Problem z wydajnością w grach
Mam taki problem:
Po właczeniu gierki (np. Colin 2, Panzer General 2) po ok. 20 min. grafika i dźwięk zaczyna siadać. Gry spowalniają grafika wyświetlana skokowo. Procesor jedzie na 100%.POMOCY!
AsRock K7S8X (SIS746FX),DuronXP 1600,256 DDR333, GeForce4 MX 440 64Mb(64bity), Win XP HE
Zdaję sobie oczywiście sprawę źe nie mogę oczekiwać duźo po tej karcie graficznej ale to nie są chyba zbyt wymagające gry, a pozatym kiedyś było OK.
Dodam jeszcze źe to nie problem chłodzenia: CPU 46, Płytka 40.
Z góry dzięki.
Po właczeniu gierki (np. Colin 2, Panzer General 2) po ok. 20 min. grafika i dźwięk zaczyna siadać. Gry spowalniają grafika wyświetlana skokowo. Procesor jedzie na 100%.POMOCY!
AsRock K7S8X (SIS746FX),DuronXP 1600,256 DDR333, GeForce4 MX 440 64Mb(64bity), Win XP HE
Zdaję sobie oczywiście sprawę źe nie mogę oczekiwać duźo po tej karcie graficznej ale to nie są chyba zbyt wymagające gry, a pozatym kiedyś było OK.
Dodam jeszcze źe to nie problem chłodzenia: CPU 46, Płytka 40.
Z góry dzięki.
Odpowiedzi: 8
Dzięki Rabe, nie zawracam więcej głowy.
Pomoc na tym forum jest naprawdę nieoceniona.
Pozdrawiam.
Pomoc na tym forum jest naprawdę nieoceniona.
Pozdrawiam.
Buzzy:
Moźe jakiś link? A przy okazji rozumiem źe w menedźerze mogę wyłączyć wszystkie procesy które uznam za zbędne poza systemowymi i usługa lokalna.
Nie wiem co moźesz wyłaczyć – trudno wyczuć co tam masz :)
Wpisz w byle wyszukiwarkę "menager pamięci" – znajdziesz tego sporo. Wypróbuj kilka i wybierz ten , który Ci najbardziej odpowiada.
Moźe jakiś link? A przy okazji rozumiem źe w menedźerze mogę wyłączyć wszystkie procesy które uznam za zbędne poza systemowymi i usługa lokalna.
Istnieją programy mające tylko jedno zadanie – monitoring pamięci i gdy jej ilość spada ( jako wolnej ) do określonego przez uźytkownika poziomu dokonują uwolnienia jej częsci . W ten sposób "wyrzucając" zbedny balast i pomagając systemowi w zarządzaniu nią.
Rabe dźięki za rady ale nie wiem o co chodzi w ostatnim zdaniu. Moźesz jak dla laika?
Dołozenie pamięci z 256 na 512 stanowi ogromny skok jakościowy wdla uźytkownika i jeźeli tylko moźesz to nie ma co się zastanawiać.
Co do dualu przypuszczam, źe wątpie, ale to nie ja mam do niej manuala :lol:
Inną sprawą jest to, źe nawet gdyby SIS raczył był taki wynalazek wprowadzić to te pare % róznicy nie jest aź tak istotne.
Przejrzyj raczej tego swego menagera, msconfig itp. i tam poszukaj póki co "protezy".
W najgorszym razie rozglądnij się za jakim "uwalniaczem" pamięci pracującym w tle.
Co do dualu przypuszczam, źe wątpie, ale to nie ja mam do niej manuala :lol:
Inną sprawą jest to, źe nawet gdyby SIS raczył był taki wynalazek wprowadzić to te pare % róznicy nie jest aź tak istotne.
Przejrzyj raczej tego swego menagera, msconfig itp. i tam poszukaj póki co "protezy".
W najgorszym razie rozglądnij się za jakim "uwalniaczem" pamięci pracującym w tle.
Faktycznie ostatnio trochę dołoźyłem do kompa i tych procesów jest trochę. Wolnej pamięci bez gry jest ok 90 Mb. Rabe myślisz źe dodania drugiego 256 Ramu pomoźe bo nie chcę inwestować w kartę. Przy okazji nie wiesz czy ta płytka obsługuje dual?
Rebe:
Przyjrzyj się w trakcie grania zajętości RAM–u. Masz go nie za wiele, a w menagerze zadań moze być dość duzo włączonych na dzień dobry proceśów.
Tak jak pisze Rebe, powylaczaj zbedne rzeczy i powinno moze byc lepiej. No i moznaby dokupic ramu troche :)
Strona 1 / 1