Problem z zamykaniem

No cóż… nie myślałem, że kiedykolwiek tu trafię, ale ewidentnie mam problem, z którym nie jestem sobie w stanie samodzielnie poradzić. Mam Windows XP Home Edition, a problem (który pojawił się wczoraj) przedstawia się następująco: po kliknięciu w menu „start” na piękną ikonkę wyłączania komputera, Windows, zamiast wyświetlić okienko, w którym można wyłączyć kompa, dać go w stan czuwania lub zrestartować, po prostu się zawiesza. Kursor zmienia się w klepsydrę, myszka się rusza, ale nic nie można zrobić przy jej pomocy, nic nie działa, a odświeżanie diabli biorą... Jedyne, co pozostaje, to kombinacja CTRL+ALT+DEL i wybranie z menu „wyłącz” (czy jak to tam się po polsku nazywa – bo jako że siedzę we Francji, windowsa mam francuskiego) stosownej opcji – wtedy na sekundę miga tak długo wyczekiwane okienko (z trzema guziczkami zamykającym, restartującym i przełączającym w stan czuwania), którego nie dało się wywołać z menu start, a potem komputer prawidłowo wykonuje żądaną operację (jeżeli było to przejście w stan czuwania, to po wyjściu z niego wszystko z powrotem działa i system się „odwiesza”). Prawidłowo działają też przyciski na klawiaturze firmy Trust, umożliwiające przejście w stan czuwania bądź też wyłączenie komputera... Próbowałem już wszystkiego, co moje nader skromne umiejętności informatyczne mi podpowiadały – a więc defragmentacji dysku, skanu dysku w poszukiwaniu błędów, Norton WinDoctor (niby usuwający błędy w rejestrze i nie tylko) i nic... problem jak był, tak jest... Jeśli ktoś miałby do zaproponowania jakieś rozwiązanie inne niż „format ce dwukropek enter” plus stawianie systemu od nowa, to byłbym mu niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie! LOKI

Odpowiedzi: 15

I to odkrycie ci cały rok zajęło? ccEvtMgr - to składowa Symanteca - google zawsze pod ręką - wystarczyło wyłączyć na krótko AV o.O Że nie wspomnę już o odkopywaniu tematów... Zamykam - dla pewności ;)
XanTyp
Dodano
12.10.2009 01:26:53
I nigdy byście nie zgadli, co powodowało opisany powyżej problem… Otóż był to... Symantec Personal Firewall... Ostatnio sprawiał mi coraz więcej problemów więc wywaliłem go i zastąpiłem Comodo Firewallem i z opadem szczęki odkryłem, że Windows zamyka się już zupełnie normalnie... Pozdrawiam! LOKI
Locutus
Dodano
11.10.2009 13:25:41
Są ich trzy. Jeden to: ccEvtMgr: Settings server is not installed. Drugi to: ccEvtMgr: Failed to load the configuration settings. Zaś trzeci: ccEvtMgr: Failed to create the Trust Module. Pozdrawiam i wesołych świąt życzę! LOKI
Locutus
Dodano
24.12.2008 18:09:08
Kliknij 2x na błąd ccEvtMgr i zobacz co ten błąd powoduje.
Ucho
Dodano
20.12.2008 20:53:58
Zgodnie z prośbą dwa screenshoty z podglądu zdarzeń: http://img126.imageshack.us/img126/8607/screen1et3.jpg http://img126.imageshack.us/img126/3168/screen2ci4.jpg Pozdrawiam! LOKI
Locutus
Dodano
20.12.2008 12:38:33
Mi się zdaję się, że to ogółem jest sobie gadanie bez sensu i trzeba to sobie zakończyć się.
xCodeLover@centrumxp.pl
Dodano
19.12.2008 19:55:52
Ucho – jeśli chodzi o zamykanie systemu, to myślę, że Aves81 Ci dobrze wyjaśnił, na czym problem polega – i naprawdę nie rozumiem, czego jeszcze nie rozumiesz. :-P Poniżej cytat z Avesa, który dokładnie opisuje problem, jaśniej się tego wyłożyć już nie da (a przynajmniej ja tego nie potrafię): [quote=Aves81](...) Klikasz na start. Tam klikasz na wyłącz komputer. W tym momencie powinno sie wyswietlić to okienko które daje wybór: stan wstrzymania, zamknij, uruchom ponownie. Ale z jakichś przyczyn u Locutusa zamiast tego system zawisa na wieki wieków. [b]No i wszelkie inne czynności można sobie w takim wypadku do woli próbować bo to nic nie da skoro system w zawieszeniu siedzi.[/b] Co w tym trudnego do zrozumienia.[/quote] Doprecyzuję tylko, że system jednak nie zamiera na wieki wieków. Jeżeli mam na tyle cierpliwości, żeby poczekać przez około trzy minuty, to koniec końców tak długo oczekiwane okienko z wyborem stanu czuwania, zamknięcia i restartu wreszcie się objawia, a komputer się „odwiesza”. Jeżeli chodzi o Twoje pozostałe pytania, Ucho – kosz mi się nie przepełnił, osobiście opróżniam go praktycznie za każdym razem, gdy wyrzucam jakiś plik, więc – nawet biorąc pod uwagę fakt, że z komputera korzysta również żona, która nie ma tego zwyczaju – jest on opróżniany przynajmniej raz w tygodniu... System plików na używanej przez windows partycji dysku systemowego to NTFS. A... no i jeszcze jedno – jak komputer się zawiesi, to zamknięcie procesu explorer.exe i jego podonowne odpalenie pomaga. No ale to chyba jest oczywiste. Tak więc cierpliwie czekam na porady. Pozdrawiam! LOKI [b]Edit, godz. 17:02[/b] Zrobiłem jeszcze jedn mały test : 1. Zaraz po włączeniu komputera i załadowaniu windy problem NIE występuje. Pojawia się on dopiero, gdy komputer pochodzi przez jakiś czas. 2. W momencie, gdy problem się pojawi, restart procesu explorer.exe wprawdzie odwiesza kompa, ale nie likdwiduje problemu ani na minutę (innymi słowy przy kolejnej próbie kliknięcia na przycisk „wyłącz komputer” w menu start komputer znowu się wiesza) Nie wiem, czy to coś znaczy, ale lepiej dać za dużo informacji niż za mało... Pozdrawiam! LOKI
Locutus
Dodano
19.12.2008 17:54:23
  • Ucho 20.12.2008 00:55:25

[quote=Locutus]Zaraz po włączeniu komputera i załadowaniu windy problem NIE występuje. Pojawia się on dopiero, gdy komputer pochodzi przez jakiś czas.[/quote] W takim razie obejrzyj Podgląd zdarzeń i zapodaj co tam wyświetla. Osobiście podmieniłbym plik explorer.exe jeszcze raz tak jak poprzednio radził [u][b]xCodeLover@centrumxp.pl[/b][/u], ale zrób to troszkę inaczej. Najlepiej [b]z instalki[/b] expandem wyodrębnij plik i podmień go w katalogu prawdopodobnie C:\Windows\ServicePackFiles\i386 (nie jestem pewien położenia w WinXP HE, ale najpierw to sprawdź przez F3 wyszukując plik explorer.exe gdzie on siedzi poza C:\Windows). Dopiero wtedy wykasuj explorer.exe w C:\Windows i zrestartuj kompa. Wykluczymy wtedy uszkodzenie pliku zapasowego. Jeżeli masz wgrane jakieś SP ileś to uważaj na wersje tego pliku. Wtedy wyodrębniaj go z instalki SP ileś. Wersja musi się zgadzać. Z tego co pamiętam, na instalkach SP coś tam pliki te były w katalogu i386 bez wyodrębniania, ale głowy nie dam.

Nie ma cierpliwości się z toba kłócić. Czy jeśli dla świętego spokoju przyznam ci rację (niesłusznie) to zakończysz temat??
Aves81
Dodano
19.12.2008 15:33:27
Ucho, ty mnie już rozbrajasz. OK. Klikasz na start. Tam klikasz na wyłącz komputer. W tym momencie powinno sie wyswietlić to okienko które daje wybór: stan wstrzymania, zamknij, uruchom ponownie. Ale z jakichś przyczyn u Locutusa zamiast tego system zawisa na wieki wieków. No i wszelkie inne czynności można sobie w takim wypadku do woli próbować bo to nic nie da skoro system w zawieszeniu siedzi. Co w tym trudnego do zrozumienia.
Aves81
Dodano
18.12.2008 23:06:48
  • Ucho 18.12.2008 23:38:05

[quote=Aves81]OK. Klikasz na start. [b]Tam klikasz na wyłącz komputer[/b] [/quote] No widzisz. Mała dygresja i już czytasz ze zrozumieniem :lol: To teraz jeszcze raz przeczytaj (ze zrozumieniem, oczywiście :lol: ) mój pierwszy post w tym temacie i tam cytat nr 2 (o zrozumieniu nawet nie wspominam) i już wszystko będziesz wiedział (jak zrozumiesz, oczywiście). Zresztą nasze spory nie mają nic do rzeczy, bo dalej nic nie wiem na temat Kosza, systemu plików i tego, przepraszam, klikania na Start lub Zamknij komputer. Podmianka explorator.exe powinna załatwić sprawę jeżeli chodzi o przycisk Start, ale ...

Ucho, czytaj ze zrozumieniem - na jedno wyjdzie -nie można wyłączyć poprawnie komputera bo się zawiesza przy próbie otwarcia menu start... Ponowienie kliknięcia menu start nic nie daje bo komputer wisi już po poprzedniej próbie. Czy to tak trudno skumać?
Aves81
Dodano
18.12.2008 20:20:01
  • Ucho 18.12.2008 22:23:57

[b][u]Aves81[/u][/b], czytaj ze zrozumieniem: [quote=Locutus]po kliknięciu w menu „start” na piękną ikonkę wyłączania komputera, Windows, zamiast wyświetlić okienko, w którym można wyłączyć kompa, dać go w stan czuwania lub zrestartować [/quote] czyli, już po drugim kliknięciu, a nie w Start, tylko w Zamknij komputer, bo wtedy wyświetla się to okno. I to właśnie "trudno skumać" i czekam na małe wyjaśnienie. A tak na marginesie: [u][b]Locutus[/b][/u], zobacz czy tam przypadkiem Kosz Ci się nie przepełnił i zapodaj, jaki masz system plików.

No dobra, daliście sobie po razie i styka :mryellow: [quote=Locutus]po kliknięciu w menu „start” na piękną ikonkę wyłączania komputera, Windows, zamiast wyświetlić okienko, w którym można wyłączyć kompa, dać go w stan czuwania lub zrestartować, po prostu się zawiesza.[/quote] To kapuję, ale.... [quote=Locutus]Jak niby mam to zrobić, jeśli komputer się zawiesił? Klikać w przycisk „start” mogę sobie do woli – bez żadnego rzeultatu...[/quote] Tu trochę zdurniałem, bo żeby wyłączyć kompa musisz dojść do Start>Wyłącz komputer i dopiero będzie okno z ikonkami, a w tym momencie przycisk Start MUSI działać. To jak to jest rzeczywiście ?
Ucho
Dodano
18.12.2008 19:20:24
Hmm... co my tu mamy? Tuszowanie braku pomysłów na merytoryczną odpowiedź, która mogłaby pomóc w rozwiązaniu problemu, przy pomocy kiepskich żartów i przaśnej ironii? Można i tak... Ja tam jednak wyznaję zasadę, że jak nie mam nic do powiedzenia, to po prostu milczę. Pozdrawiam! LOKI
Locutus
Dodano
18.12.2008 13:31:32
Te... Lucutus... Zacznij pisać bloga. Dobrze ci to zrobi.
xCodeLover@centrumxp.pl
Dodano
16.12.2008 18:14:38
Udało mi się wykonać wszystkie skany przed piątkiem – i jeśli chodzi o skan antywirusem, to żadna zaraza nie została wykryta, a jeśli chodzi o skan antyspyware, to nic strasznego – jedynie tracking cookie… Innymi słowy nie mam zielonego pojęcia, co dalej z tym koksem... problem jak był, tak jest... i nie wiem, jak się z nim rozprawić... Przy okazji: widzę, że skrypt do cenzurowania postów na tym forum jest tak bardzo „zmyślny”, że aż w moim poprzednim poście ocenzurował pierwszą osobę liczby pojedynczej czasu teraźniejszego czasownika „obwąchiwać”... ROTFL Pozdrawiam serdecznie! LOKI
Locutus
Dodano
11.12.2008 20:13:35
Powiadasz... Sprawdziłeś WinDoctorem... Ale czy on również usuwa wirusy? Wątpie. 1. Skanujs system antywirusem, antyspywarem (...) 2. Jeśli możesz wykonaj zrzut ekranu (przycisk PrintScreen lub PrtScr), wklej do Paint'a, zachowaj na dysku i wyślij na forum. Chciałbym zobaczyć stan systemu. 3. Jeśli nie, to uruchom Wiersz poleceń (Start > Uruchom > cmd.exe >> OK) wpisz shutdown.exe i naciśnij ENTER. Jeżeli komputer Ci się [b]prawidłowo[/b] wyłączy, to oznacza infekcję pliku Explorer.exe - czyli najprawdopodobniej wirus. 4. Uruchom "Mój Komputer", przejdż do C:\Windows 5. Skasuj, tak SKASUJ (jeszcze nie zwariowałem) plik [b]Explorer.exe[/b]. 6. Kiedy pojawi się Ochrona systemu plików, pozwól jej przywrócić plik.
xCodeLover@centrumxp.pl
Dodano
10.12.2008 19:38:04
  • Locutus 10.12.2008 20:34:05

Na początku chciałbym podziękować za szybką odpowiedź… [quote=xCodeLover@centrumxp.pl]Powiadasz... Sprawdziłeś WinDoctorem... Ale czy on również usuwa wirusy? Wątpie. 1. Skanujs system antywirusem, antyspywarem (...) [/quote] Skanuję regularnie tak jednym jak i drugim (ostatnio skanowałem w zeszły czwartek), firewall jest włączony, nie ściągam żadnych plików z podejrzanych źródeł, każdy ściągnięty plik obwąchuję z każdej strony i w efekcie ostatnia infekcja mojego kompa datuje się na wiosnę 2007, a i to jedynie dlatego, że oddałem laptopa do serwisu w Polsce (nie dość, że dziesięć razy taniej, to i polscy informatycy wydają mi się bardziej kompetentni niż tutejsi), nie pomyślałem o tym, że mogą mi go tam zarazić i w efekcie, za pomocą dysku zewnętrznego przeniosłem sobie zarazę jeszcze i na komputer stacjonarny... Zresztą teraz też pierwsze co zrobiłem, to przeskanowałem antywirem pamięć roboczą i pliki uruchamiane wraz z systemem – i jest czysto. Na kompletny skan systemu niestety w tej chwili nie mam czasu, ale zajmę się tym już w piątek. [quote=xCodeLover@centrumxp.pl] 2. Jeśli możesz wykonaj zrzut ekranu (przycisk PrintScreen lub PrtScr), wklej do Paint'a, zachowaj na dysku i wyślij na forum. Chciałbym zobaczyć stan systemu. [/quote] Zrzut ekranu? Ale CO DOKŁADNIE ma przedstawiać ten zrzut, bo domyślam się, że raczej nie chodzi o to, jak mam poukładane ikonki na biurku, tudzież jak wygląda otwarte okienko Mozilli – a nie sprecyzowałeś, o co Ci chodzi... [quote=xCodeLover@centrumxp.pl] 3. Jeśli nie, to uruchom Wiersz poleceń (Start > Uruchom > cmd.exe >> OK) wpisz shutdown.exe i naciśnij ENTER. Jeżeli komputer Ci się [b]prawidłowo[/b] wyłączy, to oznacza infekcję pliku Explorer.exe - czyli najprawdopodobniej wirus. [/quote] Jak niby mam to zrobić, jeśli komputer się zawiesił? Klikać w przycisk „start” mogę sobie do woli – bez żadnego rzeultatu... Niemniej jednak przycisk wyłączający komputer na klawiaturze, jak i zamykanie systemu z poziomu okienka wyświetlającego się po wciśnięciu CTRL+ALT+DEL powodują całkowicie PRAWIDŁOWE wyłączanie się komputera (nawet jeśli korzystam z nich już po tym, jak komputer się zawiesił), wydaje mi się, że obydwie te dwie opcje odwołują się więc do shutdown.exe, a jednak wygląda mi na to, że explorer.exe nie jest jednak zainfekowany... Przeczytawszy te słowa pierwsze, co zrobiłem, to sprawdziłem plik explorer.exe antywirusem i jest on czysty... Do tego mogę doprecyzować, że komputer zaraz po uruchomieniu daje się wyłączyć normalnie... dopiero jak się go używa dłuższy czas, pojawia się opisany powyżej problem... [quote=xCodeLover@centrumxp.pl] 4. Uruchom "Mój Komputer", przejdż do C:\Windows 5. Skasuj, tak SKASUJ (jeszcze nie zwariowałem) plik [b]Explorer.exe[/b]. 6. Kiedy pojawi się Ochrona systemu plików, pozwól jej przywrócić plik.[/quote] No cóż... w piątek biorę się za gruntowny skan systemu i dam znać, co i jak... Jeszcze raz dziękuję serdecznie za porady. Pozdrawiam! LOKI

Locutus
Dodano:
10.12.2008 12:32:53
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1