problem z zawieszaniem
Podczas nauki z grafiką komputerową padł mi system.
Chyba uszkodziłem plik istalacyjny, być moźe, ale nie jestem pewnien. W kaźdy razie spróbowałem przeistalować sobie system, wszystko bym było ok, gdyby nie to, źe mam kłopoty z zawieszaniem się systemu.
Przeglądam cały system jest ok, więc tu jest problem, co tu jest w ogóle grane. Strony internetowe mi pływają. Okienka mi się zawieszają.
Być moźe ja niektóre objawy tego mam , źe zbieram za duźo zdjęć, ale to wydaje mi się, źe chyba jest na to jakiś sposób, aby zapobieć takim powodom.
Czy jest na to jakiś program, któy będzie zapobiegał zbieraniu zdjęć, a nie zawieszaniu się komputera?
Bo wydaje mi się, źe to jest od tego, bo wiadomo, źe wszelkie formaty typu JPEG, zabierają dość sporo pamięci RAM. W systemie widze normalnie, źe mam odpowiednią ilość pamięci, więc nie wiem jaka to moźe być przyczyna tego.
Ogólnie mam 248 RAM jak na obecną chwilę.
Tak to wszystko wygląda
Prosze o pomoc w tej sytuacji, byłbym wdzięczny.
Nie jestem informatykiem, aby sobie samemu poradzić ze wszystkim, takźe proszę o radu jakieś
Z góry dziękuję
Chyba uszkodziłem plik istalacyjny, być moźe, ale nie jestem pewnien. W kaźdy razie spróbowałem przeistalować sobie system, wszystko bym było ok, gdyby nie to, źe mam kłopoty z zawieszaniem się systemu.
Przeglądam cały system jest ok, więc tu jest problem, co tu jest w ogóle grane. Strony internetowe mi pływają. Okienka mi się zawieszają.
Być moźe ja niektóre objawy tego mam , źe zbieram za duźo zdjęć, ale to wydaje mi się, źe chyba jest na to jakiś sposób, aby zapobieć takim powodom.
Czy jest na to jakiś program, któy będzie zapobiegał zbieraniu zdjęć, a nie zawieszaniu się komputera?
Bo wydaje mi się, źe to jest od tego, bo wiadomo, źe wszelkie formaty typu JPEG, zabierają dość sporo pamięci RAM. W systemie widze normalnie, źe mam odpowiednią ilość pamięci, więc nie wiem jaka to moźe być przyczyna tego.
Ogólnie mam 248 RAM jak na obecną chwilę.
Tak to wszystko wygląda
Prosze o pomoc w tej sytuacji, byłbym wdzięczny.
Nie jestem informatykiem, aby sobie samemu poradzić ze wszystkim, takźe proszę o radu jakieś
Z góry dziękuję
Odpowiedzi: 8
Mając 256 ram jak się doczytałem zapomnij o obróbce zdjęć i konforcie pracy . Nie jestem specjalistą od XP ale to poźeracz ram i wirtuala.Zeby było ok standartowo powinno być 512 ram zapewni to poprawną pracę systemu a na dodatkowe zadania musisz przeznaczyć jakieś 125 mb.
Problem polega na tym źe masz zitegrowaną grafikę która korzysta z pamięci RAM a przy małej jego ilości powoduje to blokowanie całego systemu lub grafiki.
1 wyjście dokupić ram jeśli bawisz się w grafikę to najlepiej 1 GB łącznie to odciąźy ststem ale i naleźało by skonfigórowac program do obróbki grafiki źeby za duźo nie źarł.
2 Kup kartę graficzną jeśli masz złącze AGP i dokup ram do 512 to powinno pomóc.
Problem polega na tym źe masz zitegrowaną grafikę która korzysta z pamięci RAM a przy małej jego ilości powoduje to blokowanie całego systemu lub grafiki.
1 wyjście dokupić ram jeśli bawisz się w grafikę to najlepiej 1 GB łącznie to odciąźy ststem ale i naleźało by skonfigórowac program do obróbki grafiki źeby za duźo nie źarł.
2 Kup kartę graficzną jeśli masz złącze AGP i dokup ram do 512 to powinno pomóc.
jak się okazalo to mialem to wszystko na plycie glownej, takźe to wszystko sobie zainstalowaem.
Ale nadal mam kolopoty z zawieszaniem się okienek, ale to juź jest sprawa zdjęć
Ale nadal mam kolopoty z zawieszaniem się okienek, ale to juź jest sprawa zdjęć
Jeśli chodzi o nieznaną kartę to zainteresuj się programem AIDA32
dzięki za pomoce, ale faktycznie coś tu z kartą jest nie ok, bo przypomniało mi się, źe tamto była to karta sieciowa, a nie graficzna.
Co do tej karty graficznej, to chyba coś znalazłem, ale nie wiem czy to będzie to
Ona się nazywa VgaSave, ale niezgodny z plug and play.
Typ karty jest nieznany, producent i lokalizacja to samo.
To w takim razie gdzie ja to moge znaleść, na jakiej to stronie, bo to chyba faktycznie coś z kartą graficzna.
Poza tym kiedyś miałem starą kartę Nvidię, którą sobie zainstalowałem, ale nie wiem, czy ona będzie dobra, bo kiedyś ją miałem, ale obecnie wszystko mam zintegrowane, cała płyta głowna, takźe nie wiem czy to będzie pasowało do tego
Co do tej karty graficznej, to chyba coś znalazłem, ale nie wiem czy to będzie to
Ona się nazywa VgaSave, ale niezgodny z plug and play.
Typ karty jest nieznany, producent i lokalizacja to samo.
To w takim razie gdzie ja to moge znaleść, na jakiej to stronie, bo to chyba faktycznie coś z kartą graficzna.
Poza tym kiedyś miałem starą kartę Nvidię, którą sobie zainstalowałem, ale nie wiem, czy ona będzie dobra, bo kiedyś ją miałem, ale obecnie wszystko mam zintegrowane, cała płyta głowna, takźe nie wiem czy to będzie pasowało do tego
Ja i tak w dalszym ciągu stawiam na kartę graficzna.
Jaki masz model karty? Jakie sterowniki wgrywałeś do grafiki? Czy moźe nie wgrywałeś.
Jaki masz model karty? Jakie sterowniki wgrywałeś do grafiki? Czy moźe nie wgrywałeś.
andrzej1:
To jest karta
Realtek RTL 8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
Jesli przy tej karcie "pływają ci strony" – to i tak nie źle :wink:
bo nie wiem czy wiesz( chyba nie ) ale to jest karta sieciowa, a nie graficzna.
przeglądałem swoją kartę graficzną, ale jak się okazuje to działa poprawnie, jest zgodna, więc chyba w czym innym stoi problem
To jest karta
To jest karta
Jakie wgrałeś sterowniki do karty graficznej. Problem
pojawia się przy braku sterowników do grafiki.andrzej1:
...Strony internetowe mi pływają...
Strona 1 / 1