Problem z wirtualnym CD i konsola MMC

Witam
Jakiś czas temu uzywałem wirtualnego CD–ROM utworzonego programem Alcohol 120%; jednak po jakimś czasie program mi wyekspirował, a CD–ROM został... ale raczje ajko duch bardziej, bo nic nie moźna zamontować. Szkopuł w tym, źe równiez nie mogę się go pozbyć z poziomu rejestru – pewne klucze, które za niego odpowiadają nie chcą dać się usunąć pod Regeditem.

Chciałem usunąć "sprzęt" przez Menedźera Urządzeń z panelu sterowania, ale niestety pojawia mi się komunikat, źe "program MMC nie moźe otworzyć devgmtm.msc; pliku moźe nie być (jest) lub brak odpowiednich przywilejów (jako administrator się loguje) lub źe plik został utworzony przez starszą wersję MMC".

I co ja mam z tym fantem zrobić? Chciałbym usunąć tego fake'owego wirtualnego CD i mieć z powrotem dostęp do konsol mmc.

Mam Windows XP Proff PL SP2.

Z góry dzięki
MarioM

Odpowiedzi: 11

I tak tez w końcu udało mi sie dostać; szkopuł w tym, źe po usunięciu tego wirtualnego CD i sterownika SCSI, nie mogę zapisać tej konsoli i po restarcie kompa wszystko wraca do normy... czy pojawia się CD, etc...
a konsole MMC nadal nie działają...
Czytałem na forach o XP, źe błędy w MMC się pojawiają z niewadomo jakiego powodu i czasem "samoistnie" ustają a czasem niezbędna jest reinstalka systemu.
Zastanawiam się czy coś, odinstalowanie jakiegoś programu, nie rozwaliło tychźe konsol i praw do nich... wczoraj odinstalowywałem sterowniki AverMedia to tunera TV. Dzisiaj tez zawuźyłem, źe nie mogę dostać się do stron Windows Update... :evil: Pojawia się błąd IE i biała plama zamiast źądanej strony. Inne strony WWW, oprócz tej, spokojnie działają.

pozdrawiam
MarioM
MarioM
Dodano
22.11.2004 00:41:17
To pisza o sposobie dostania sie do menadzera:
If you want to access Device Manager on a local or remote computer:

1. Click Start, click Run, and then type "mmc" (without the quotation marks).
2. Click Add/Remove Snap In on the File menu (or press CTRL+M), click Add, and then click Device Manager.
EL NINO
Dodano
21.11.2004 23:21:13
Ok, pomogło i usunalem te wpisy w rejestrze, ale i tak tn wirtualny cd zostal. I nadal nie moge dostac sie do konsol mmc...
Nie wiem czy te rzeczy sa ze soba powiazane, ale jesli udaloby mi sie dostac do Menedzera Urzadzen to sprawa bylaby znacznie prostsza.

pozdrawiam
MarioM
MarioM
Dodano
21.11.2004 19:29:53
MarioM:
... nie mogę pozbyć się klucza HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001EnumSCSICdRom&Ven_AXV&Prod_CD/DVD–ROM&Rev_2.2a
Probowales w trybie awaryjnym ? Probowales zmienic uprawnienia do tego klucza (prawy myszy)? Pomimo tego ze jestes administratorem, mozesz nie miec do niego praw.
EL NINO
Dodano
21.11.2004 17:40:16
Zapuściłem sfc /scannow i program nic nie znalazł – przeleciła pasek do końca i aplikacja zamknęła; ergo nie wiem czy to dobrze czy źle.
A wjaki sposób, jaką aplikacją zrobić expand z płyty instalacyjnej XP konsol mmc?
Bo źadna nie chce mi sie odpalić – za kaźdym razem mam komuniakt "brak pliku (choć są te pliki), uprawnień (chociaź mam admina) lub starej wersji aplikacji MMC (moze to przez SP2?).

Ściągnąłem najnowszą wersję Alcohola – udało mi się zainstalować, ale okazało się źe stary virtualCD – AVX CD/DVD–Rom SCSI Cdrom Device widziane jest w grupie fizycznych napędów :evil:

SLAY3R:W menadźerze urządzeń alcohol tworzy wirtualny kontroler scsi. Zobacz czy jest on tam jeszcze i spróbuj go poprostu usunąć. Wtedy powinien zniknąć i wirtualny napęd IMHO.

Jasne, tylko nie mogę odpalić Menadźera Urządzeń – patrz wyźej.

Rebe:A wpisanie w szukajce regedita "virtualCD" czy jak się ten napęd w alkoholu nazywa to jakiś problem stwarza?

Poza tym, źe jak go juz odnajdę i chcę usunąć wpis o nim i ppojawia mi się błąd kasowania tychźe galęzi, to problemu nie ma :? Wszelkie pozostałe informacje o tym cd–rom spokojnie usunąłem z rejestru, ale nie mogę pozbyć się klucza HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001EnumSCSICdRom&Ven_AXV&Prod_CD/DVD–ROM&Rev_2.2a

I jestem w d... :(
MarioM
Dodano
21.11.2004 14:03:47
SLAY3R:
W menadźerze urządzeń alcohol tworzy wirtualny kontroler scsi. Zobacz czy jest on tam jeszcze i spróbuj go poprostu usunąć. Wtedy powinien zniknąć i wirtualny napęd IMHO.

Nie pamiętam czy to bł alkohol czy cloneCD, ale odinstalowanie, w taki sposób, nic nie dawąło – w czasach kiedy miałem z tym styczność – bydle wracało po restarcie. W najlepszym razie jako wyłączone.
Rebe
Dodano
21.11.2004 13:25:22
W menadźerze urządzeń alcohol tworzy wirtualny kontroler scsi. Zobacz czy jest on tam jeszcze i spróbuj go poprostu usunąć. Wtedy powinien zniknąć i wirtualny napęd IMHO.
SLAY3R
Dodano
21.11.2004 12:08:52
A wpisanie w szukajce regedita "virtualCD" czy jak się ten napęd w alkoholu nazywa to jakiś problem stwarza?
Zainstalowanie alkohola pewnie jest mozliwe przy wskazaniu – bez napedow wirtualnych, a potem zabawa z dokładaniem i wyłaczanie oraz deinstalacja.– Chyba źe ten nowe wersjie juź takie podatne na to nie są.
Rebe
Dodano
21.11.2004 10:42:21
Sprobuj puscic sfc /scannow badz expand pliku bezposposrednio z CD
Bobi
Dodano
21.11.2004 10:32:21
Hm, ale problem w tym, ze Alcohol nie chce sie drugi raz zainstalowac, bo podczas instalacji automatycznie probuje utworzyc wirtualny CD a ten juz istnieje i instalka konczy sie bledem.

Chcialbym usunac spod konsoli Zarzadzania Dyskami, ale zadna konsola mmc mi nie dziala :(

Pozdrawiam
MarioM
MarioM
Dodano
21.11.2004 10:03:25
Zainstaluj jeszcze raz tego Alcohola i sprobuj usunac ten wirtualny CD–ROM
Ewentualnie spod Zarzadzania Dyskami moze bedzie sie chcial usunac
Bobi
Dodano
21.11.2004 09:41:57
MarioM
Dodano: