Problem ze starsza plyta glowna
Plyta Abit Kt7 chodzila na sdramach, duronie 600. Wyciagnelem baterie i procesor aby ja sprawdzic na innym kompie i od tej chwili nie chce mi dzialac. Wlaczaja sie wiatraczki na ok 5sek i komputer sie wylacza. Czy jest jakis sposob aby to naprawic?
Odpowiedzi: 3
Jakoś niem ogę tego zdania pojąć:
Co zapewne wynika z faktu, źen igdy mi komputer bez procesora nie działał, ale widać jeszcze duźo przede mną.
Tak czy siak – skoro nie chodzi z innym procesorem to oznacza, źe padła.
Moźna próbować pokusić się ew. o jaką zabawę z programatorem i sprawdzić czy po takim flashowaniu BIOS–u nie wstanie, ale za wiele bym sobie po tym nie obiecywał.
Jak wyciagne procek i wlacze kompa chodzi i sie nie wylacza lecz jak wsadze procek to po 2–3sek wylacza sie.
Co zapewne wynika z faktu, źen igdy mi komputer bez procesora nie działał, ale widać jeszcze duźo przede mną.
Tak czy siak – skoro nie chodzi z innym procesorem to oznacza, źe padła.
Moźna próbować pokusić się ew. o jaką zabawę z programatorem i sprawdzić czy po takim flashowaniu BIOS–u nie wstanie, ale za wiele bym sobie po tym nie obiecywał.
Ustawiłeś w biosie dobre wartości dla procesora i pamięci.
Zasilacz sprawny – napięcia pomierzyłeś lub podepnij płyte na innym, dysk sprawny.
Jak tak to płyta do serwisu niech sprawdzą o ile tego warta, jak nie to nowa.
Zasilacz sprawny – napięcia pomierzyłeś lub podepnij płyte na innym, dysk sprawny.
Jak tak to płyta do serwisu niech sprawdzą o ile tego warta, jak nie to nowa.
Wlasnie sprawdzalem kazda czesc na innym komputerze. Procesor, karta graficzna itd sa w porzadku ale jak wsadze inny procesor do tej starej plyty tez nie chodzi. Jak wyciagne procek i wlacze kompa chodzi i sie nie wylacza lecz jak wsadze procek to po 2–3sek wylacza sie. Pewnie to cos z plyta. Zworek nie ma na tej plycie( tylko od kasowania cmos ale on jest dobrze) Prubowalem kasowac cmos bez skutku. To jest cos z plyta glowna. Teraz pytanie czy mozna to naprawic czy kupic nowa?
Strona 1 / 1