problem z wypalaniem plyt

mam problem z nagrywaniem plyt, probowalam uzywac juz roznych programow ale nic to nie zmienia.
chce nagrac plyte z danymi, niestety za kazdym razem to samo – 'nagrywanie zakonczone powodzeniem' a zawartosci nie ma.
naped widzi plyte ale jako pusta pomniejszona o ilosc miejsca, ktore zajmuja pliki (ktorych nie ma..) czyli np. dane powinny zajmowac 600 mb a naped widzi pusta plyte o pojemnosci 100 mb...
plyty audio nagrywa normalnie
o co chodzi? moze ktos wie..
pomocy

Odpowiedzi: 19

Się rozwiązało i ....slicznie.

Pany, dyskutanty – na przysźłość warto jewszcze pamietać o płytach – te nowe w tak leciwym sprźecie dawać efekty rózne nie tyle mogą ile muszą.
To tylko taki kamyk do ogóródka tej dyskusji na przyszłość.
Rebe
Dodano
14.08.2004 19:24:02
udalo mi sie znalezc w necie jakis aspi zainstalowalam i udalo sie
na razie co prawda jedna plyta tylko ale juz sie udalo a to duzy sukces!!
mam nadzieje, ze z reszta bedzie tak samo...

dzieki casta, jestes mistrzem!!!

dzieki wszystkim innym rowniez :)

jestem taka szczesliwa :)
hurrra!!!
natala23
Dodano
14.08.2004 19:07:55
raczej juz wiele z nia jednak nie zrobisz:( szkoda tylkoz e niemasz mozliwosci sprawdzenia jej Gdzie indziej..... jesnak jest jednoa (jak dla Ciebie pewnie HARDCOROWE) wyjscie.... trzeba sprobowac ja przeczyscic... pamietaj ze w tej sytuacji prawdopodobnie niemasz juz nic do stracenia ....
TzaR
Dodano
14.08.2004 18:58:04
[quote="Casta"] następnie przeprowadz symulacje (pokaze sie ze symulacja sie nie powiodla, ale wszystko jest w jak najlepszym porzadku :) ) nastepnie nagraj plytke, i wszystko ladnie pieknie zalatwione (na 100 % pomoze) :)

sprobowalam tego sposobu i niestety tez nic...
disc–at–once – na koncu pokazuje, ze nagrywanie zakonczone niepowodzeniem a nagrywarka zawiesza sie, tak jakby nagrywala dalej. musze restartowac komputer zeby choc wyjac plyte..
a plyta zostaje pusta...

juz nie wiem co robic
help me!!!
natala23
Dodano
14.08.2004 15:33:25
a jeśli nagrywarka dobze nagrywa czy potrzebna jest aktualizacja ASPI???
espen
Dodano
14.08.2004 13:05:27
:arrow: http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php

:arrow: http://www.cdrinfo.pl/software/stronaid.php?id=1191035445
McScr@by
Dodano
14.08.2004 03:42:45
niestety nie moge znalezc zadnej strony z takim sterownikiem...
moze jakis link bo juz nie mam sily szukac..
niedlugo wybuchne
natala23
Dodano
14.08.2004 02:57:41
Ja dzisiaj rozwiązałem problem z nagrywarką (a dokladnie z kalibracja i fiksaja)– niektorzy twierdza ze ten problem jest nie do rozwiazania :) Zaktualizuj firmware ze strony producenta nagrywarki, pobierz najnowsze nero (www.nero.com) i zainstaluj wszystkie sterowniki (cd–rom (opcja– nagrywarka), jednym slowem wszystkie stery :) ) następnie przeprowadz symulacje (pokaze sie ze symulacja sie nie powiodla, ale wszystko jest w jak najlepszym porzadku :) ) nastepnie nagraj plytke, i wszystko ladnie pieknie zalatwione (na 100 % pomoze) :) acha, co do sterowników– zainstaluj tylko te ktoeych zainstalowanych nie masz, najlepiej pobrac z windows update (start – windows update) lub zainstaluj z dolaczonych plytek (cd–rom nie pokazuje sie ze jest zainstalowany we wlasciwosciach sprzetu pod windows, musisz wiec sama zainstalowac oprogramowanie z dyskietki lub plyty cd :) a jak nie masz to pobierz ze strony producenta :)
Casta
Dodano
14.08.2004 01:40:49
Ja dzisiaj rozwiązałem problem z nagrywarką (a dokladnie z kalibracja i fiksaja)– niektorzy twierdza ze ten problem jest nie do rozwiazania :) Zaktualizuj firmware ze strony producenta nagrywarki, pobierz najnowsze nero (www.nero.com) i zainstaluj wszystkie sterowniki (cd–rom (opcja– nagrywarka), jednym slowem wszystkie stery :) ) następnie przeprowadz symulacje (pokaze sie ze symulacja sie nie powiodla, ale wszystko jest w jak najlepszym porzadku :) ) nastepnie nagraj plytke, i wszystko ladnie pieknie zalatwione (na 100 % pomoze) :) acha, co do sterowników– zainstaluj tylko te ktoeych zainstalowanych nie masz, najlepiej pobrac z windows update (start – windows update) lub zainstaluj z dolaczonych plytek (cd–rom nie pokazuje sie ze jest zainstalowany we wlasciwosciach sprzetu pod windows, musisz wiec sama zainstalowac oprogramowanie z dyskietki lub plyty cd :) a jak nie masz to pobierz ze strony producenta :)
Casta
Dodano
14.08.2004 01:40:49
niestety nie mam pojecia co to ASPI
a nero probowalam juz kilka wersji, wczoraj zainstalowalam 6.13
co z tym ASPI – gdzie mam tego szukac i co zrobic?
natala23
Dodano
14.08.2004 01:02:56
O co wwam chodzi z tym teaciem z niebieskimi napisami czu chodzi wam o teac 552E/ ja go mam i pracuje dobrze (ale dopiero po zainstalowaniu nowego firmware) :) polecam forum cdrinfo :)
Casta
Dodano
14.08.2004 00:46:06
Po przeczytaniu se stwierdze, źe o rozbieraniu nagrywarki raczej mowy nie ma, aliści jest sposób by poczyścic oczko lasera – uźyć płyty czyszczącej.
Wiem , wiem źe sposobu tego nie poleci większość która się bawi czyszczeniem soczewek tradycyjnie ...wacikiem , ale IMO w tej sytuacji juz raczej to temu napędowi nie zaszkodzi.
Nagrywanie jednego rodzaju danych (audio) świadczyć moźe źe coś jednak źe ASPI jest nie tak.
Jeśli uźywasz NERO , odnintaluj je i zainstaluj na nowo. Przyjrzyj sie jeszcze temu ASPI
Seeker
Dodano
14.08.2004 00:27:17
dziekuje,
RW tez nie chce wymazywac.. niby to robi ale na koncu i tak jest komunikat o bledzie
niestety nie moge wziac nagrywarki do nikogo, nie ma mnie w kraju i korzystam goscinnie z czyjegos komputera..
sprobuje jeszcze disc–at–once (choc nie jestem pewna czy juz tego nie probowalam)
dziekuje w kazdym razie za porade :)
natala23
Dodano
13.08.2004 21:27:55
to nie kres nagrywarki jeszcze

Nagrywarka jak juz jest stara i ma dosc to nagrywa z bledami pozniej juz nie potrafi doklaibrowac lasera (callibration area is full) czesto taki napis sie pojawia i koniec....
sporawdz czy potrafi kasowac nosniki RW (chyba ze jeszcze takich nie obsluguje)

co do plyt audio to Zupelnie jest innystandart nagrywania nio i dlatego tak jest

sproboj nagrywac plyty tylko DAO Disc at Once
a nie TAO track at Once ... poniewaz moze byc tak ze nagrywarka niewypala Ci spisu tresci TOC na plytach stad plyta jakby czysta a pojemnosci brakuje....

wez nagrywarke do Kumpla i spradz i niego czy Nagrywa .. jesli tak to wina moze lezec w ASPI...
TzaR
Dodano
13.08.2004 19:35:52
to nie kres nagrywarki jeszcze

Nagrywarka jak juz jest stara i ma dosc to nagrywa z bledami pozniej juz nie potrafi doklaibrowac lasera (callibration area is full) czesto taki napis sie pojawia i koniec....
sporawdz czy potrafi kasowac nosniki RW (chyba ze jeszcze takich nie obsluguje)

co do plyt audio to Zupelnie jest innystandart nagrywania nio i dlatego tak jest

sproboj nagrywac plyty tylko DAO Disc at Once
a nie TAO track at Once ... poniewaz moze byc tak ze nagrywarka niewypala Ci spisu tresci TOC na plytach stad plyta jakby czysta a pojemnosci brakuje....

wez nagrywarke do Kumpla i spradz i niego czy Nagrywa .. jesli tak to wina moze lezec w ASPI...
TzaR
Dodano
13.08.2004 19:35:52
mozliwe, ze juz ma dosc
ale zastanawia mnie dlaczego plyty audio nagrywa normalnie, bez zadnych problemow...
natala23
Dodano
13.08.2004 14:27:41
Obawiam się, źe to nagrywarki kres.
Moźesz spróbować przeczyścić soczewkę (delikatnie tylko) i ew. nasmarować jej prowadnice. Moźna podkręcić moc lasera teź.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
13.08.2004 13:35:44
nagrywarka stara x4

sony cd–rw CRX100E V1.0m

pliki nie sa ukryte bo to pliki typu mp3 lub jpg
natala23
Dodano
13.08.2004 13:30:00
Szczegółów trochę mało.
Czy nagrywarka nowa?
Jaka nagrywarka: Czy moźe TEAC 52x24x52 z niebieskim napisem? ;)
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
13.08.2004 12:47:09
natala23
Dodano:
12.08.2004 23:48:32
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1