Problem z wyłączeniem wygaszacza w programie dosowym pod XP
Na samym początku witam wszystkich forumowiczów :)
Mam taki problemik: Zakupiłem do firmy nowy komputer razem z Windows XP Prof., uruchamiam na nim programy dosowe udostępniane z serwera za pomocą sieci. Wszystko pięknie ładnie śmiga, aż do momentu gdy nie zostawię komputera na dłuższy czas (ok 15-20 min) bez poruszania myszą lub korzystania z klawiatury. Wtedy to zaczynają się problemy, gdyż ów program dosowy zaczyna się "wieszać". Dochodzę do wniosku iż spowodowane jest to włączeniem się trybu energooszczędnego lub wygaszacza ekranu (Zawsze po wznowieniu pojawia się ten problem). Moje pytanie brzmi jak można zupełnie wyłączyć wygaszacz i oszczędzanie energią w Windows XP ? Probowałem poprzez wyłączenie wygaszacza PPM-Właściwości-Wygaszacz ekranu. Włączyłem tryb zasilania na "zawsze włączony", wyłączyłem hibernację itp. a problem nadal występuje (po 20 min, monitor wygaszony i po wznowieniu program zawieszony). Z góry dziękuję za pomoc.
PS. Czy może to powodować ServicePack 3 ? Pytam gdyż zauważyłem , że na komputerach które wcześniej działały poprawnie (czyt. przed instalacją aktualizacji) również zaczął się włączać wygaszacz i inny program dosowy również zaczął stwarzać problemy.
Odpowiedzi: 1
Wejdź do Panelu sterowania, kliknij Zarządzanie energią, albo Opcje zasilania i wyłącz wyłączanie monitora (ustaw na Nigdy).
Strona 1 / 1