno z wyborem, wybieram Tryb Normalny wtedy sie bootuje i uruchamia sie prawidłowo,dziwne jest to źe jak wyłącze listwe zasilającą odczekam 2–3 min to wiem źe sie nie uruchomi:),dopiero wyłącze go, włącze go jeszcze raz i wtedy sie bootuje,system ma 2–3 dni sprawdzałęm Adaware czy niema syfu,to samo antywirem czyściutko,Czy moźna jakoś sprawdzić co powoduje tą sytuacje np. w logu i gdzie tego szukać. ? dodam źe dbam o system i instaluje tylko potrzebny soft i pewny
Odpowiedzi: 5
zrobiłem format, postawiłem system, nic nie instalowałem kompletnie i ta sama sytuacja,kiedy tylko wyłącze listwe zasilającą i włącze komputer poprostu sie niebootuje i ten ekran gdzie jest to logo Windowsa pokazują sie jakieś błędy i kolory sie robią jakieś róźowe,a potem sie sam restartuje, jeśli np.zrobie restart przyciskiem Power czyli przytrzymam go i sie komp wyłączy i go włącze ponownie nie wyłączając listwy zasilającej to bez problemu sie uruchamia, czyli wiadomo juź źe wina leźy od sprzętu, tylko teraz powiedzcie mi co to moźe być ?? Zasilacz? Płyta główna? dysk ? płyta moja to MSI KT3 Ultra2, zasilacz Chieftec 360–202, dysk Barracuda 8 200GB ATA100. Proszę o pomoc i sugestie bo musze coś z tym zrobić, i jestem w kropce ręce opadły mi juź :cry: :cry:
3. Uruchom system w trybie rejestrowanym – jest szansa, źe zobaczysz na którym etapie się to ładowanie zwiesza.
w jaki sposób moge to sprawdzić ? bedzie pisać po kolei co sie bootuje? i jak ten tryb włączyć ?, jak uruchamiam system wciskam F8 i mam do wyboru jakoś Uruchom w trybie rejestrowania ? to jest to, ale to samo sie dzieje pasek sie nie pojawia ten niebieski i system chwile stoi potem sie restartuje i ponownie ta sama sytuacja nic niewyświetla innego jak przy normalnym bootowaniu.
nic robie format stawiam nowy system i nic nie instaluje i bede sprawdzał jak bedzie to samo co teraz źe za pierwszym razem kiedy włączam system sie nieodpala dopiero za drugim razem to widocznie hardware coś odmawia posłuszeństwa.
1. Obejrzyj kondensatory na płycie.
2. Logi znajdziesz w : panel sterowania – narzędzia adminiostracyjne – podgląd zdarzeń ,ale na zbyt wiele bym nie liczył skoro to problem tak wczesnego etapu ładowania systemu.
3. Uruchom system w trybie rejestrowanym – jest szansa, źe zobaczysz na którym etapie się to ładowanie zwiesza.
2. Logi znajdziesz w : panel sterowania – narzędzia adminiostracyjne – podgląd zdarzeń ,ale na zbyt wiele bym nie liczył skoro to problem tak wczesnego etapu ładowania systemu.
help, szukałem na tym forum odpowiedzi ale nic
Strona 1 / 1