Problem z zamykaniem
Odpowiedzi: 15
-
[quote=Locutus]Zaraz po włączeniu komputera i załadowaniu windy problem NIE występuje. Pojawia się on dopiero, gdy komputer pochodzi przez jakiś czas.[/quote] W takim razie obejrzyj Podgląd zdarzeń i zapodaj co tam wyświetla. Osobiście podmieniłbym plik explorer.exe jeszcze raz tak jak poprzednio radził [u][b]xCodeLover@centrumxp.pl[/b][/u], ale zrób to troszkę inaczej. Najlepiej [b]z instalki[/b] expandem wyodrębnij plik i podmień go w katalogu prawdopodobnie C:\Windows\ServicePackFiles\i386 (nie jestem pewien położenia w WinXP HE, ale najpierw to sprawdź przez F3 wyszukując plik explorer.exe gdzie on siedzi poza C:\Windows). Dopiero wtedy wykasuj explorer.exe w C:\Windows i zrestartuj kompa. Wykluczymy wtedy uszkodzenie pliku zapasowego. Jeżeli masz wgrane jakieś SP ileś to uważaj na wersje tego pliku. Wtedy wyodrębniaj go z instalki SP ileś. Wersja musi się zgadzać. Z tego co pamiętam, na instalkach SP coś tam pliki te były w katalogu i386 bez wyodrębniania, ale głowy nie dam.
-
[quote=Aves81]OK. Klikasz na start. [b]Tam klikasz na wyłącz komputer[/b] [/quote] No widzisz. Mała dygresja i już czytasz ze zrozumieniem :lol: To teraz jeszcze raz przeczytaj (ze zrozumieniem, oczywiście :lol: ) mój pierwszy post w tym temacie i tam cytat nr 2 (o zrozumieniu nawet nie wspominam) i już wszystko będziesz wiedział (jak zrozumiesz, oczywiście). Zresztą nasze spory nie mają nic do rzeczy, bo dalej nic nie wiem na temat Kosza, systemu plików i tego, przepraszam, klikania na Start lub Zamknij komputer. Podmianka explorator.exe powinna załatwić sprawę jeżeli chodzi o przycisk Start, ale ...
-
[b][u]Aves81[/u][/b], czytaj ze zrozumieniem: [quote=Locutus]po kliknięciu w menu „start” na piękną ikonkę wyłączania komputera, Windows, zamiast wyświetlić okienko, w którym można wyłączyć kompa, dać go w stan czuwania lub zrestartować [/quote] czyli, już po drugim kliknięciu, a nie w Start, tylko w Zamknij komputer, bo wtedy wyświetla się to okno. I to właśnie "trudno skumać" i czekam na małe wyjaśnienie. A tak na marginesie: [u][b]Locutus[/b][/u], zobacz czy tam przypadkiem Kosz Ci się nie przepełnił i zapodaj, jaki masz system plików.
-
Na początku chciałbym podziękować za szybką odpowiedź… [quote=xCodeLover@centrumxp.pl]Powiadasz... Sprawdziłeś WinDoctorem... Ale czy on również usuwa wirusy? Wątpie. 1. Skanujs system antywirusem, antyspywarem (...) [/quote] Skanuję regularnie tak jednym jak i drugim (ostatnio skanowałem w zeszły czwartek), firewall jest włączony, nie ściągam żadnych plików z podejrzanych źródeł, każdy ściągnięty plik obwąchuję z każdej strony i w efekcie ostatnia infekcja mojego kompa datuje się na wiosnę 2007, a i to jedynie dlatego, że oddałem laptopa do serwisu w Polsce (nie dość, że dziesięć razy taniej, to i polscy informatycy wydają mi się bardziej kompetentni niż tutejsi), nie pomyślałem o tym, że mogą mi go tam zarazić i w efekcie, za pomocą dysku zewnętrznego przeniosłem sobie zarazę jeszcze i na komputer stacjonarny... Zresztą teraz też pierwsze co zrobiłem, to przeskanowałem antywirem pamięć roboczą i pliki uruchamiane wraz z systemem – i jest czysto. Na kompletny skan systemu niestety w tej chwili nie mam czasu, ale zajmę się tym już w piątek. [quote=xCodeLover@centrumxp.pl] 2. Jeśli możesz wykonaj zrzut ekranu (przycisk PrintScreen lub PrtScr), wklej do Paint'a, zachowaj na dysku i wyślij na forum. Chciałbym zobaczyć stan systemu. [/quote] Zrzut ekranu? Ale CO DOKŁADNIE ma przedstawiać ten zrzut, bo domyślam się, że raczej nie chodzi o to, jak mam poukładane ikonki na biurku, tudzież jak wygląda otwarte okienko Mozilli – a nie sprecyzowałeś, o co Ci chodzi... [quote=xCodeLover@centrumxp.pl] 3. Jeśli nie, to uruchom Wiersz poleceń (Start > Uruchom > cmd.exe >> OK) wpisz shutdown.exe i naciśnij ENTER. Jeżeli komputer Ci się [b]prawidłowo[/b] wyłączy, to oznacza infekcję pliku Explorer.exe - czyli najprawdopodobniej wirus. [/quote] Jak niby mam to zrobić, jeśli komputer się zawiesił? Klikać w przycisk „start” mogę sobie do woli – bez żadnego rzeultatu... Niemniej jednak przycisk wyłączający komputer na klawiaturze, jak i zamykanie systemu z poziomu okienka wyświetlającego się po wciśnięciu CTRL+ALT+DEL powodują całkowicie PRAWIDŁOWE wyłączanie się komputera (nawet jeśli korzystam z nich już po tym, jak komputer się zawiesił), wydaje mi się, że obydwie te dwie opcje odwołują się więc do shutdown.exe, a jednak wygląda mi na to, że explorer.exe nie jest jednak zainfekowany... Przeczytawszy te słowa pierwsze, co zrobiłem, to sprawdziłem plik explorer.exe antywirusem i jest on czysty... Do tego mogę doprecyzować, że komputer zaraz po uruchomieniu daje się wyłączyć normalnie... dopiero jak się go używa dłuższy czas, pojawia się opisany powyżej problem... [quote=xCodeLover@centrumxp.pl] 4. Uruchom "Mój Komputer", przejdż do C:\Windows 5. Skasuj, tak SKASUJ (jeszcze nie zwariowałem) plik [b]Explorer.exe[/b]. 6. Kiedy pojawi się Ochrona systemu plików, pozwól jej przywrócić plik.[/quote] No cóż... w piątek biorę się za gruntowny skan systemu i dam znać, co i jak... Jeszcze raz dziękuję serdecznie za porady. Pozdrawiam! LOKI