Problem z włączeniem kompa.

Cześć to mój pierwszy post i pierwsza wizyta na Waszym forum, szukałem na forum rozwiązania mojego problemu ale nie znalazłem, więc jeżeli jednak wcześniej coś podobnego się pojawiło, to przepraszam. Tak, więc zaczynamy : :mryellow: [b]1. Opcja:[/b] Odpalam kompa, przyciskiem Power, komp się włącza, wszystko cacy do momentu pojawienia się logo WinXP i pasku ładowania systemu , system niby się załadował, widać jak przeskakuje czarny ekran i na tym koniec. Jeżeli jest się cierpliwym, to po jakimś czasie, ok. 3 minut, pojawia się pulpit i wszystko ok. [b]2. Opcja:[/b] Tak jak wyżej, z tym że w momencie kiedy po załadowaniu się system wyskakuje ten czarny ekran, naciskam Reset i gdy pojawia się logo WinXP pasek ładowania systemu zatrzymuje się i komp się wiesza ;/ . Dopiero po następnym Resecie, komputer bez żadnych problemów i zwlekania , normalnie się włącza. Mam legalnego Windowsa XP Home Edition sp2 , z zainstalowanymi wszelkimi aktualizacjami , a problem ten występuje od ok 12 dni. (Znajomy mówił, że to ma związek z BIOS`em i należy zrobić jego aktualizacje, ale mu nie wierzę :D) [b]Co Wy na ten problem ?[/b]

Odpowiedzi: 5

Cwaniak - ops - przepraszam, miało być : Umiejętnie korzystający z przycisku "edytuj".
Rebe
Dodano
27.03.2008 18:17:18
Nie wymaga. Wstydzić się winienem żem ślepy się robie. Ale szybko sie poprawiałem :D
Żółty
Dodano
27.03.2008 18:08:48
No, kruca, za jaką Pytie czy inną Wrózkę Marię bym mógł robic z moją pamięcią do Twoich wypoweidzi - BTW ja wiem, że łatwiej jest cztrać to co oddzielone, ale ... czy co stoi w ostatnim zdaniu głownej części poprzedniego mego postu naprawdę wymaga aż takiego doprecyzowania ( literówki, jak zykle, pomijam ) ?
Rebe
Dodano
27.03.2008 18:00:52
Sugerowałbym - dla spokojności sumienia choćby :D
Żółty
Dodano
27.03.2008 17:57:12
Ja też mu nie wierze - ale ja z natury jestem niedowiarkiem. 1. Chkdsk /p /r z konsoli odzyskiwania 2. BootVis w trybie trace i przejrzenie "obrazków" by stwierdzić na czym się to ładowanie zatrzymuje. Inna rzecz, że warto chyba spojrzeć i na napięcia w BIOS-ie, by sprawdzić czy to nie jest jakiś zonk z nimi. W grę wczodzić moze jeszcze parę spraw - od jakichś problemów z czystością systemu ( zarobaczenie ), do jakiegoś konkretnego programu, ktory się z systmem nie lubi przy starcie. Postaraj się pamięcią sięgnąć do tego czy coś istalowałeś/zmieniałeś przed wystąpieniem tego kłopotu. PS. Żółty by pewnie "czysty rozruch" sugerował ( opcja dostepna przez msconfig ), ale ja nie jestem aż taki chętny do tej metody na "dzień dobry".
Rebe
Dodano
27.03.2008 17:47:12
  • wojtaselb 28.03.2008 01:50:55

[quote=Rebe]Ja też mu nie wierze - ale ja z natury jestem niedowiarkiem. 1. Chkdsk /p /r z konsoli odzyskiwania 2. BootVis w trybie trace i przejrzenie "obrazków" by stwierdzić na czym się to ładowanie zatrzymuje. Inna rzecz, że warto chyba spojrzeć i na napięcia w BIOS-ie, by sprawdzić czy to nie jest jakiś zonk z nimi. W grę wczodzić moze jeszcze parę spraw - od jakichś problemów z czystością systemu ( zarobaczenie ), do jakiegoś konkretnego programu, ktory się z systmem nie lubi przy starcie. Postaraj się pamięcią sięgnąć do tego czy coś istalowałeś/zmieniałeś przed wystąpieniem tego kłopotu. [/quote] Jeszcze krótka instrukcja typu co, jak i gdzie, z czym i do czego, to będzie super :D . A komputer zaczął tak świrować jak miałem zamiar zrobić formata, oczywiście po formacie dalej tak świruje, więc nadal nie wiem o co chodzi ;] .

wojtaselb
Dodano:
27.03.2008 17:25:45
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1