Problem zamykanie systemu
Witam! Mam problem z zamykaniem systemu windows XP Professional.
Gdy zamykam system komputer poprostu w chwili której ma się już wylączyć poprostu uruchamia się ponownie.
Jest to wkurzające ponieważ komu się chce trzymać przycisk zasilania gdy już jest napis "Trwa zamykanie systemu..."
Podchodzi to pod styl Windowsa 95/98 :)
Jak mialem windowsa 2000 to problemu nie bylo wszystko dzialalo poprawnie czyli komputer się zamykał. Kiedyś wgralem XP'ka na 2000 i też wszystko było ok. Ale zformatowałem i wgralem juz któryś z rzędu system i problem ciągle się pojawia (nie jest to wina płyty ponieważ sprawdzalem na innym komputerze).
Proszę o pomoc ;)
Odpowiedzi: 2
NIestety FAQ mi nie pomógł:
Po wybraniu opcji wyłącz system komputer uruchamia się ponownie.
W menadzerze urządzeń nie znalazłem "Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI" ale za to w biosie ACPI Jest Enabled.
Wyłączyć ekran powitalny i szybkie przełączanie uzytkowników
- zrobiłem
Odznaczyć automatyczny restart - zrobiłem
Sprawdzić czy nie jest zainstalowany soft:
- Easy CD Creator 5.0 (Roxio)
- Direct CD 5.0
- sterownik myszy Logitech
- firewall Zone Alarm.
Nie miałem takiego softu
W rejestrze dodać DWORD PowerdownAfterShutdown wartosc 1
w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
- zrobione
Sprawdzić czy w BIOSie załączone jest ACPI Support, uaktualnić BIOS
- Jest
Zainstalować, uaktywnić NT APM/Legacy Support
Instalacja: Panel Sterowania/Dodaj sprzęt/Nowe urządzenie sprzętowe/Obsługa NT APM/Legacy
- zrobilem tylko tutaj jest problem...
Aktywacja: Menadżer urządzeń/Widok/Pokaż ukryte elementy teraz
powinno byc NT APM/Legacy Support teraz poniżej z PPM włączamy
APM/Legacy Interface Node - urządzenie nie jest włączone ciągle jest przy nim wykrzyknik
I tutaj jest pytanie jak zaktualizować ten sterownik może ktoś podać mi link do zaktualnienia, na google nie umie znaleść bo ciągle mi wyskakują tego typu artykuły. Chyba, że ktoś może mi poradzić jeszcze co moge zrobić.
-
gdzie to faq =// nie umie znaleść<br />
-
<p>Dostosuj, proszę, rozmiar sygnatury do wielkości w regulaminie określonej.</p><p> </p><p>FAQ to jest pierwszy, od góry licząc, przyklejony temat w tym dziale.</p>