Problem ze startem systemu.
Witam!
Po wymianie prawie całego sprzętu (karta graficzna,płyta główna oraz RAM).Problem jest taki sam tj.uruchamianie systemu stopowało na teście pamięci podczas rozruchu (przed wymianą sprzętu).Natomiast teraz jest podobnie tyle, że uruchamianie staje na logo firmy Gigabyte z zielonymi napisami na białym tle.Co jakiś czas (ostatnio rzadziej) takowa można powiedzieć reklama znikała po 2-3 sekundach.Na samym początku pierwszy raz po wymianie sprzętu czekalem jakieś 2 minuty.Wydawało mnie się to normalne ,ale problem się powtarza.W serwisie powiedziano mi że to wina ramu i tak zresztą było.1GB 533mhz i 512 533mhz firmy V-Data wymieniłem na jedna 2 GB 800 mhz Kingstone.Ati Radeon x550 wymieniłem na GF 9600 GT 1024 DDR2,a płytę główną Gigabyte GA-VM900M VM900 S775 na Gigabyte P31-ES3G.
Podsumowując sprzęt:
Intel Pentium D CPU 2.80 Ghz 915 S775
2GB Ram
GF 9600 GT 1024 DDR2
Płyta gł. P31-ES3G
Zasilacz ATX P4 (450w) PPFC Silent box
Z tego co wyczytałem na stronie producenta o płycie głównej:
"Because of chipset limitations, when using FSB 1333 MHz CPU with populating all DIMM sockets, memory frequency will be reduced from the original, and system instability or incorrect detection of memory module may be occur.
Please refer "Memory Support List" for memory support information."
Co oznacza że:
Z powodu ograniczeń chipsetu, który używa FSB 1333 MHz z wypełnionymi wszystkimi gniazdami DIMM, częstotliwość pamięci zostanie obniżona od pierwotnej, i niestabilność systemu lub nieprawidłowe wykrywanie Moduł pamięci może mieć miejsce.Proszę odnieść się do "Obsługi pamięci" po informacje o pomocy technicznej pamięci.
Być może to coś wyjaśnia ,a ja sie na takich bajerach nie znam.
Odpowiedzi: 2
1. Spróbuj naprawić system uruchamiając z płyty instalacyjnej Konsolę odzyskiwania.
2. Programem diagnostycznym typu HDD np. Hard Drive Inspector Professional sprawdź trwałość twardego dysku.
?. w którym momencie wczytywania systemu komputer się zawiesza;
?. czy wyświetla jakiś komunikat;
Jeśli złożyłeś nowy komputer to powinneś na nowo zainstalować system.
-
[quote=piotr1958]Jeśli złożyłeś nowy komputer to powinneś na nowo zainstalować system.[/quote] To nie jest tak ,że komputer się w ogóle nie włącza tylko staje podczas wczytywania się systemu np. wczoraj za każdym razem się włączał a dzisiaj już nie.W serwisie facet zrobił format.
Strona 1 / 1