problem z windowsem na nowym kompie.
Mam mały problem, instalowałem windowsa xp na nowym kompie u kumpla, zainstalował sie, wszytko ok, wszyskie potrzebne sterowniki, programy równieź. W pewnym momecie przez przypadek go zresetowałem (guzikiem reset) uruchomił sie ponownie ale przed wczytywanie windowsa pojawił sie komunikat: nie moźna odnaleźć pliku C:\WINDOWS\system32\config\SYSTEM. Włóź płytę CD z windowsem do stacji dysków CD–ROM i uźyj opcji napraw "r" by naprawić błąd. Problem w tym, źe przy tym procesie, gdy chce go naprawić komputer sie wiesza. probowałem tez zainstalować go od nowa, ale gdy pokazuje sie komunikat, źe system przeszukuje poprzedniej wersji, komp równieź nieodpowiada. co mam zrobić ?? jak w takiej sytuacji zrobić np. formata, i jeszcze raz ostawić system?? prosze o odpowiedz, z góry dzięki
Odpowiedzi: 5
Nie, do plyt na chipsecie nForce4 w wiekszosc nie sa juz potrzebne sterowniki do SATA. A gdyby nawet byly potrzebne to napewno bys o tym wiedzial, gdyz poprostu bez nich instalator by nie wykryl w ogole dysku
przychodzi mi do głowy jeszcze jedna myśl. W tym komputerze jest dysk sATA II a przy instalacji nie instalowałem sterowników sATA II a z tego co wiem to windows takich nieposiada i trzeba je przed rozpoczęciem instalacji zainstalować ręcznie. Czy to moźe być przyczyną? Proszę o pomoc skąd moźna ściągnąć sterownik sATA II do dysku WD WD1600JS 160GB SATA II tak aby moźna je było przy instalacji windowsa zainstalować z dyskietki. Jeśli to jest teź potrzebne to płyta główna jest następująca: GIGABYTE GA–K8NF–9 NForce4–4x s.939
z góry dzięki
z góry dzięki
Moźna formatowac i stawiać od nowa . moźna próbować uźyć progrmaów diagnostycznych – dla pamięci i dysku.
Moźna sprawdzić zasilacz.Moźna próbować BIOS zresetować.
Tylko po co ? – wyraźnie iwdać, źe problem jest sprźetowy – system sam "kawałków" rejestru i informacji o tym źe na dyksu jest system nie gubi.
Trzeba go oddać do serwisu i niech się męczą z ustaleniem przyczyn, choć – o ile zestaw nie bł kręcony – najbardziej prawdopodobnym winowając będzie RAM i jego błedy.
W opisanej sytuacji i tak sami nie dokonacie zmian sprzętowych więc niezaleznie od tego czy i co zdiagnozujecie to wizyta w serwisie będzie koniecnzością.
Moźna sprawdzić zasilacz.Moźna próbować BIOS zresetować.
Tylko po co ? – wyraźnie iwdać, źe problem jest sprźetowy – system sam "kawałków" rejestru i informacji o tym źe na dyksu jest system nie gubi.
Trzeba go oddać do serwisu i niech się męczą z ustaleniem przyczyn, choć – o ile zestaw nie bł kręcony – najbardziej prawdopodobnym winowając będzie RAM i jego błedy.
W opisanej sytuacji i tak sami nie dokonacie zmian sprzętowych więc niezaleznie od tego czy i co zdiagnozujecie to wizyta w serwisie będzie koniecnzością.
No to mamy mały problem, komuter jest nowy i ma plomby załoźone, ni moźna go otworzyć. jest jakaś inna rada?? moźna zrobić formata z dyskietki startowej??
Sprawdzić pamięć ram oraz dysk, poprzez podmianę na przykład. Na początek źeby było prościej proponuję postawić system na tym dysku tylko źe z wykorzystaniem innego komputera. Jeśli to pójdzie to pewnie ram w tym nowym jest felerny.
Strona 1 / 1